mai 3, 2023

Siguranța muncii depinde de modul de utilizare a uneltelor electrice portabile

Siguranța muncii depinde de uneltele electrice portabile pentru a face munca să meargă mai rapid și mai eficient în multe industrii.

Dar, ca orice instrument, aceste echipamente de lucru prezintă riscuri la utilizare, așa că este important să le cunoașteți și să luați măsurile de siguranță corespunzătoare.

Siguranța muncii este pusă în pericol de utilizarea necorespunzătoare a sculelor electrice

Multe tipuri de scule electrice portabile prezintă pericole la utilizarea necorespunzătoare, iar măsurile de siguranță care trebuie luate pentru siguranța muncii vă sunt prezentate de specialiștii RSGE.

Pe baza sursei lor de energie, uneltele portabile electrice pot fi clasificate fie electrice, pneumatice, pe benzină, fie hidraulice.

 • Scule și echipamente de lucru electrice

Uneltele electrice sunt ușor de utilizat, deoarece sunt alimentate cu energie electrică, dar pot fi, de asemenea, mortale dacă nu sunt manipulate cu grijă.

Acestea sunt adesea mai ușoare, mai ușor de utilizat și de întreținut și sunt perfecte atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior.

Riscuri posibile la manipularea necorespunzătoare a sculelor electrice portabile

Pericol de incendiu

Pericol de incendiu

Exemple de riscuri pentru siguranța muncii prezente atunci când se efectuează o utilizare defectuoasă sunt oferite de experții noștri în securitate și sănătate în muncă:

-contactul cu corpul operatorului;

căderea echipamentelor sau manipularea dură;

-riscurile chimice;

-pericolele de incendiu.

Inspectorii RSGE spun că atunci când utilizați unelte electrice portabile, este destul de ușor să intrați în contact cu corpul operatorului, ceea ce poate duce la fracturi, amputații și alte răni grave.

Marginile tăioase ale acestor gadget-uri și lamele rotative de mare viteză pot prezenta riscuri prin dăunarea gravă a corpului lucrătorului sau altor persoane din preajmă.

Alte exemple de riscuri pentru siguranța muncii

 • Atunci când uneltele portabile electrice sunt scăpate sau manipulate brusc, acestea se pot defecta sau se pot rupe, trimițând resturi zburătoare periculoase în aer.
 • Utilizarea pe termen lung a uneltelor electrice portabile poate duce la vătămări repetitive datorate expunerii la mișcare și vibrații.
 • Unele unelte electrice portabile, inclusiv pulverizatoarele de vopsea și șlefuitoarele, pot produce particule în aer care ar putea conține substanțe periculoase, cum ar fi vopsea pe bază de plumb sau azbest.
 • Uneltele electrice, cum ar fi cele de șlefuit și sculele de tăiere, pot produce scântei care pot incendia substanțele combustibile, cum ar fi rumegușul sau substanțele chimice, în jurul spațiului de lucru.

Măsuri de protecție pentru scule electrice portabile

Unelte electrice cu comutator cu arc

Unelte electrice cu comutator cu arc

Toate sculele și echipamentele de lucru portabile electrice, pneumatice, hidraulice sau pe benzină sunt supuse unor măsuri de siguranță pentru o manipulare corectă.

Inspectorii RSGE dau câteva exemple de măsuri de protecție pentru siguranța muncii:

 • Utilizați întotdeauna unelte electrice portabile dotate cu un comutator cu arc care se activează numai atunci când este apăsat. Comutatorul nu trebuie blocat în niciun fel.
 • Pentru a preveni căderea acestora atunci când sunt trase cu frânghia sau furtunul, fixați echipamentul în locuri înalte.
 • Pentru ca instrumentele de tăiere să taie mai repede, evitați să folosiți prea multă forță.

Pentru a evita uzura excesivă și pierderea controlului, aparatul trebuie utilizat numai la viteza cu care instrumentul este setat să o primească.

 • Pentru a reduce riscul de deteriorare din cauza circumstanțelor amplasamentului care ar putea duce la electrocutare, utilizați prelungitoare împletite pentru toate echipamentele de alimentare.

Măsuri de siguranță pentru sculele și uneltele electrice portabile

Măsurile de siguranță pentru sculele și uneltele electrice portabile presupun ca toate uneltele, cu excepția celor care sunt izolate dublu, să fie împământate.

 • Este necesară utilizarea unui întrerupător de circuit de scurgere la pământ sau a unui întrerupător de circuit de eroare la pământ.

Înainte de a implementa practici de lucru sigure pentru siguranța electrică, funcționalitatea întrerupătoarelor trebuie verificată.

 • Uneltele electrice pot fi conectate sau scoase din priză numai după ce comutatoarele de la priză au fost oprite. Pentru a le deconecta de la sursa de alimentare, cablul de alimentare nu trebuie smuls.

Pentru mai multe informații despre siguranța muncii la utilizarea de scule și unelte electrice portabile, accesați site-ul companiei noastre, RSGE!