aprilie 3, 2023

Săpăturile în construcții, una dintre cele mai periculoase ocupații

Săpăturile în construcții prezintă pericole provenite din prăbușirea pereților de excavare, aceasta fiind principala cauză a accidentelor lucrătorilor.

Excavarea șanțurilor presupune de cele mai multe ori lucrul în aer liber, implicit expunerea la temperaturi extreme.

Stresul cauzat de căldură și frig poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, variind în intensitate de la durere la deces.

Săpăturile în construcții necesită o serie de protocoale

Una dintre cele mai periculoase ocupații din industria construcțiilor este munca în săpăturile în construcții.

Pentru a vă proteja atunci când vă aflați în sau în jurul unei săpături, există o serie de protocoale și măsuri de siguranță recomandate de specialiștii RSGE:

  • Nu pășiți niciodată într-un șanț expus.
  • În tranșee cu adâncimi mari, lucrătorii trebuie să fie protejați de prăbușiri printr-un sistem de protecție suficient.
  • O persoană calificată trebuie să inspecteze excavația, locațiile din jur și măsurile de siguranță în fiecare zi.

O persoană competentă pentru a evalua săpăturile în construcții este acea persoană care are:

-capacitatea de a recunoaște condițiile sau împrejurimile de la locul de muncă existente și previzibil periculoase;

-autoritatea de a lua măsuri de remediere rapide pentru a le eradica.

Măsuri de siguranță utilizate la asigurarea șanțurilor

Excavarea șanțurilor

Excavarea șanțurilor

Directorul de inginerie civilă sau un reprezentant al acestuia este persoana calificată pentru lucrările de excavare și șanțuri efectuate de echipa responsabilă cu săpăturile în construcții.

  • În timpul utilizării, panta pereților de excavare trebuie să fie adecvată tipului de sol determinat de un expert.
  • Cutiile de șanț sau scuturile trebuie utilizate conform planificării și certificate de un inginer profesionist înregistrat, în conformitate cu recomandările producătorului.
  • Dacă șanțul este adânc, accesul trebuie asigurat prin rampe, piste, scări sau trepte, iar în jurul șanțului trebuie asigurată o zonă de protecție a muncitorilor sau a trecătorilor.
  • Trebuie asigurată o distanță minimă între orice echipament sau material, inclusiv deșeuri, care s-ar putea rostogoli sau cădea într-o excavație.

Orice obstacol de suprafață care ar putea pune în pericol angajații trebuie îndepărtat sau susținut. Săpăturile mai adânci trebuie să fie proiectate de un inginer profesionist certificat.

Acumulările de apă sunt pericole pentru lucrători

Experții RSGE atenționează asupra existenței unui sistem de avertizare atât pentru traficul pietonal, cât și pentru cel al vehiculelor, în jurul săpăturilor, care ar trebui să includă:

-baricadele;

-semnalele de mână sau mecanice;

-jurnalele de oprire;

-luminile intermitente pe timp de noapte.

Înainte de a efectua săpăturile în construcții, trebuie să existe o protecție adecvată împotriva riscurilor legate de acumularea de apă, acesta fiind un alt pericol pentru lucrători sau trecători.

Lucrătorii din zonele în care există un volum mare de trafic public trebuie să li se acorde și să poarte veste strălucitoare, iar balustradele convenționale trebuie să fie disponibile.

Temperaturile extreme afectează sănătatea și securitatea muncitorilor

Vestele reflectorizante, o obligație

Vestele reflectorizante, o obligație

Angajații care efectuează săpăturile în construcții pot fi expuși și altor tipuri de pericole, din cauza activităților în aer liber. Temperaturile extreme pot afecta sănătatea și securitatea muncitorilor.

Expunerea pe termen lung la soare prezintă cel mai mare risc de cancer de piele datorat radiațiilor ultraviolete (UV) puternice ale soarelui. De aceea este recomandată îmbrăcămintea de protecție.

Mânecile lungi, pantalonii lungi și fustele lungi pot ajuta la blocarea razelor UV atunci când sunt purtate. Cea mai bună protecție este asigurată de îmbrăcămintea din material țesut dens.

Culorile mai închise pot oferi mai multă protecție UV decât cele mai deschise, chiar dacă atrag căldura, iar un tricou umed oferă mult mai puțină protecție UV decât unul uscat.

Informațiile despre factorul de protecție ultravioletă sunt incluse în eticheta unor articole de îmbrăcăminte care au primit certificare internațională.

Lucrătorii trebuie protejați de temperaturile extreme la locul de muncă

Purtarea unei pălării care să vă acopere fața, urechile și ceafa vă vor oferi cea mai bună protecție, iar ochelarii de soare vă protejează ochii de razele UV și vă reduc șansele de a dezvolta cataractă.

De asemenea, ele protejează pielea delicată din jurul ochilor de razele soarelui. Cea mai bună protecție vine de la ochelarii de soare care protejează radiațiile UVA și UVB.

Lucrul la căldură înăbușitoare sau la frig ar putea copleși mecanismul de reglare a temperaturii corpului. Boala se poate declanșa atunci când corpul nu este capabil să se încălzească sau să se răcească în mod adecvat.

Consultați sfaturile echipei RSGE referitoare la coordonarea activităților pentru securitatea și sănătatea muncitorilor în construcții!