noiembrie 6, 2023

Evacuarea în siguranță, salvarea persoanelor și echipamentul de primă intervenție în caz de incendiu

Salvarea persoanelor în caz de incendiu și asigurarea condițiilor de evacuare sunt priorități absolute în orice mediu, fie că este vorba despre clădiri rezidențiale, birouri, unități industriale sau alte tipuri de locații.

Disponibilitatea și instruirea adecvată a personalului în privința dispozitivelor de prevenire și stingere incendii sunt esențiale pentru asigurarea unei reacții prompte și eficiente în caz de urgență.

Salvarea persoanelor în caz de incendiu necesită măsuri de siguranță

Măsurile adoptate pentru salvarea persoanelor în caz de incendiu sunt vitale pentru protejarea vieților umane și prevenirea pierderilor de proprietăți. Specialiștii RSGE amintesc:

 1. Planuri de evacuare. Fiecare loc de muncă sau locație ar trebui să aibă un plan de evacuare bine dezvoltat, disponibil pentru toți angajații, revizuit și actualizat periodic.

Acest plan ar trebui să includă căi de evacuare clare, puncte de adunare și proceduri specifice pentru fiecare zonă a clădirii.

 1. Semnalizare adecvată. Toate căile de evacuare și ieșirile trebuie să fie semnalizate corespunzător pentru a ghida angajații și vizitatorii în caz de incendiu. Exemple:

-indicatoarele de ieșire luminate;

-panourile de semnalizare;

-marcajele de podea.

 1. Alarme de incendiu capabile să detecteze fumul și să emită avertismente sonore și vizuale pentru a alerta persoanele din clădire în caz de incendiu. Instalarea și întreținerea lor este crucială.
 2. Exerciții și simulări periodice de evacuare pentru a antrena angajații în procedurile de evacuare și pentru a le familiariza cu alarmele de incendiu. Aceste exerciții ajută la:

-evitarea panicii;

-asigurarea unor răspunsuri rapide și eficiente în situații de urgență.

 1. Echipamente de primă intervenție. Stingătoarele de incendiu și alte echipamente de primă intervenție trebuie să fie disponibile și amplasate în locuri accesibile.

Pentru salvarea persoanelor în caz de incendiu, angajații trebuie să fie instruiți în mod corespunzător cu privire la utilizarea acestor echipamente.

Extinctoare omologate

Extinctoare omologate

Echipamentul de primă intervenție în caz de incendiu

Echipamentul de primă intervenție, în special stingătoarele de incendiu, reprezintă un pilon esențial în asigurarea securității la locul de muncă în caz de incendiu.

Aceste dispozitive oferă o șansă vitală de a stinge sau limita incendiul în stadiile incipiente, reducând astfel pericolul și permițând evacuarea în siguranță a angajaților.

 • Pentru a asigura eficacitatea acestor echipamente, stingătoarele de incendiu trebuie să fie disponibile în locuri ușor accesibile, în așa fel încât să poată fi utilizate imediat în caz de necesitate.

Acestea ar trebui amplasate în locurile unde riscul de incendiu este mai mare, cum ar fi bucătării, depozite de materiale inflamabile sau zonele cu utilaje electrice, vă îndrumă experții RSGE.

 • Instruirea adecvată a angajaților cu privire la utilizarea corectă a stingătoarelor este la fel de importantă pentru salvarea persoanelor în caz de incendiu.

Salvarea persoanelor depinde și de stingătoarele de incendiu

Echipamentul de primă intervenție nu este doar o unealtă pentru salvarea persoanelor, ci o componentă vitală a culturii de siguranță și a pregătirii angajaților pentru fața imprevizibilă a incendiilor.

Angajații trebuie să fie conștienți de tipurile de stingătoare disponibile, cum să le utilizeze, în ce situații să le folosească și cum să acționeze în condiții de siguranță în prezența focului.

Această instruire ar trebui să fie parte integrantă a programului de formare la locul de muncă și să fie repetată periodic pentru a menține nivelul de conștientizare și abilitățile necesare.

Pe lângă stingătoarele de incendiu, echipamentul de primă intervenție poate include și alte dispozitive precum pături antifoc, corturi antifoc sau robinete de incendiu.

Obligații impuse angajatorilor de legislația privind siguranța muncii

Instruire regulată pentru angajați

Instruire regulată pentru angajați

 • Asigurați instruire regulată pentru angajați cu privire la procedurile de evacuare, modul de utilizare a echipamentelor de primă intervenție și rolurile lor în caz de incendiu.
 • Pentru clădirile de dimensiuni mari sau cu un număr mare de ocupanți, pot fi necesare sisteme de supraveghere video și personal de securitate pentru:

-a asigura o evacuare ordonată;

-a ghida angajații în caz de incendiu.

 • Asigurați-vă că există sisteme eficiente de comunicare între angajați și că aceștia sunt instruiți să raporteze incendiile imediat, pentru a permite intervenția rapidă a serviciilor de urgență.
 • Regulamentele și procedurile de evacuare trebuie să fie revizuite și actualizate pe măsură ce se schimbă condițiile sau structura locului de muncă.

Externalizarea serviciilor în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor

Inspectorii RSGE subliniază că măsurile pentru evacuarea și salvarea persoanelor trebuie să fie adaptate la specificul activității și trebuie să fie parte integrantă a culturii de siguranță la locul de muncă.

Asigurarea unui mediu sigur și protejat în caz de incendiu nu este doar o responsabilitate legală pentru salvarea persoanelor, ci și o prioritate morală pentru fiecare angajator și angajat.

Alegeți externalizarea serviciilor în domeniul prevenire și stingere incendii către RSGE și veți primi indicații despre achiziționarea celor mai eficiente echipamente PSI pentru afacerea dumneavoastră!