martie 13, 2022

RSVTI scari rulante – 7 obligatii are operatorului RSVTI

RSVTI scări rulante
Scopul scarilor rulante este de a duce oamenii de la un etaj al unei cladiri la altul. Scarile rulante sunt obisnuite in locuri precum mall-urile, statiile de metrou si aeroporturile. Scara rulanta este folosita ca alternativa la scarile normale si lifturi. Pentru o buna functionare, mentenanta acestora este realizata de personajul avizat ISCIR. Rolul operatorului RSVTI scari rulante este de a se asigura ca toate lucrarile de mentenanta se fac conform documentatiei tehnice si de verificare a functionalitatii si utilizarii corecte.

Autorizarea ISCIR scari rulante

Pentru initierea procedurii de autorizare a functionarii scarilor rulante, conform PT R 8/2010, proprietarul/utilizatorul trebuie sa depuna o cerere la ISCIR prin operatorul RSVTI scari rulante cu urmatoarele documente:

 • Documentatia tehnica a scarii rulante;
 • Declaratie de conformitate CE pentru scarile rulante stabilite in Romania sau in statele membre UE (dupa caz) de catre producatorul scarilor rulante sau reprezentantul sau autorizat;
 • Buletinul de verificare a rezistentei de izolatie;
 • Dosarele tehnice de instalare mentionate la art. Punctul 9(2), Intocmit de instalator;
 • Raport tehnic eliberat de o persoana juridica autorizata sa efectueze inspectii tehnice, pentru scarile rulante care au fost in functiune si au o durata de viata care depaseste durata specificata de producator;
 • Asigurarea faptului ca lucrarile de revizie, reparatii si intretinere sunt finalizate la timp;
 • Instalarea unitatilor/echipamentelor numai daca a fost obtinuta si respectata autorizatia de instalare obligatorie.

Rolul operatorului RSVTI scari rulante

Persoana fizica sau juridica autorizata in conformitate cu prevederile prezentei legi, Responsabil cu Supravegherea si Verificarea Tehnica a Instalatiilor, are urmatoarele obligatii si responsabilitati:

 1. Isi desfasoara activitatile autorizate in limita competentei lor si in conditiile pentru care sunt autorizati;
 2. Pregateste si asigura conditiile de verificare tehnica a dispozitivului/echipamentului;
 3. Sa utilizeze mijloace sau metode distructive in activitati legate de procedurile de sudare aprobate de ISCIR;
 4. Intocmirea documentatiei prevazute de reglementarile tehnice si furnizarea acesteia proprietarului/utilizatorului impreuna cu livrarea/primirea instalatiei/echipamentelor;
 5. Anunta imediat producatorul sau detinatorul/utilizatorul cu privire la orice neconformitate;
 6. Se asigura ca lucrarile de revizie, reparatii si intretinere sunt finalizate la timp;
 7. Instalarea unitatilor/echipamentelor numai daca se elibereaza si se respecta autorizatia de instalare obligatorie

 Operatorii RSVTI pot fi persoane fizice angajate de companie sau o firma externa care presteaza servici de RSVTI scari rulante.

Avantajelor scariilor rulante:

Flexibilitatea scarilor rulante

Principalul atribut al scarilor rulante este capacitatea sa de a muta un numar mare de oameni simultan dintr-o zona in alta. Unele scari rulante, cum ar fi cele de la metrou, se intind in cea mai mare parte pe distante lungi. Oamenii se pot deplasa atat in ​​sus, cat si in jos. Acesta este un avantaj fata de un lift, care poate merge doar intr-o singura directie la un moment dat, cu o capacitate in general mult mai mica.

Confortul scarilor rulante

Scarile rulante transporta oamenii automat atunci cand este pornita, iar indivizii raman pur si simplu nemiscati. Ca atare, calatoria pe o scara rulanta necesita putin efort fizic. Persoanele care se confrunta cu durere sau dificultati de mers sunt, prin urmare, capabile sa parcurga distante mai lungi cu usurinta si intr-un confort relativ. Scarile rulante ofera si mult spatiu, mai ales in comparatie cu un lift ingust.

Eficienta scarilor rulante

Scopul unei scari rulante este transportul oamenilor. Indeplineste aceasta sarcina in mod eficient, permitand persoanelor sa se deplaseze mai multe etaje ale unei cladiri intr-o perioada relativ scurta de timp, in comparatie cu scarile normale. Deoarece scarile rulante sunt in general destul de lungi, ele permit unui grup mare de oameni sa urce simultan si reduc nevoia asteptarii liftului.

Pentru a putea intra in contact cu noi, Echipa RSGE iti sta la dispozitie cu toate informatiile necesare pentru obtinerea autorizatiei ISCIR scari rulante prin intermediul serviciilor RSVTI scari rulante.