septembrie 1, 2022

Riscurile electrice. Siguranța angajaților.

Riscurile electrice reprezintă un tip de risc de siguranță cu care se poate confrunta aproape orice instituție. Menținerea siguranței angajaților este una dintre cele mai importante sarcini de gestionare a oricărei unități.

Riscurile electrice, pericole de abordat

Fiecare unitate are un set unic de posibile pericole de abordat, iar măsurile de siguranță implementate pentru riscurile electrice vor proteja personalul și vor ajuta instalația electrică să fie rezistentă pe termen lung.

Utilizarea pe scară largă a energiei electrice a dat naștere la o gamă largă de noi riscuri electrice potențiale care nu existau anterior. Pericolele electrice ale instalațiilor electrice trebuie evaluate cu atenție pentru maximizarea avantajelor și reducerea oricăror riscuri.

Următoarele măsuri de siguranță electrică vă vor oferi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce trebuie făcut, indiferent dacă construiți o instalație nouă sau doriți să îmbunătățiți siguranța în una existentă.

Fiecare dintre aceste acțiuni va contribui la crearea bazei pentru îmbunătățirea siguranței în riscurile electrice care poate avea loc imediat și va aduce beneficii unității pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Înțelegerea cerințelor electrice ale SSM

siguranța angajaților

Primul pas care trebuie făcut pentru a crește siguranța în cadrul unității este consultarea legislației SSM și a altor companii axate pe siguranță. Având în vedere acest lucru, pare prudent să se asigure conformitatea SSM înainte de a începe orice program de siguranță electrică.

Legislația SSM trebuie să fie bine cunoscută în cadrul companiilor, de aceea există organizații care pot oferi îndrumări privind riscurile electrice. Citirea sfaturilor de siguranță și a sugestiilor de la diferite organizații poate fi destul de utilă.

RSGE este una dintre aceste companii și se angajează să găsească tehnici de siguranță utilizate pe scară largă și să ajute companiile să le implementeze în mod eficient, respectând cerințele Legii nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă.

Deși nu se concentrează în primul rând pe riscurile electrice, firma noastră oferă câteva servicii utile pentru începerea instruirii în domeniul electricității și menținerea siguranței generale în timpul lucrului cu energie și electricitate.

Electricienii autorizați întrețin echipamentele electrice

  • Muncitorii trebuie să fie informați că nu trebuie să atingă niciodată firele electrice. Aceste linii ar trebui să fie întreținute numai de electricieni calificați, care au instrumentele necesare, expertiză și echipamentul de protecție personală pentru a face acest lucru în siguranță.
  • Lucrătorii trebuie să fie conștienți de riscurile electrice suplimentare asociate cu lucrul în exterior, în apropierea apei sau a altor conductori. Este mult mai probabil să fii electrocutat dacă stai într-o băltoacă. Dacă un fir cade în apă, electricitatea poate curge rapid în corpul tău.
  • Cablurile electrice, inclusiv prelungitoarele, devin frecvent uzate sau deteriorate. Mulți oameni cred că pot doar să înfășoare un cablu electric cu bandă și să continue. Pentru a garanta că reparația se face în conformitate cu standardele de siguranță, acest tip de daune ar trebui să fie reparate numai de un electrician autorizat.

Identificarea pericolelor electrice

Pentru a identifica pericolele electrice, trebuie să fie identificate zonele care necesită îmbunătățiri după ce sunt înțelese clar cerințele impuse instalațiilor electrice. În timpul evaluării riscurilor, vor fi explorate diferite secțiuni ale unității în căutarea unor potențiale zone pentru îmbunătățire.

În fiecare instituție există un set distinct de pericole de care trebuie să se țină cont. Unele dintre cele mai întâlnite tipuri de amenințări electrice sunt cele enumerate mai jos. Acestea pot fi folosite ca punct de plecare pentru o listă de verificare pentru riscurile electrice:

  • Neglijența angajaților.
  • Prea multe prize în apropierea conductoarelor.
  • Fire uzate sau rupte.
  • Dispozitivele de blocare electrică nu sunt utilizate.
  • Creșterea sarcinii circuitului.

Neglijența lucrătorilor, una dintre cauzele accidentelor

Neglijența unui lucrător este adesea de vină pentru pericolele electrice. Lucrul în apropierea unei surse electrice cu mâinile umede poate duce la șocuri fatale. RSGE investighează erorile tipice făcute de personal pentru a vedea unde poate fi necesară mai multă pregătire.

Vor exista mai multe riscuri suplimentare de siguranță legate de sistemele electrice din unitățile dumneavoastră. Puteți găsi locuri care pot fi îmbunătățite făcându-vă timp pentru a cerceta cu atenție, ținând cont de riscurile electrice.

Cu cât instalația va fi mai sigură, cu atât vă puteți educa mai mult personalul cu privire la riscurile electrice legate de electricitate și cum să le reduceți. Implementarea unui curs de instruire în domeniul siguranței electrice pentru personal este o măsură bună.

Solicitați oferta RSGE pentru cursuri de perfecționare sau de formare continuă pentru angajații din organizație!