ianuarie 2, 2023

Sfaturi pentru reducerea riscurilor pentru securitate și sănătate la locul de muncă

Reducerea riscurilor pentru securitate și sănătate este importantă acolo unde locurile de muncă cu mașini și echipamente grele devin solicitante din punct de vedere fizic.

Ar putea părea mai puțin periculos să operezi într-un mediu în care majoritatea sarcinilor sunt îndeplinite într-un birou cu control climatic.

O cantitate surprinzătoare de pericole, totuși, poate exista și într-un mediu de birou.

Reducerea riscurilor prin identificarea pericolelor

Statisticile în domeniul muncii raportează că un număr mare de lucrători de birou sau în administrativ din sectorul privat au fost răniți în timp ce erau la locul de muncă.

Dacă angajații sau managerii ar fi recurs la identificarea pericolelor și ar fi făcut îmbunătățiri ușoare la locul de muncă pentru a ajuta la atenuarea acestora, multe dintre aceste răniri ar fi putut fi evitate.

Iată câteva acțiuni care necesită atenție pentru reducerea riscurilor unui accident ce implică personalul de la birou:

  • Căderile
    căderea de pe scări

    căderea de pe scări

Cel mai frecvent tip de accidentare la locul de muncă apare în urma cazurilor de alunecări, împiedicări și căderi.

Aceste leziuni sunt cauzate de o varietate de riscuri, dar majoritatea pot fi reduse considerabil la minimum, frecvent prin creșterea înțelegerii angajaților.

  • Evitarea dezordinii

Potrivit evaluărilor riscurilor efectuate de RSGE, cutiile, dosarele și alte articole stivuite pe pasarele ar putea prezenta un risc de împiedicare.

Pentru reducerea riscurilor din cauza acumulării dezordinii pe pasarele, asigurați-vă că toate lucrurile sunt depozitate în siguranță în locațiile desemnate.

În plus, înșirarea cablurilor de-a lungul holurilor sau sub covoare este un pericol de împiedicare, în plus față de un risc electric, așa că asigurați-vă că toate cablurile sunt bine fixate și acoperite.

  • Căderile de pe scaune sau scări

A sta pe scaune, în special pe scaune mobile de birou, prezintă un risc serios de cădere. Indicată ar fi utilizarea unei scări dacă trebuie să ajungeți la ceva depozitat mai sus.

Specialiștii RSGE recomandă ca scările să fie așezate pe un teren plan, rezistent, cu ușile complet deschise. Treapta desemnată drept cel mai înalt nivel de siguranță nu ar trebui să fie niciodată atinsă de lucrători.

  • Păstrați un câmp vizual clar

Atunci când străbat holurile, angajații se pot întâlni când ocolesc colțurile fără vizibilitate.

Reducerea riscurilor se face prin instalarea de oglinzi convexe la intersecții ca o modalitate de a reduce coliziunile. Este mai puțin probabil să se întâmple coliziunile atunci când lucrătorii pot vedea cine vine după colț.

  • Închideți sertarele după utilizare

Mobilierul din birouri cu un număr excesiv de sertare complet extinse s-ar putea răsturna dacă nu sunt asigurate.

În plus, este important să închideți întotdeauna complet sertarele atunci când nu sunt utilizate, deoarece sertarele deblocate de pe birouri și dulapuri de dosare pot prezenta pericole de împiedicare.

  • Stivuirea în siguranță

Depozitarea în siguranță a obiectelor mari poate ajuta la reducerea riscurilor de accidente la locul de muncă. Dacă sunt lovite, stivele mari de materiale și piese mari de mașini pot răni grav oamenii.

Inspectorii RSGE sfătuiesc lucrătorii să păstreze obiectele grele aproape de sol și avertizează împotriva depășirii capacității de greutate a raftului sau a unităților de depozitare.

Alt tip de accidente la locul de muncă

stații de lucru ergonomice

stații de lucru ergonomice

Leziunile legate de ergonomie pot fi cele mai frecvente într-un cadru de birou.

Angajații de birou sunt vulnerabili la încordări și alte leziuni cauzate de postură și mișcări repetitive, deoarece își petrec cea mai mare parte a zilei stând la un birou și folosind un computer.

Pericolele din ergonomie ar putea fi dificil de identificat. Majoritatea setărilor de birou care pot fi considerate periculoase din punct de vedere ergonomic ar părea relativ inofensive pentru observatorul obișnuit.

Echipamentele mobile, o soluție pentru evitarea accidentărilor

Într-un birou, nu există o mărime universală pentru mobilier. Pentru a găzdui cea mai mare varietate posibilă de angajați, totul ar trebui să fie reglabil, inclusiv scaune, birouri de lucru, suporturi pentru monitor.

Este necesar să oferiți membrilor personalului o gamă largă de posibilități. Deși unele companii ar putea ezita să cheltuiască bani pe echipamente ergonomice scumpe, experții susțin că este o investiție inteligentă.

Unele dintre urmările accidentelor înseamnă cheltuieli cu îngrijirea medicală, să nu mai vorbim de cheltuielile de înlocuire, absenteism, pierderea producției de muncă, etc.

Instruirea personalului despre cum să opereze echipamentele

A avea mobilier și instrumente flexibile este doar începutul proiectării unei stații de lucru ergonomice.

Lucrătorii ar trebui să fie instruiți cu privire la configurația adecvată, precum și la utilizarea adecvată a echipamentului reglabil.

Problema provine adesea din lipsa de cunoștințe a lucrătorilor atât cu privire la ajustările echipamentelor, cât și la cea mai ergonomică configurație a stației de lucru.

Anumite controale administrative pot ajuta la recunoașterea pericolelor și la eradicarea circumstanțelor potențial periculoase, pe lângă instruirea personalului și echipamentul îmbunătățit.

De aceea, echipa RSGE vă oferă consiliere pentru soluții la problemele care pot duce la apariția accidentelor de muncă!