iunie 4, 2024

Consultanții SSM au identificat pericolele pentru siguranță și au găsit soluții pentru eliminarea lor

Pericolele pentru siguranță sunt identificate frecvent de consultanții SSM, în condițiile în care siguranța angajaților este o prioritate crucială pentru angajatori, în mediul de lucru modern.

Pentru a evita potențialele tragedii, este esențial ca angajatorii să implementeze măsuri de siguranță adecvate.

Pericolele pentru siguranță, identificate de consultanți de siguranță

Siguranța la locul de muncă este o responsabilitate majoră pentru angajatori, confirmă specialiștii RSGE în protecția muncii.

Consultanții SSM (Sănătate și Securitate în Muncă) identifică frecvent pericolele pentru siguranță comune care pot pune în pericol sănătatea și viața lucrătorilor. Printre acestea se numără:

-sarcinile legate de lucrul la înălțime;

-expunerea la produse chimice;

-activitățile de menaj;

-manipularea echipamentelor electrice;

-utilizarea stivuitoarelor;

-procedurile de blocare/etichetare;

-activitățile desfășurate în spații închise.

Identificarea și gestionarea riscurilor provenire din aceste activități, instruirea angajaților și utilizarea echipamentului adecvat sunt pași esențiali pentru prevenirea accidentelor.

Servicii SSM și PSI

Servicii SSM și PSI

Identificarea pericolelor, obiectiv pentru consultanții SSM

 • Lucrul la înălțime: Unul dintre cele mai mari riscuri la locul de muncă este lucrul la înălțime. Căderile de la înălțime pot cauza răni grave sau chiar decese.
 • Produse chimice: Expunerea la produse chimice periculoase poate duce la probleme de sănătate acute sau cronice.

Angajații trebuie să fie instruiți în manipularea corectă a acestor substanțe și să aibă acces la echipamente de protecție adecvate, cum ar fi măștile și mănușile de protecție.

 • Electricitate: Lucrul cu echipamente electrice necesită o atenție deosebită pentru a preveni electrocutările.

Experții RSGE recomandă utilizarea echipamentului adecvat și respectarea procedurilor pentru a limita pericolele pentru siguranță.

 • Stivuitoare: Utilizarea incorectă a stivuitoarelor poate duce la accidente grave. Instruirea angajaților în operarea corectă a acestor echipamente este esențială pentru prevenirea incidentelor.
 • Spații închise: Munca în spații închise prezintă riscuri suplimentare, cum ar fi lipsa de oxigen și expunerea la substanțe toxice. Este esențial ca angajații să fie bine pregătiți și echipați pentru a lucra în astfel de condiții.

Pași pentru prevenirea tragediilor provocate de pericolele pentru siguranță

Pentru a preveni accidentele și a asigura un mediu de lucru sigur, angajatorii trebuie să urmeze câțiva pași esențiali:

 1. Este vital ca toți angajații să fie instruiți corespunzător în ceea ce privește utilizarea echipamentului de protecție și procedurile de siguranță.

Instruirea pentru a evita pericolele pentru siguranță trebuie să fie continuă și adaptată la specificul fiecărui loc de muncă.

 1. Angajatorii trebuie să furnizeze echipament de protecție adecvat, de dimensiuni corecte și specific fiecărei activități.

De exemplu, hamurile de siguranță trebuie să fie de calitate și să fie inspectate regulat pentru a asigura integritatea lor.

 1. Promovarea unei culturi pozitive a siguranței este esențială. Angajații trebuie să fie încurajați să respecte regulile de siguranță și să raporteze orice situație periculoasă.

Sfaturi suplimentare pentru a îmbunătăți siguranța lucrătorilor la înălțime

Siguranța lucrătorilor la înălțime

Siguranța lucrătorilor la înălțime

Pentru a îmbunătăți și mai mult siguranța lucrătorilor la înălțime, angajatorii ar trebui să ia în considerare următoarele sfaturi:

 • Echipamentul de protecție personală (EIP) trebuie inspectat regulat pentru a detecta și înlocui componentele deteriorate. (Accesați magazinul SSMescu și alegeți echipamente de protecție!)

Mediile de lucru aspre pot slăbi echipamentul, iar verificările constante sunt esențiale pentru a limita pericolele pentru siguranță, confirmă profesioniștii RSGE.

 • În unele cazuri, poate fi mai eficient să se construiască platforme de lucru cu balustrade și porți batante, în loc să se bazeze pe EIP. Aceste soluții pot fi mai durabile și mai economice pe termen lung.
 • În funcție de mediul de lucru, punctele de ancorare pot fi necesare pentru a asigura siguranța lucrătorilor.

Angajatorii trebuie să fie pregătiți să angajeze ingineri pentru instalarea acestor puncte acolo unde este necesar.

Colaborarea cu inspectori în protecția muncii

O cultură pozitivă a siguranței, combinată cu utilizarea resurselor disponibile și aplicarea sfaturilor practice, poate transforma orice loc de muncă într-un mediu mai sigur pentru toți angajații.

Este esențial ca angajatorii să furnizeze echipamente de protecție adecvate și să se asigure că angajații știu cum să le folosească corect în lupta cu pericolele pentru siguranță.

Alegeți colaborarea cu inspectorii RSGE pentru a afla și alte informații privind cele mai bune soluții de siguranță pentru angajații din compania dumneavoastră!