iulie 7, 2023

Incendiul pe șantier, unul dintre cele mai periculoase riscuri de accidente sau daune materiale

Incendiul pe șantier este unul dintre cele mai periculoase riscuri cu potențial de a duce la accidente, decese și daune materiale.

Veți descoperi câteva sfaturi și cele mai bune practici în această postare pentru a vă proteja membrii echipei și proiectul de construcții de pericolele de incendiu.

Incendiul pe șantier, prevenit prin localizarea ieșirilor de urgență

Ca parte a unui plan amănunțit de prevenire și protecție împotriva incendiilor, este esențial să vă asigurați că un șantier are suficiente ieșiri de incendiu, semnalizare și iluminare.

Conform inspectorilor RSGE, găsirea locurilor în care angajații pot fugi în siguranță și rapid în cazul unui incendiu este primul pas pentru a vă asigura că există suficiente ieșiri de incendiu.

  • Este posibil să fie necesar să asigurați mai multe ieșiri pe fiecare etaj sau zonă, precum și scări, rampe sau alte metode de ieșire, în funcție de dimensiunea, aspectul și stilul șantierului.

Pentru a preveni incendiul pe șantier ar trebui:

-să fie luate în considerare accesibilitatea și vizibilitatea ieșirilor;

-să fie evitate orice riscuri sau blocaje care ar putea împiedica sau întârzia evacuarea.

Extinctoare omologate

Extinctoare omologate

Afișați semnele de ieșire de incendiu și instalați un sistem de iluminat de urgență

  • Instalarea semnelor de evacuare împotriva incendiilor care precizează clar direcția și distanța până la cea mai apropiată ieșire este a altă etapă pentru a preveni incendiul pe șantier.

Semnele de ieșire de incendiu trebuie să respecte legile și reglementările necesare pentru zona de lucru și să fie vizibile în orice moment, chiar și în condiții de lumină scăzută sau de fum. În plus:

-ar trebui să inspectați, să reparați și să înlocuiți frecvent semnele care sunt deteriorate sau lipsesc;

-ar trebui să inspectați și să întrețineți în mod constant semnele și să le înlocuiți imediat pe toate cele deteriorate sau lipsă.

  • O altă măsură de siguranță la incendiu constă în instalarea unui iluminat de urgență care, în cazul unei întreruperi de curent sau al unui incendiu, poate ilumina căile de ieșire cele mai apropiate.

Iluminatul de urgență trebuie să fie separat de sistemul electric principal și să aibă o sursă de energie care poate dura cel puțin 90 de minute, cum ar fi o baterie de rezervă sau un generator.

  • Verificați și testați periodic sistemul de iluminat de urgență și corectați orice defecțiuni sau probleme de îndată ce sunt descoperite pentru a evita incendiul pe șantier.

Instruiți angajații despre cum să folosească ieșirile în incendiul pe șantier

Pentru ca angajații să știe ce trebuie să facă și unde să meargă în caz de incendiu, este necesară instruirea lor cu privire la protocoalele de ieșire la incendiu. Ar trebui:

-organizate exerciții regulate pentru incendiul pe șantier;

-să parcurgeți zonele de adunare și căile de evacuare împreună cu personalul dumneavoastră;

-să instruiți angajații în utilizarea corectă a stingătoarelor de incendiu, a alarmelor și a altor instrumente de stingere a flăcărilor;

-să instruiți angajații despre modul de raportare a oricăror pericole sau evenimente de incendiu.

Actualizați planul de evacuare în caz de incendiu

Securitatea la incendiu

Securitatea la incendiu

Specialiștii RSGE precizează că este important să revizuiți planul de evacuare în caz de incendiu, după cum este necesar, pentru a ține seama de orice modificări aduse șantierului de construcție.

  • Examinați în mod regulat planul și informați membrii echipei și subcontractanții cu privire la orice ajustări.
  • Solicitați toate permisele sau permisiunile necesare pentru strategia dumneavoastră de ieșire la incendiul pe șantier de la autoritatea locală de pompieri.

Pe podelele care sunt în construcție, poate fi dificil să localizați ieșirea, deoarece proiectele de construcție pot varia zilnic și este posibil să nu existe semnalizare permanentă.

  • Stabiliți o strategie de ieșire și informați-i pe toți cei care se află pe proprietatea dumneavoastră despre aceasta.

Respectați regulile și recomandările pentru securitatea la incendiu

Respectarea regulilor și a reglementărilor de siguranță la incendiu care se aplică șantierului de construcții este un ultim pas pentru a preveni incendiul pe șantier. De asemenea, ar trebui:

-să respectați orice inspecții sau audituri efectuate de autoritatea de pompieri sau de alte autorități;

-să documentați toate acțiunile și evenimentele legate de incendiu, inclusiv exercițiile de incendiu, testarea iluminatului de urgență și planurile de ieșire în caz de incendiu.

Luând aceste măsuri, puteți garanta că șantierul dumneavoastră are suficiente ieșiri de incendiu, semnalizare și iluminat, precum și să vă protejați lucrătorii și proiectul de amenințările de incendiu.

Contactați echipa de inspectori a RSGE pentru a întocmi pentru dumneavoastră documentația privind măsurile de siguranță la incendiu!