martie 6, 2023

Incendiile în restaurante și baruri au drept sursă principală bucătăriile

Incendiile în restaurante și baruri sunt provocate, conform statisticilor, în bucătării și implică în special manipularea echipamentelor de gătit.

În lumina acestui fapt, accentul acestui articol va fi siguranța în bucătărie, dar mai întâi să vorbim despre câteva reglementări generale de siguranță la incendiu care se aplică și spațiilor de luat masa.

Incendiile în restaurante și baruri necesită preocupări majore

Specialiștii RSGE oferă o introducere la unele dintre ideile fundamentale care sunt folosite pentru a proteja clienții, membrii personalului și restaurantul în sine.

Prima măsură de siguranță este menținerea eficientă a capacității clienților de a părăsi restaurantul în cazul unui incendiu.

Intrarea principală pentru restaurante, care ar fi clasificată ca ocupare a ansamblului, trebuie să fie suficient de mare pentru ca cel puțin jumătate din ocupanți să poată fi evacuați în același timp.

Cele două preocupări majore pentru siguranța la incendiile în restaurante și baruri sunt:

-amplasarea scaunelor și meselor care reduc numărul de căi de acces pe culoar;

-ieșirile de rezervă care sunt blocate sau obstrucționate de depozitarea mărfurilor.

Alarma de incendiu, obligatorie în restaurante și baruri

Alarma de incendiu

Alarma de incendiu

Există mai mulți factori care pot determina dacă este sau nu necesar un sistem de alarmă de incendiu, dar dacă este o structură de sine stătătoare, doar zonele cu un număr mare de ocupanți trebuie să aibă unul.

Acolo unde este necesar, sistemul de stingere incendii va trebui să pornească folosind o manevră sau o combinație de manevre prin operare manuală, detecție automată sau debit de apă de la sistemul de sprinklere.

Toți ocupanții trebuie informați prin anunț vocal și cu ajutorul unor indicii vizuale despre incendiile în restaurante, spun inspectorii PSI ai RSGE.

Protecția la incendiu, oferită cu ajutorul sprinklerelor

Din punct de vedere istoric, nu toate restaurantele au fost obligate să aibă sprinklere. Protecția prin sprinklere este necesară pentru restaurantele care sunt locuri incluse în construcții noi.

Ca și alarmele de incendiu, o serie de factori, cum ar fi tipul de structură, înălțime, alte utilizări ale clădirii, ar putea influența cerințele de protecție a sprinklerelor pentru a preveni incendiile în restaurante.

Dacă o structură de sine stătătoare este utilizată doar ca restaurant, clasificarea sa de ocupare a ansamblului o scutește de necesitatea protecției prin sprinklere.

Protecția împotriva focului provocat de aparatele de gătit

  • Sistem de stingere incendii umed-chimic
Aparatele de gătit

Aparatele de gătit

Echipamentele de gătit sunt cauza principală a incendiilor în restaurante, conform specialiștilor în prevenirea și stingerea incendiilor din RSGE.

Acesta este motivul pentru care orice echipament de gătit care produce vapori, inclusiv grăsimi, trebuie să aibă ventilație și un sistem de stingere pentru incendiile în restaurante.

Sistemele de stingere umed-chimic sunt în prezent singurele capabile să îndeplinească cerința ca sistemele de stingere a incendiilor să fie evaluate conform standardelor PSI.

Uleiul și aerul pot fi ținute separate de substanța chimică umedă suficient de mult pentru ca procesul de răcire să se termine.

Una dintre cele mai frecvente probleme cu sistemele fixe de stingere este îndepărtarea capacelor duzelor de refulare pentru utilizarea regulată.

Aceste capace sunt făcute pentru a sufla aer atunci când sistemul pornește împiedicând pătrunderea grăsimii și înfundarea duzelor.

Deoarece sistemele sunt realizate special pentru echipamentul original, mutarea sau înlocuirea echipamentului de gătit poate fi dificilă, deoarece acest lucru ar putea duce la eșecul stingerii incendiului.

  • Inspecția și întreținerea de rutină a echipamentelor de gătit

Hota și sistemele de evacuare, precum și echipamentele de stingere a incendiilor (stingătoarele de incendiu), trebuie să fie inspectate și întreținute periodic pentru a se menține nivelul de protecție al restaurantului.

Experții RSGE precizează că noii angajați trebuie să primească instruire o dată pe an cu privire la modul de operare a stingătoarelor portabile și activarea manuală a sistemului de stingere pentru incendiile în restaurante.

Pentru majoritatea restaurantelor, inspecțiile depunerilor de grăsime pentru hote trebuie făcute semestrial, deși această frecvență poate varia în funcție de tipul și cantitatea de alimente de gătit.

Măsurile principale pentru siguranța vieții și prevenirea incendiilor

Toate elementele de acționare și control trebuie testate pentru funcționarea corespunzătoare, ca parte a procedurilor de întreținere a sistemelor de stingere pentru incendiile în restaurante, cel puțin o dată la șase luni.

Acestea sunt măsurile principale pentru siguranța vieții și prevenirea incendiilor pentru restaurante. Fiecare măsură de siguranță poate fi detaliată într-o mulțime de informații.

Contactați inspectorii RSGE pentru a detalia măsurile de siguranță care nu au fost acoperite aici, dar care trebuie furnizate restaurantelor și barurilor pentru prevenirea și stingerea incendiilor!