iulie 1, 2024

Dacă este recomandat ca hainele tehnice de lucru să fie spălate acasă, aflăm de la specialiști

Hainele tehnice de lucru sunt echipamentele de protecție utilizate de muncitori în timpul activităților, iar spălarea lor face parte din modul de întreținere.

Sondajul realizat de o asociație europeană arată că majoritatea angajaților își spală hainele de lucru împreună cu rufele personale la temperaturi scăzute, fără să conștientizeze riscurile asociate.

Hainele tehnice de lucru și eficiența lor

În contextul modern al muncii, sănătatea și securitatea la locul de muncă devin din ce în ce mai vitale.

Creșterea îngrijorătoare a numărului de angajați care își duc acasă hainele tehnice de lucru pentru a fi spălate ridică semne de întrebare privind:

-eficiența echipamentelor de protecție personală (PPE);

-respectarea obligațiilor legale ale angajatorilor.

În acest articol, specialiștii RSGE explică importanța externalizării serviciilor de sănătate și securitate în muncă, beneficiile acestora pentru companii și consecințele nerespectării reglementărilor.

Servicii SSM și PSI

Servicii SSM și PSI

Riscurile spălării echipamentelor de protecție acasă

Spălarea echipamentelor de protecție personală acasă nu este doar o practică ineficientă, dar și periculoasă.

  • Spălarea casnică poate reduce semnificativ eficiența echipamentelor de protecție.

Detergenții și procesele de spălare casnice nu sunt concepute pentru a menține proprietățile speciale ale îmbrăcămintei de lucru, cum ar fi impermeabilitatea sau vizibilitatea ridicată.

Aceasta înseamnă că angajații care poartă hainele tehnice de lucru spălate acasă pot fi expuși la riscuri majore pe teren.

Spălarea acasă nu permite angajatorilor să monitorizeze starea echipamentelor și să asigure că acestea sunt în condiții optime de utilizare.

În cazul unui incident, companiile pot fi trase la răspundere legală pentru nerespectarea obligațiilor de sănătate și securitate.

Evaluarea riscurilor privind hainele tehnice de lucru

Specialiștii în sănătate și securitate în muncă joacă un rol crucial în asigurarea unui mediu de lucru sigur și conform cu legislația.

Prin externalizarea serviciilor SSM către ei, vor fi responsabili de evaluarea riscurilor, dezvoltarea și implementarea politicilor de siguranță și instruirea angajaților.

  • În acest sens, specialiștii RSGE efectuează evaluări detaliate ale riscurilor pentru a identifica potențialele pericole la locul de muncă.

Aceștia dezvoltă strategii pentru a elimina sau reduce riscurile, asigurându-se că hainele tehnice de lucru sunt utilizate și întreținute corect.

Un proces de spălare industrială, de exemplu, asigură menținerea proprietăților de protecție ale echipamentului de protecție (PPE), prelungindu-i durata de viață și eficiența.

  • O instruire adecvată este esențială pentru conștientizarea riscurilor și pentru adoptarea unor practici sigure de muncă.

Specialiștii în protecția muncii organizează sesiuni de formare pentru angajați, explicând riscurile spălării acasă a echipamentelor de protecție și importanța utilizării serviciilor de spălare industrială.

Prin educație se poate schimba cultura spălării acasă, reducând riscurile pentru angajați și companii.

Beneficiile implementării serviciilor de sănătate și securitate

Spălătorii profesionale de EPP

Spălătorii profesionale de EPP

Implementarea eficientă a măsurilor de sănătate și securitate în muncă oferă numeroase avantaje pentru companii.

Aceste beneficii includ protejarea angajaților, respectarea obligațiilor legale și îmbunătățirea performanței generale a afacerii.

  • Un mediu de lucru sigur și sănătos protejează angajații de accidente și boli profesionale.

Utilizarea serviciilor de spălare industrială pentru hainele tehnice de lucru asigură că echipamentele sunt curate, întreținute și în stare optimă de funcționare.

Acest lucru reduce riscurile asociate utilizării echipamentelor compromise și îmbunătățește siguranța la locul de muncă.

  • Angajatorii au responsabilitatea legală de a asigura întreținerea adecvată a echipamentelor de protecție.

Prin utilizarea serviciilor specializate, companiile pot demonstra conformitatea cu reglementările și pot evita sancțiunile legale.

În plus, monitorizarea profesională a echipamentelor de protecție ajută la identificarea timpurie a problemelor și la înlocuirea acestora înainte de a pune în pericol angajații.

Completați formularul și adresați întrebări

Sănătatea și securitatea la locul de muncă sunt esențiale pentru protecția angajaților și succesul pe termen lung al întreprinderilor.

  • Specialiștii în protecția muncii joacă un rol vital în implementarea și menținerea standardelor de siguranță, iar conformitatea cu reglementările este crucială pentru evitarea consecințelor grave.
  • Investiția în sănătatea și securitatea la locul de muncă protejează angajații și aduce beneficii semnificative pentru afaceri, inclusiv:

-reducerea absenteismului;

-retenția personalului calificat;

-economii la costurile de asigurare și juridice.

Aflați și alte informații despre hainele tehnice de lucru adresând întrebări inspectorilor RSGE prin completarea formularului de mai jos: