mai 16, 2022

4 Criterii importante pentru un plan HACCP restaurant

haccp restaurant
Standardul ridicat stabilit de sistemul HACCP restaurant in Romania si in intreaga Uniune Europeana a fost un mare succes, dar siguranta si calitatea alimentelor raman provocari permanente pentru industria alimentara. Acest lucru se datoreaza faptului ca stiinta, legiuitorii, monitorii alimentari si consumatorii individuali nu se pot baza intotdeauna pe aceasta pentru a oferi alimente sigure.

Industria alimentara este responsabila pentru siguranta produselor alimentare si a proceselor de comercializare a acestora, deoarece este „cea mai apropiata” de produs si are acces la o mare parte din controlul asupra acestuia. Prin urmare, pentru a fi eficienta in prevenirea toxiinfectiilor alimentare, autocontrolul este o parte importanta a masurilor de prevenire. Echipa RSGE va prezinta cateva dintre cele mai importante criterii pentru un plan HACCP restaurant, inclusiv siguranta si calitatea alimentelor.

1. HACCP restaurant – Pericole aparute din cauza SARS-CoV-2

Coronavirusul SARS-CoV-2 si boala COViD-19 pe care o provoaca ofera o mare incertitudine in randul populatiei. Respectarea normelor COVID- 19 si a masurilor de prevenire este necesara pentru a asigura in continuare servicii de inalta calitate.

Industria alimentara functioneaza in prezent fara probleme, fara blocaje semnificative in ceea ce priveste livrarile. Productia si logistica au fost mentinute la zi de la inceputul lunii martie 2021, astfel incat aprovizionarea cu alimente a continuat sa functioneze in aceasta perioada.

2. HACCP Restaurant – resturile alimentare

Reziduurile sunt substante care sunt utilizate in mod constient si intentionat pentru a produce alimente de origine vegetala sau animala. Acestea includ, de exemplu, pesticide sau medicamente veterinare.

Ingredientele active si agentii corespunzatori trebuie sa fie aprobati inainte de a putea fi utilizati, ceea ce inseamna ca aplicarea lor pe plante sau animale trebuie sa fie permisa. In cazul in care aceste substante sau produsele de transformare ale acestora nu sunt complet descompuse dupa utilizare si dupa o perioada de asteptare prescrisa, ele pot forma reziduuri in alimente. Reziduurile provenite din aplicatii aprobate sunt permise in anumite limite.

3. HACCP Restaurant si substantele dispensabile

Daca o substanta intra in compozitia unui aliment din cauze accidentale, acestea sunt contaminate. In prezent, exista mai multe tipuri de contaminari ale alimentelor.

  • Contaminarea alimentelor din cauza mediului in care sunt pastrate;
  • Contaminari cu Micotoxine si toxine din plante;
  • Contaminari formate in urma procesarii alimentului;
  • Contaminari aparute in urma procesului de fabricare a alimentului.

4. HACCP Restaurant si igiena alimentelor

Pentru a asigura siguranta alimentara, este important sa discutam despre masurile de igiena si deficientele din lantul alimentar. Salmonella, de exemplu, poate fi legata de o igiena inadecvata in procesul de productie sau de practici de manipulare a alimentelor necorespunzatoare.

Persoanele care manipuleaza alimente sunt responsabile pentru a se asigura ca siguranta alimentara este conforma cu ajutorul unui plan haccp Restaurant. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fie constienti de standardele de sanatate si igiena din zona lor de influenta si sa se asigure ca se lucreaza pentru a respecta aceste cerinte.

Apeleaza la o ehcipa profesionista pentru gestionarea HACCP

Ne mandrim cu portofoliul nostru de clienti multumiti din toate domeniile. Fie ca este vorba de HoReCa, fast-food, cofetarie, patiserie, macelarie, productie alimentara, baruri, cafenea, echipa RSGE se ocupa de proceduri haccp.

In cazul in care alegi sa colaborezi cu noi, Echipa RSGE iti pune la dispozitie :

  • Manual HACCP
  • Ghid HACCP
  • Instructiuni HACCP

Specialistii RSGE realizeaza documentatia necesara pentru operatiunile alimentare. Specialistii RSGE documenteaza toate masurile de siguranta alimentara pentru a se asigura ca produsele tale sunt sigure si respecta reglementarile sanitare.

Alege sa colaborezi cu RSGE si vei avea parte de serviciile noastre oferite cu respect si seriozitate fata de client. Indiferent daca ai intrebari legate de HACCP, protectia mediului sau alte domenii ce nu tin de siguranta alimentare, nu ezita sa ne contactezi.