iulie 7, 2023

Asigurarea calității în gestionarea șantierului folosind tehnologii digitale

Gestionarea șantierului necesită utilizarea unei componente cheie, asigurarea calității (QA), care se asigură că proiectul respectă toate standardele, regulile și specificațiile aplicabile.

Pentru a-și simplifica și îmbunătăți procedurile de asigurare a calității, mulți manageri de construcții apelează la soluții digitale, inclusiv aplicații, software și platforme bazate pe cloud.

Gestionarea șantierului: avantaje, dificultăți și soluții

Tehnicile tradiționale de asigurare a calității pot fi consumatoare de timp, predispuse la erori și ineficiente. Exemplele includ liste de verificare pe hârtie, inspecții manuale și rapoarte scrise de mână.

În această postare, experții RSGE vor analiza câteva dintre avantajele și dificultățile utilizării instrumentelor digitale pentru QA în gestionarea șantierului, precum și soluțiile la aceste dificultăți.

Evaluarea riscurilor de SSM

Evaluarea riscurilor de SSM

Asigurarea calității și productivitatea sporită

Unul dintre beneficiile cheie ale utilizării tehnologiilor digitale pentru QA este că acestea pot crește productivitatea și eficiența echipei de construcții. Instrumentele digitale folosite în gestionarea șantierului:

-pot automatiza procese precum colectarea datelor, analiza, raportarea și comunicarea pentru a economisi timp și bani;

-pot oferi acces în timp real la date, inclusiv planuri, desene, imagini și videoclipuri, ceea ce poate accelera luarea deciziilor și cooperarea;

-por reduce posibilitatea apariției erorilor umane care ar putea afecta calitatea proiectului, cum ar fi datele lipsă, duplicate sau eronate.

Confidențialitatea și securitatea datelor sunt o provocare

Tehnologiile digitale pot îmbunătăți fluxul și stocarea datelor, dar prezintă și unele amenințări la adresa securității și confidențialității datelor, explică specialiștii RSGE.

  • Instrumentele digitale sunt susceptibile la intruziuni precum hacking, malware și phishing, care ar putea pune în pericol integritatea și confidențialitatea datelor.
  • De asemenea, pot aduce în discuție preocupări morale și juridice, cum ar fi:

-cine ar trebui să aibă acces și control asupra datelor cu caracter personal;

-cum să respecte legi precum GDPR.

Utilizarea tehnologiilor digitale de încredere și sigure, precum și implementarea politicilor și reglementărilor relevante pentru păstrarea datelor, sunt, prin urmare, cerințe pentru managerii de construcții.

Calitatea și conformitatea sunt îmbunătățite

Instrumente digitale

Instrumente digitale

Utilizarea instrumentelor digitale pentru QA are avantajul suplimentar de a îmbunătăți calitatea și conformitatea proiectului.

  • Instrumentele digitale pot facilita detectarea și corectarea mai rapidă și mai precisă a defectelor, problemelor și neconformităților, ajutând la economisirea reluărilor, întârzierilor și disputelor.

În plus, pot oferi dovezi și documente ale procedurii de asigurare a calității, cum ar fi imagini, videoclipuri, semnături și marcaje temporale, care pot arăta conformitatea cu cerințele.

  • Tehnologiile digitale pot ajuta cu feedback și învățare, care pot fi utilizate pentru:

-a îmbunătăți performanța și calitatea proiectelor viitoare;

-a descoperi și aborda cauzele principale ale problemelor.

Formarea și adopția sunt dificile

Instrumentele digitale pot fi destul de avantajoase pentru QA, dar pot aduce și unele dificultăți în ceea ce privește adoptarea și formarea.

De exemplu, dacă echipa de construcție nu este familiarizată cu tehnologia sau nu este confortabilă, utilizarea instrumentelor digitale poate necesita o curbă de învățare.

Unii angajați pot fi reticenți sau dispuși să se schimbe, preferând modalitățile vechi sau le este frică de nou. Managerii de construcții trebuie, așadar, să:

-sublinieze avantajele și așteptările adoptării instrumentelor digitale;

-ofere echipei o pregătire și sprijin adecvat și continuu;

-încurajeze contribuția și sugestiile echipei, încurajând în același timp o atmosferă inovatoare și de colaborare.

Beneficiu în gestionarea șantierului: o mai bună comunicare și deschidere

Un alt avantaj al adoptării tehnologiilor digitale pentru asigurarea calității este că acestea pot îmbunătăți transparența proiectelor și comunicarea.

  • Instrumentele digitale pot facilita comunicarea imediată și fără întreruperi între echipa de construcție și alte părți interesate, inclusiv clienți, contractori, furnizori și autorități de reglementare.

Aceștia pot urmări și documenta progresul, starea și rezultatele sarcinilor, inspecțiilor și rapoartelor, ceea ce poate ajuta la oferirea vizibilității și responsabilității procesului de asigurare a calității.

  • Tehnologiile digitale pot produce și distribui tablouri de bord, analize și informații care pot fi utilizate pentru a urmări și evalua eficacitatea și calitatea proiectului.

Integrarea și compatibilitatea pot fi dificile fără ajutorul specialiștilor

Este posibil ca instrumentele digitale pentru QA să nu fie complet integrate sau compatibile cu alte sisteme sau platforme utilizate în proiect, ceea ce ar putea fi o problemă. De exemplu:

-mai multe formate, standarde sau protocoale pot fi utilizate de instrumentele digitale, ceea ce poate cauza conflicte sau inconsecvențe în date;

-este posibil să aibă anumite cerințe de rețea, software sau hardware care le restricționează utilizarea sau accesibilitatea.

Prin urmare, managerii de construcții trebuie să se asigure că instrumentele digitale pe care le selectează și le folosesc sunt compatibile și operabile cu alte platforme sau sisteme.

Contactați echipa RSGE pentru a vă crea suficiente planuri de rezervă și de urgență pentru cazul în care întâmpinați dificultăți tehnologice sau defecțiuni!