iulie 8, 2023

Soluții pentru gestionarea riscurilor în construcții

Gestionarea riscurilor în construcții este o măsură de siguranță pentru proiectele complicate, imprevizibile și pline de pericole care le pot afecta costul, timpul și calitatea.

Trebuie să obțineți cunoștințe despre cum să gestionați corect aceste riscuri și incertitudini în calitate de manager al unui șantier și să împărtășiți aceste cunoștințe altora.

Gestionarea riscurilor în construcții începe prin identificarea și evaluarea pericolelor

Specialiștii RSGE în evaluarea riscurilor au selectat câteva dintre metodele și resursele de top pentru a vă ajuta să gestionați eficient pericolele pe șantierele de construcții.

Identificarea și evaluarea surselor și efectelor potențiale ale pericolelor asupra proiectului dumneavoastră este primul pas în gestionarea riscurilor în construcții.

  • Pentru a face acest lucru, puteți folosi o varietate de tehnici și instrumente, inclusiv registre de risc, liste de verificare, interviuri, anchete și date de arhivă.
  • Riscurile ar trebui apoi să fie prioritizate în funcție de probabilitatea și gravitatea lor, iar sarcinile și acțiunile ar trebui să fie atribuite fiecărui risc.
Evaluarea riscurilor de SSM

Evaluarea riscurilor de SSM

Planificarea și implementarea măsurilor de siguranță

Planificarea și implementarea măsurilor de siguranță adecvate riscurilor pe care le-ați identificat și evaluat este următoarea fază în gestionarea riscurilor în construcții.

În funcție de tipul și gradul riscului, îl puteți gestiona într-o varietate de moduri, inclusiv prin evitarea, transferul, minimizarea sau acceptarea acestuia.

Inspectorii RSGE specializați în analiza de risc precizează că ar trebui să vă gândiți la potențialele oportunități prezentate de incertitudini și la cum să profitați sau să le îmbunătățiți.

Planul dumneavoastră de răspuns la risc ar trebui să fie notat, explicat în mod clar echipei de proiect și părților interesate și actualizat pe măsură ce proiectul avansează.

Urmărirea și atenuarea pericolelor

Urmărirea și atenuarea pericolelor pentru care v-ați pregătit și împotriva cărora ați luat măsuri de siguranță este următorul pas în gestionarea riscurilor în construcții.

  • Starea și performanța proiectului dumneavoastră trebuie urmărite folosind o varietate de abordări și instrumente, inclusiv tablouri de bord, rapoarte, indicatori, audituri și inspecții.
  • În plus, ar trebui să evaluați succesul strategiilor de atenuare a riscurilor și să căutați orice pericole noi sau neprevăzute care pot apărea pe parcursul proiectului.

Orice probleme sau modificări care ar putea avea un impact asupra obiectivelor, domeniului de aplicare, cheltuielilor sau calendarului proiectului dumneavoastră ar trebui apoi raportate și rezolvate.

Transmiteți cunoștințele dobândite pentru gestionarea riscurilor în construcții

Riscuri în construcții

Riscuri în construcții

Ultima fază în gestionarea riscurilor în construcții este să reflectați asupra experienței în gestionarea riscurilor și a incertitudinii în industria construcțiilor și să împărtășiți celorlalți ceea ce ați învățat.

Pentru a documenta succesele și eșecurile proiectului, cele mai bune practici și lecțiile descoperite din gestionarea riscurilor în construcții, ar trebui să efectuați o revizuire sau o evaluare post-proiect.

Aceste lecții ar trebui să fie scrise, împărtășite cu echipa de proiect, cu părțile interesate și cu organizația și utilizate pentru a vă îmbunătăți sarcinile și procedurile viitoare, recomandă specialiștii RSGE.

De asemenea, ar trebui să obțineți opinii și sfaturi de la alte persoane care au cunoștințe sau experiență în gestionarea riscului și a incertitudinii în construcții.

Instruirea muncitorilor pentru situații de urgență

Pentru a primi ajutor în caz de urgență pe șantierul de construcții, muncitorii ar trebui să fie instruiți pentru a gestiona situațiile de urgență și să aibă cunoștințe despre primul ajutor.

  • Asigurați-vă că oamenii au o modalitate de a comunica și un număr de telefon la care pot suna dacă apare un pericol pe șantier. Acest lucru este crucial și adesea ignorat.
  • Dacă situația de urgență pune în pericol siguranța celorlalți muncitori sau a victimelor, asigurați-vă că zona este evacuată și că nimeni nu se expune riscurilor suplimentare.
  • În timp ce așteptați ajutorul medical să ajungă, dacă sunteți instruiți în primul ajutor de bază, puteți oferi asistență în primele minute critice.
  • La sosirea serviciilor de urgență, furnizați-le informații suplimentare despre starea persoanei afectate și despre orice intervenții de prim ajutor care au fost aplicate.

Este important ca muncitorii din construcții să fie instruiți în privința procedurilor de urgență și a primului ajutor înainte de a începe lucrul pe șantier.

Aceasta poate include participarea la cursuri de prim ajutor și instruiri periodice pentru a vă asigura că sunt pregătiți să facă față situațiilor de urgență într-un mod sigur și eficient.

Participați la cursurile de instruire organizate de echipa de profesioniști a RSGE pentru gestionarea riscurilor în construcții!