decembrie 1, 2022

Riscurile cauzate de expunerea la praf timp îndelungat

Expunerea la praf pe termen lung poate duce la infecții, diferite boli pulmonare, efecte toxice acute și chiar cancer. În plus, praful poate duce la iritabilitate și riduri temporare sau permanente ale pielii, ochilor și urechilor.

Atunci când este inhalat, praful poate fi dăunător pentru oameni, deși efectele depind de cantitatea de praf prezentă și de gradul de expunere. Praful se poate acumula în corp, provocând dificultăți de respirație, sufocare, comă și chiar moarte.

Standardele de siguranță avertizează despre expunerea la praf

Legislația de securitate și sănătate în muncă nu are o reglementare specifică pentru riscul de explozie cauzat de praf, însă Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător permite agențiilor să emită amenzi legate de expunerea la praf.

Standardele de comunicare SSM pentru pericole cer, de asemenea, producătorilor de substanțe chimice să indice în mod clar orice risc de explozie care este prezentat de substanțele lor, inclusiv exploziile de praf.

Standardele de siguranță ale altor organizații iau în considerare posibilitatea exploziilor de praf în avans.

Atunci când evaluează locurile de muncă pentru pericolele de incendiu, inspectorii RSGE își bazează inspecțiile și pe verificarea acumulărilor de praf.

Ce înseamnă praf și explozie de praf?

expunerea la praf 2

Praful se referă la particule organice sau anorganice suspendate în atmosferă în contextul siguranței la locul de muncă. Unele tipuri de praf, cum ar fi cele derivate din substanțe chimice, iritanți sau alergeni, pot avea efecte dăunătoare asupra oamenilor.

Expunerea la praf la locul de muncă poate fi gestionată cu ventilație adecvată, scufundare în apă și distanță între culoare. Prin utilizarea echipamentului individual de protecție, impactul produs de expunerea la praf poate fi redus.

O explozie de praf are loc atunci când o anumită cantitate de praf combustibil este dispersată prin aer într-o concentrație suficient de mare pentru a provoca o reacție violentă atunci când este eliberată o scânteie sau altă sursă de eliberare.

Deoarece combustibilul sub formă de pulbere poate fi produs de o mare varietate de materiale, inclusiv metale, exploziile de praf pot apărea într-o varietate de setări de lucru.

Pulberea combustibilă poate provoca explozii

Multe materiale solide pot lua foc dacă sunt descompuse în particule mici cu un raport mare suprafață/volum. Exploziile de rumeguș arzând au dus la numeroase răniri și decese la locul de muncă și au distrus clădiri întregi.

Exploziile cauzate de arderea pulberii reprezintă o amenințare gravă. Orice pulbere (sau alt material) care are potențialul de a se aprinde și de a exploda atunci când este combinată cu aerul este denumită „pulbere combustibilă”.

Dacă există sub formă de particule fine și este amestecată cu aer într-o anumită concentrație, o substanță care nu este nici inflamabilă, nici combustibilă în multe circumstanțe se poate comporta ca o pulbere combustibilă.

Majoritatea materialelor solide organice, cum ar fi lemnul, zahărul, făina, cerealele, etc., pot arde atunci când sunt combinate pentru a crea particule combustibile, spre deosebire de multe metale și unii compuși analogi.

Chiar și o cantitate mică de pulbere poate reprezenta o amenințare serioasă

Există frecvent riscuri cunoscute sau nerecunoscute de explozie sau incendiu la locurile de muncă unde au avut loc incidente cu pulbere de combustibil, cele din cauza măsurilor de curățenie necorespunzătoare fiind o cauză comună a incidentelor.

Specialiștii RSGE sfătuiesc angajatorii să efectueze o evaluare a riscurilor amenințării cu expunerea la praf. Legislația SSM nu are în prezent o cerință pentru praful inflamabil în sectorul industrial.

Echipamentul conceput special pentru a reduce sau elimina expunerea la praf într-o anumită zonă este denumit „echipament de suprimare a pulberii”.

Este utilizat frecvent în situații în care acumularea de praf ar putea prezenta un pericol pentru sănătate, în situații în care crearea continuă a prafului prezintă un pericol pentru sănătate.

Eliminarea acestui risc poate fi rezolvată prin ventilație în camerele unde prezența unor cantități mici de praf ar putea contamina produsele sau ar putea pune în pericol viața lucrătorilor.

Ce înseamnă echipament individual de protecție la praf?

Echipamentele purtate de lucrători pentru a se proteja de pericolele de mediu sunt denumite echipamente de protecție individuală (EIP).

EIP previne contactul dintre ținta potențială și agentul sau echipamentul periculos, stabilind o barieră care izolează substanțial ținta potențială de riscurile de rănire sau infecție, inclusiv a celor cauzate de expunerea la praf.

În funcție de aplicațiile și cerințele lor, la locul de muncă sunt utilizate mai multe tipuri de EIP, cum ar fi dispozitive respiratorii, dispozitive de protecție a auzului sau măști de protecție.

Într-o organizație, o evaluare a locului de muncă este necesară pentru a identifica riscurile potențiale și pentru a alege cel mai bun EIP pentru expunerea la praf a lucrătorilor.

Prin urmare, angajații ar trebui să fie instruiți cu privire la potențiale pericole, care ar fi EIP adecvat pentru locul lor de muncă, când să utilizeze acest EIP, cum să transporte, să întrețină sau să arunce acest echipament, precum și despre deficiențele EIP.

Despre toate tipurile de echipamente de protecție pentru expunerea la praf, dar și despre orice alte măsuri de securitate și sănătate la locul de muncă, contactați specialiștii RSGE!