mai 3, 2023

Riscurile asociate cu execuția de șanțuri și excavații și despre cum trebuie gestionate

Execuția de șanțuri și excavații sunt lucrări frecvent utilizate în industria construcțiilor pentru a construi structuri, a așeza conducte și a instala utilități.

Dacă nu sunt luate măsuri de siguranță suficiente împotriva riscurilor, acestea reprezintă amenințări serioase pentru angajați, în special pentru cei care lucrează în subteran.

Execuția de șanțuri și excavații, mai periculoasă în subteran

Execuția de șanțuri și excavații prezintă cel mai mare risc atunci când activitățile lucrătorilor sunt efectuate în subteran. Muncitorii sunt îngropați atunci când pereții săpăturilor sau șanțurilor se prăbușesc.

Riscurile de alunecare, împiedicare și cădere sunt prezente pentru lucrători, care pot cădea din echipamentul folosit pentru a efectua excavații sau șanțuri sau pot aluneca și cădea în ele.

Utilajele grele folosite pentru operațiunile de excavare au potențialul de a cădea accidental în zona de excavare, punând în pericol siguranța angajaților.

În timpul orelor întunecate, ar trebui să se asigure suficientă iluminare sau lumină intermitentă de excavare pentru a garanta că angajații pot vedea clar și pot funcționa în siguranță în timpul nopții.

Accidente posibile în activitățile subterane

Excavații pentru conducte

Excavații pentru conducte

Execuția de șanțuri și excavații poate deveni periculoasă, dar ne putem asigura că toată lumea este în siguranță, respectând practicile de siguranță de bază și reducând pericolele.

Inspectorii RSGE dau câteva exemple de accidente posibile în activitățile subterane:

  • Lucrătorii pot lovi neintenționat firele de gaz sau electricitate, ducând la rănirea sau decesul lor.
  • Uneltele, echipamentele sau materialele care cad în șanțurile excavate pot lovi lucrătorii.
  • Atunci când apa umple rapid zona excavată sau șanțurile, poate provoca înec sau alte accidente legate de apă.
  • Expunerea la substanțe nocive sau asfixia poate apărea în șanțuri și săpături din cauza prezenței gazelor toxice sau a lipsei de oxigen.
  • Se poate produce un incendiu sau o explozie dacă angajații folosesc echipamente care produc scântei sau dacă conductele de gaz sunt rupte.

Cum pot fi gestionate riscurile în subteran

  • Un permis de lucru este un document care enumeră activitățile care trebuie finalizate, riscurile implicate în lucrare și măsurile de precauție care trebuie luate pentru a reduce aceste riscuri.

Specialiștii RSGE recomandă examinarea documentului pentru a vă asigura că au fost luate toate măsurile de precauție necesare pentru a garanta execuția de șanțuri și excavații în siguranță.

  • Identificați orice pericole subterane sau aeriene, cum ar fi liniile de utilități, conductele sau firele electrice, care ar putea pune în pericol angajații.

Asigurați-vă că lucrătorii au fost instruiți în cunoașterea sau eliminarea pericolelor subterane și aeriene.

  • Pentru a evita deteriorarea sau prăbușirea în timpul activității de excavare, structurile și clădirile din apropiere trebuie protejate.

Riscurile ar trebui eliminate sau minimizate pe cât posibil

Accidente posibile în subteran

Accidente posibile în subteran

Lucrătorii ar trebui să fie informați despre locul în care se află și trebuie luate măsuri de precauție pentru a preveni coliziunile sau daunele accidentale în timpul operațiunilor de excavare.

Execuția de șanțuri și excavații poate necesita mai multe tehnici de protecție, cum ar fi înclinarea, sprijinirea, ecranarea și baricadarea, pentru a preveni prăbușirile.

  • Locul de excavare trebuie să aibă o cale sigură și convenabilă pentru intrarea și ieșirea lucrătorilor.

Utilizarea scărilor, treptelor sau a altor instrumente poate fi necesară pentru a face acest lucru și a garanta că angajații pot intra și ieși din excavație într-un mod sigur, conform specialiștilor RSGE.

  • Asigurați-vă că există indicatoare și baricade clare pentru a identifica locul de excavare și pentru a alerta angajații și publicul larg cu privire la posibile pericole.

Execuția de șanțuri și excavații are nevoie de evaluarea riscurilor

O analiză extinsă a posibilelor pericole legate de activitatea de excavare este cunoscută sub denumirea de evaluare a riscurilor. Execuția de șanțuri și excavații presupune analiza riscurilor astfel:

-identificarea riscurilor;

-evaluarea riscurilor legate de fiecare risc în parte;

-selectarea celor mai bune metode de control pentru aceste riscuri.

O persoană calificată ar trebui să evalueze locul de excavare pentru a se asigura că au fost luate toate măsurile de siguranță necesare și pentru a identifica eventualele riscuri care ar fi putut trece neobservate.

Purtarea echipamentului personal de protecție (EIP) adecvat, cum ar fi căciuli, ochelari de protecție, mănuși și protecție respiratorie, este necesară pentru lucrători.

Magazinul cu profil SSM al RSGE vă oferă echipamente de protecție pentru toate tipurile de activități, iar inspectorii noștri vă oferă consiliere pentru ca excavarea și șanțurile să fie efectuate în siguranță!

Contactați chiar astăzi experții în măsuri de protecția muncii!