august 30, 2022

Căderile de la înălțime. Protecția împotriva căderilor.

Căderile de la înălțime sunt unul dintre factorii majori ai accidentelor și deceselor la locul de muncă, în special în sectoare specifice, precum construcții, comerț, minerit sau reparații de utilități electrice.

Căderile de la înălțime pot provoca răni fatale

Chiar și o cădere scurtă de la orice înălțime poate provoca răni fatale sau invaliditate definitive. Angajatorii au responsabilitatea de a determina riscul la locul de muncă și de a pune în aplicare măsuri de siguranță pentru a proteja angajații de căderile de la înălțime.

Fiecare afacere trebuie să respecte reglementările pentru protecția împotriva căderii stabilite de legislația SSM (Legea nr.319/2006). Astfel, lucrătorii se pot plimba de-a lungul platformelor suspendate deasupra lor sau pot opera de la posturi de lucru ridicate.

Angajatorii sunt sfătuiți de inspectorii SSM ai RSGE ca în toate circumstanțele să ia orice măsură este necesară pentru a proteja împotriva rănirii lucrătorii de căderile de la înălțime prin furnizarea unui mediu de lucru lipsit de riscuri recunoscute.

Recomandări SSM privind protecția împotriva căderii

protecție împotriva căderilor

Menținerea locurilor de muncă ordonate și curate îi va ajuta pe angajați să vadă unde se îndreaptă și să prevină călătoriile care ar putea provoca o cădere catastrofală. Principalele recomandări ale RSGE privind protecția împotriva căderilor de la înălțime sunt:

  • Montarea balustradelor în jurul oricăror găuri din podea, oferind un capac pentru găuri pentru podea pentru a le proteja.
  • Construirea unei planșe și a unei balustrade în jurul oricărei podele, platforme sau piste deschise care se află la distanță mare față de sol.
  • Echiparea angajaților cu instrumente de prevenire a căderii, cum ar fi hamuri de siguranță, sisteme personale de oprire a căderii, plase de siguranță și balustrade.

Industria construcțiilor este industria în care munca se desfășoară cel mai frecvent la o înălțime nesigură, prin urmare legislația SSM specifică reglementări speciale de prevenire a căderilor de la înălțime pentru acest sector:

  • Schelele (inclusiv standardele care se aplică anumitor tipuri de schele) și cerințele de pregătire pentru schele, cu obligația de a folosi protecțiile împotriva căderii de la înălțime.
  • Criterii și proceduri pentru sistemele de prevenire a căderii, precum și nevoile de instruire pentru clădirile de locuințe, deschideri de perete, scări, macarale, acoperișuri, ridicare beton, construcții subterane.

Măsuri principale de protecție împotriva căderii

Conform inginerilor RSGE, angajatorii sunt obligați să evalueze rezistența și integritatea structurală a suprafețelor de mers și de lucru și să ia măsuri pentru a preveni căderile de la înălțime ale lucrătorilor.

Prin efectuarea de analiză a riscurilor, angajatorii pot înțelege pe deplin ce criterii sunt aplicabile la locul lor de muncă, deoarece există mai multe moduri în care s-ar putea întâmpla o cădere pe șantier, în special în construcții.

Există două măsuri principale de protecție împotriva căderii pe care legislația de securitate și sănătate în muncă o cere angajatorilor să le implementeze:

-instalarea de sisteme de balustradă sau sisteme de plasă de siguranță;

-furnizarea lucrătorilor de echipamente împotriva căderii, cum ar fi un sistem personal de oprire a căderii.

Măsurile de protecție pentru căderile de la înălțime sunt necesare, indiferent dacă lucrătorii trebuie să fie protejați împotriva căderii prin găuri, a căderii de pe rampe sau pasarele sau se pot afla pe marginea unei suprafețe de lucru sau a unei gropi.

Protecția împotriva căderii are adesea două scopuri:

  • Lucrătorii sunt împiedicați ca în cădere să se lovească de obstacole fizice, cum ar fi sistemele de balustradă.
  • Echipamentul de protecție personală garantează că angajații nu sunt răniți în cazul căderilor de la înălțime.

Instrumente de oprire a căderii

Orice program de siguranță la cădere trebuie să includă sisteme de oprire pentru căderile de la înălțime. Sistemele personale de oprire a căderii ar trebui să fie furnizate fiecărui muncitor și utilizate numai sub supravegherea unui angajat calificat.

O persoană „competentă” este cea care este capabilă să identifice în mod corespunzător pericolele, are autoritatea de a aborda aceste pericole și are o înțelegere aprofundată a regulilor SSM de protecție împotriva căderii (fie în construcții, fie în industria generală).

De fiecare dată când echipamentul de protecție împotriva căderii trebuie proiectat, montat sau utilizat, persoana competentă este responsabilă de predarea lui fiecărui lucrător.

Dispozitive individuale de oprire a căderii

Educarea angajaților în utilizarea echipamentului de siguranță este o măsură importantă pentru a preveni rănile cauzate de echipament în caz de cădere. Efortul și banii cheltuiți pentru echipamentul de oprire a căderii vor fi investiți degeaba dacă nu este utilizat corespunzător.

Toți angajații trebuie să știe cum să monteze și să utilizeze echipamentul de siguranță, scările și alte instrumente, precum și cum să aleagă cele mai bune ancore. RSGE elaborează programe de instruire pentru a informa lucrătorii despre căderile de la înălțime.

Din păcate, căderile sunt o cauză frecventă a accidentelor de muncă și a deceselor în fiecare an. Este ușor să reduceți probabilitatea ca aceste evenimente să se întâmple la locul de muncă, luând la cunoștință reglementările de siguranță, și asigurându-vă că lucrătorii folosesc echipamentul adecvat.

Pentru ca angajații să fie în siguranță, solicitați inspectorilor RSGE crearea și implementarea programului complet de protecție împotriva căderii de la înălțime!