aprilie 15, 2022
4 proceduri medicale necesare companiei tale – servicii medicina muncii
Echipa RSGE ofera servicii medicina muncii, o subspecialitate a medicinei care studiaza diagnosticarea, tratarea bolilor profesionale si a accidentelor petrecute la locul de munca, dar si de prevenirea, siguranta si performanta angajatilor.
Medicii ofera servicii de medicina muncii fiind familiarizati cu reglementarile privind normele de SSM in munca si lucreaza cu angajatorii pentru a mentine operatiunile comerciale si personalul in siguranta la locul de munca.
In prezent, aproximativ 15% dintre muncitorii la nivel mondial au acces la servicii profesionale de sanatate a muncii, instruire astfel incat munca sa fie prestata in siguranta si consiliere in domeniul sanatatii si securitatii in munca.
Ce proceduri si interventii efectueaza medicii in cadrul medicinei muncii?
Specialistii in servicii medicina muncii au abilitatea de a pune un diagnostic, gestioneaza si previn bolile cauzate sau exacerbate de factorii de la locul de munca. De asemenea, evalueaza riscurile de SSM si lucreaza direct cu angajatii individuali.
Medicii care presteaza servicii medicina muncii sunt responsabili pentru urmatoarele:
- determina starea de sanatate fizica si emotionala a angajatilor la locul de munca;
- consilierea angajatorilor pentru prevenirea bolilor profesionale;
- sa diagnosticheze si sa informeze cu promptitudine autoritatile competente asupra bolilor care apar la locul de munca;
- identificarea si reducerea riscului de accidente si imbolnaviri la locul de munca.
Testele efectuate de medici de la servicii medicina muncii
Specialistii in servicii medicina muncii efectueaza urmatoarele analize:
- Examen medical prealabil – efectuat la locul de munca;
- Controale medicale periodice – monitorizarea starii de sanatate a angajatilor;
- Examen medical de adaptare – pentru determinarea competentei de munca a persoanelor care presteaza munca cu riscuri dovedite sau potentiale;
- Persoanele ale caror activitati au fost intrerupte mai mult de 30 de zile din motive medicale, sunt supuse unui control medical la reluarea activitatii;
- Determinarea capacitatii de munca prin examen;
- Reabilitare, repozitionare si relocare profesionala in caz de accident de munca.
1. Examenul medical efectuat la angajare
In calitate de angajator, sunteti obligat sa solicitati o examinare medicala in timpul lucrului, completand o cerere de examinare medicala si o fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
Rolul acestui tip de serviciu medical este de a determina capacitatea de munca a ocupatiei/postului, capacitatea conditionata, incapacitatea permanenta sau incapacitatea temporara si locurile de munca pentru care, in calitate de angajator, doriti sa numiti potentiali lucratori.
Capacitatea de munca reprezinta din punct de vedere medical capacitatea unui lucrator de a desfasura activitati de munca in profesia/functia care necesita un control medical.
2. Examenul medical periodic
Toti lucratorii sunt obligati sa se supuna unor examinari medicale regulate. Frecventa controalelor medicale periodice este determinata de documentatia intocmita conform modelului prevazut in Anexa 10. 1 H.G. Nr. 355/2007 si poate fi modificata numai la avizul unui specialist in servicii medicina muncii si informatii de la angajator.
De asemenea, examinarile medicale periodice se efectueaza de catre medicii de medicina muncii completand formulare de calificare in dublu exemplar: unul pentru angajator si unul pentru angajat.
3. Examen medical in cazul revenirii la activitate
Examinarile fizice la reluarea activitatii se efectueaza dupa ce activitatea a fost intrerupta timp de cel putin 90 de zile (din motive medicale) sau 6 luni (din orice alt motiv) in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.
4. Supraveghere speciala
Supravegherea speciala include examinari medicale preventive efectuate de medicii de medicina muncii pentru a determina capacitatea de munca a lucratorilor care se incadreaza in urmatoarele categorii:
- 15 – 18 ani;
- Persoane peste 60 de ani;
- Femeile insarcinate, persoanele cu dizabilitati;
- Persoane cu un grad ridicat de dependenta de droguri, alcool;
- Stangaci;
- Persoane cu vedere monoculara;
- Persoanele cu boli cronice;
Echipa RSGE ofera o gama foarte larga de servicii. Fie ca ai nevoie de servicii de SSM, PSI, RSVTI sau servicii medicina muncii, siguranta alimentului HACCP, cu un simplu click poti lua legatura cu noi! Iti vom oferi toate informatiile de care ai nevoie!