mai 16, 2022

Reinnoire autorizatie ISCIR- 3 informatii utile despre autorizare ISCIR

reînnoire autorizație ISCIR
Documentul de autorizare ISCIR, urmat de reinnoire autorizatie ISCIR, reprezinta o certificare a faptului ca utilajele de ridicat, lifturile, macaralele, centrala terminca, etc. functioneaza corect.

Acronimul ISCIR inseamna Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat – o unitate organizatorica subordonata statului care inspecteaza instalatiile pentru a asigura buna functionare a acestora. O reinnoire autorizatie ISCIR este necesara odata la 2 ani.

1. Cand expira autorizatia ISCIR? 

O autorizatie de tip ISCIR expira odata la 2 ani. Pentru o reinnoire autorizatie ISCIR este nevoie de prezenta unui operator RSVTI angajat prorpiu sau de o firma externa care ofera servici de tip RSVTI si ISCIR. Echipa RSGE ofera servici de ISCIR, astfel vei reusi sa iti reinnoiesti autorizatia ISCIR, sau in cazul utilajelor noi, vei putea sa obti o astfel de autorizatie.

2. Cum obtin o autorizare ISCIR? – Reinnoire autorizatie ISCIR

Pentru a primi o autorizatie de functionare a oricarui echipament aflat sub incidenta ISCIR, beneficiarul trebuie sa faca solicitari scrise la ISCIR in acest sens.

Documentele necesare pentru reinnoire autorizatie ISCIR variaza in functie de echipament, dar, de obicei, acestea includ urmatoarele: 

  • Cerere autorizare ISCIR pentru echipamentul respectiv;
  • Documentatia tehnica furnizata de producator sau de un reprezentant autorizat al dispozitivului ISCIR. Aceasta include caracteristici tehnice, instructiuni de utilizare/operare, service si intretinere, rapoarte de testare si scurte descrieri ale pozitiilor de lucru care pot fi ocupate de operator.

In plus, sunt furnizate avertismente, informatii despre cum sa va protejati la locul de munca si contraindicatii referitoare la aparatele de ridicat pentru a proteja persoanele de vatamari grave daca nu respecta instructiunile specifice in timpul utilizarii acestui tip de aparat;

  • Declaratia CE de conformitate a masinii (este un document care declara conformitatea masinilor cu legile si reglementarile din Europa);
  • Se intocmeste un raport tehnic pentru a evalua dispozitivele ISCIR care au fost in functiune pentru o perioada care depaseste durata de viata utila indicata de producator. Raportul functioneaza in conformitate cu dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 2.139/2004 – care permite acest tip de evaluare;
  • O declaratie a proprietarului/utilizatorului poate contine informatii despre ultimul loc de functionare a masinii de ridicat (daca este cazul).

3. De ce sa apelezi la o firma autorizata pentru reinnoire autorizatie ISCIR?

Detinerea unui utilaj, cum ar fi un ascensor cu brat, o macara sau un stivuitor fara a avea un operator RSVTI in echipa este ilegala. Exista, de asemenea, un grad ridicat de pericol care poate afecta sanatatea si siguranta angajatilor daca acestia nu sunt bine pregatiti pentru a utiliza astfel de utilaje.

Un operator RSVTI este special instruit pentru a asigura utilizarea si manipularea corecta a utilajelor, ceea ce duce la disparitia diferitelor pericole.

Atributile unui operator RSVTI sunt:

  • Identificarea si inregistrarea echipamentelor si instalatiilor ISCIR;
  • Transmiterea datelor catre inspectoratul Teritorial ISCIR; 
  • In cazul in care ceva de pe masina nu functioneaza corect, operatorul RSVTI este nevoit sa monitorizeze utilajul  pentru intretinere, reparatii sau orice alte modificari.

In cazul in care ai o firma, pentru a obtine o astfel de autorizatie ai doua variante.

Poti angaja un operator RSVTI propriu care se va ocupa de aceste lucruri si in acelasi timp va supraveghea buna functionare a utilajelor. In cazul in care vei angaja un operator, vei fii nevoit sa platesti salariu, sa gasesti inlocuitor pe perioada concediului de odihna sau medical si sa treci printr-un proces de recrutare.

Avantajul de a lucra cu o firma precum RSGE in ceea ce priveste reinnoire autorizatie ISCIR este ca nu vei fi nevoit sa platesti un salariu lunar, nu vei fii nevoit sa treci prin tot procesul de recrutare, iar daca operatorul nostru are nevoie de concediu, noi ne vom ocupa de inlocuirea acestuia pe toata durata concediului.

Tot ce trebuie sa faci este sa completezi o solicitare servicii ISCIR.

Pentru a afla raspunsul la curiozitatile tale legate de autorizatie ISCIR pret; la cati ani trebuie efectuata o reinnoire autorizatie ISCIR?; sau de ce documente este nevoie pentru obtinerea autorizatiei ISCIR; echipa RSGE iti sta la dispozitie.