mai 13, 2022

4 pasi vitali pentru implementarea unui plan SSM

plan SSM
In calitate de persoana care gestioneaza o firma, sunteti, de asemenea,  responsabil pentru gestionarea riscurilor pentru sanatatea si securitatea in munca din firma printr-un plan SSM.

Prin urmare, trebuie sa consultati, sa cooperati si sa coordonati activitatile cu toti ceilalti angajati care au obligatii de sanatate si securitate in munca pentru a elimina toate pericolele la care sunt supusi angajatii.

Acest lucru poate fi facut de un angajat sau puteti apela la o firma specializata ssm pentru a beneficia de avantajele oferite de aceasta prin elaborarea unui plan SSM.

Loc de munca in siguranta cu un plan SSM

Gestionarea riscurilor pentru sanatatea si securitatea in munca la locul de munca implica patru pasi:

  1. Identificarea pericolului – a afla ce ar putea cauza vatamari;
  2. Evaluarea riscurilor (daca este necesar) – intelegerea naturii prejudiciului care ar putea fi cauzat de pericol, cat de grav ar putea fi prejudiciul si probabilitatea ca acesta sa se produca;
  3. Controlul riscurilor – implementarea celei mai eficiente masuri de control care este rezonabila si posibila in circumstante actuale;
  4. Revizuirea masurilor de control – asigurarea faptului ca masurile de control functioneaza conform planificarii.

Masurile de control trebuie selectate pentru a elimina riscul, in masura in care este posibil respectand un plan SSM. Daca eliminarea nu este posibila in mod rezonabil, riscurile trebuie reduse la minimum in masura in care este posibil.

Acest lucru se va aplica in mod egal atat in ​​mediul intern, cat si in cel extern. In functie de locatia firmei dvs. si de serviciile furnizate, nivelurile si normele  de securitate si sanatate in munca pot varia.

Principii pentru toate domeniile

  • Este zona lipsita de pericolele actuale si potentiale?

Daca pericolul este identificat, eliminati pericolul. Folositi personal sau meseriasi corespunzatori dupa cum este necesar.

  • Oamenii pot iesi din zona imediata daca este necesar din cauza unei urgente?

Asigurati-va ca exista un plan de evacuare in caz de incendiu, iesirile sunt marcate si ca personalul este la curent cu planul. Un plan de urgenta (plan ssm)  este un set scris de instructiuni care subliniaza ce ar trebui sa faca lucratorii de la locul de munca in caz de urgenta.

In calitate de manager de practica, dumneavoastra (sau firma externa) ar trebui sa revizuiti toate domeniile firmei in mod regulat pentru a asigura un mediu sigur.

Apeleaza la un specialist SSM pentru a beneficia de avantajele unui plan SSM.

Un consultant ssm are o pregatire speciala pentru a oferi solutii de imbunatatire a sanatatii si sigurantei, nu doar la locul de munca, ci si in alte facilitati. 

Prin furnizarea de astfel de solutii, acestia pot ajuta la reconstructia zonelor potential periculoase din cadrul locurilor de munca. Solutiile pe care le pot oferi pot fi la fel de simple precum imbunatatirea accesului si a disponibilitatii iesirilor de siguranta pentru a reconstrui zonele potential periculoase din zonele de lucru.

Un alt rol important al consultantului este acela de a documenta problemele de sanatate si siguranta pe care le-a identificat si masurile luate pentru a le remedia. Odata ce problemele au fost identificate, consultantul ofera un plan de actiune, inclusiv resurse, si termene, pentru a rezolva problemele.

Avantajele unui specialist ssm extern pentru un plan propriu SSM

Cand alegi sa apelezi la o firma externa precum RSGE pentru consultanta ssm poti beneficia de benefici atat pe plan financiar cat si de management.

Elimina necesitatea de a angaja un coordonator SSM, astfel nu va fi nevoie de concediu medical in caz de vatamare, concediu de odihna, se elimina costurile de formare daca este cazul si salarizare. Vei beneficia de imbunatatire imediata a performantei si a sigurantei la locul de munca fara nevoia de a gasi o solutie in cazul unui concediu de odihna.

Se elimina tot procesul de recrutare si resursele utilizate pentru acest lucru si veti avea acces si la o baza de date cu workshopuri si cursuri pentru angajatii dumneavoastra