august 29, 2022
Pauză de lucru. Avantaje și beneficii.
O pauză de lucru la locul de muncă are o mare importanță pentru bunăstarea angajaților companiilor. Potrivit studiilor, majoritatea angajaților cu normă întreagă lucrează mai mult decât orele normale, respectiv 40 de ore pe săptămână.
Inspectorii RSGE au constatat, în urma cercetării accidentelor de muncă în diferite întreprinderi, că un sfert dintre angajați lucrează în pauzele de masă, ceea ce contribuie la o atitudine de suprasolicitare.
Pauză de lucru, cerință a legislației SSM
Se pare că luarea de pauză de lucru în timpul muncii are mai multe avantaje. Totuși, în ciuda cerințelor legilor privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, Legea nr.319/2006, pauzele sunt frecvent folosite pentru a continua desfășurarea activității.
Similar cu modul în care foamea este metoda corpului de a solicita apă, oboseala este modul în care organismul cere odihnă. Dacă angajații părăsesc locul de muncă înainte de a fi complet obosiți, este un avantaj adus pentru securitatea și sănătatea lor.
Cele mai răspândite explicații pentru motivul pentru care lucrătorii nu iau pauză de lucru la locul de muncă sunt următoarele:
- Un volum de lucru dezechilibrat.
- Lipsa de conștientizare a avantajelor pe care le poate aduce o pauză.
- Vă simțiți rău luând o pauză de lucru atunci când alții nu o fac.
Beneficiile respectării pauzelor de lucru
O pauză de lucru este asociată cu niveluri îmbunătățite de productivitate, fericire în muncă, echilibru emoțional și un impuls mai puternic de a merge mai departe, potrivit cercetărilor efectuate la diferite firme de inginerii RSGE.
Moralul forței de muncă depinde de o pauză de lucru. Chiar și echipamentele de lucru pot contribui la sănătatea muncitorilor. Beneficiile luării de pauză de lucru la locul de muncă sunt precizate de medicii din medicina muncii din cadrul RSGE:
- Ajută la reevaluarea obiectivelor.
- Mărește producția și ajută la claritatea mentală.
- Reduce durerile și rănile corporale.
- Stimulează imaginația.
- Reduce anxietatea.
- Sporește participarea în rândul angajaților.
- Îmbunătățește starea de bine mentală și oferă membrilor personalului acces la programul de sănătate mintală al companiei.
Luarea pauzelor la locul de muncă poate crește productivitatea
Chiar și numai cinci minute la fiecare două ore, pentru a vă revizui obiectivele zilnice, poate avea un impact semnificativ asupra modului în care se desfășoară restul zilei. Evaluând ceea ce ați realizat până acum și ceea ce intenționați să faceți înainte de a se termina ziua, s-ar putea să vă poziționați mai bine pentru succes.
Luarea de pauză de lucru vă poate ajuta, de asemenea, să țineți cont de imaginea generală, să dobândiți o nouă perspectivă asupra dificultăților legate de muncă și să rețineți tot ce s-a întâmplat în timpul zilei.
În mod ironic, luarea de pauză de lucru în timpul zilei poate crește producția! Pauzele la locul de muncă sporesc, de asemenea, satisfacția în muncă, scad nivelul de stres și promovează o sănătate mintală mai bună.
Conform specialiștilor RSGE, echilibrul dintre viața profesională și viața privată poate fi îmbunătățit dacă lucrați de acasă, făcând pauze pentru a finaliza treburile casnice sau mergând la plimbări.
Pauzele periodice permit lucrătorilor să se întindă și să se relaxeze
Atunci când efectuați o muncă solicitantă din punct de vedere fizic, este esențial să acordați timp corpului să-și revină în timpul zilei. Orice îndoire, aplecare, ridicare sau transport care are loc la locul de muncă ar putea avea efecte negative asupra organismului.
Lucrătorii cărora li se oferă posibilitatea de a lua o pauză de lucru ar putea reduce apariția rănilor. Se pot întâmpla accidente la muncă neprevăzute. Medicii din medicina muncii precizează că o postură proastă de lungă durată poate duce la răniri la locul de muncă.
Perioadele lungi de stat nemișcat pot produce încordări musculare neplăcute. În fiecare oră, sunt eficiente scurte plimbări pentru a vă limpezi capul și a vă relaxa corpul.
Similar cu modul în care privirea la ecranul unui computer pentru perioade lungi de timp vă poate afecta vederea și vă poate provoca dureri de cap. Lucrătorii se pot întinde și se pot relaxa în timpul pauzelor, ceea ce îi poate ajuta să prevină rănirea.
Pauza de lucru creează un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată
Dacă nu sunteți sigur de cât de des ar trebui să faceți pauză de lucru, realizați că și pauzele de doar un minut vă pot ajuta. O pauză de 5 minute la fiecare 25 de minute sau o pauză de 15 minute la fiecare 90 de minute sunt două exemple de intervale tipice.
A vorbi cu oamenii poate fi o soluție pentru a rezolva problemele la care vă gândiți și să depășiți dificultățile cu care vă confruntați. Vă puteți recăpăta energia și împrospăta interacționând cu ceilalți în timp aceștia sunt în vacanță! Oferă o evadare binevenită de pe ecranul computerului.
A face pauză de lucru în timpul zilei de lucru vă poate ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai puțin stresați, să fiți mai sănătoși din punct de vedere mental și să aveți un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată.
Angajamentul la locul de muncă și satisfacția în muncă pot fi sporite prin promovarea pauzelor. Acești factori sunt toți legați de satisfacția în muncă și implicarea personalului.
Contactați serviciul RSGE de medicina muncii pentru a afla mai multe recomandări în privința beneficiilor pauzelor la locul de muncă!