aprilie 3, 2023

Măsuri de siguranță pentru operatorii de vehicule pe șantierele de construcții

Operatorii de vehicule pe șantierele de construcții trebuie să respecte măsuri de siguranță deosebit de importante, deoarece aceștia sunt expuși la un risc ridicat de accidente.

Pentru a minimiza acest risc, există anumite măsuri pe care angajatorii ar trebui să le ia pentru a proteja operatorii de vehicule și pentru a preveni accidentele pe șantierele de construcții.

Operatorii de vehicule sunt supuși riscurilor de accidente

Sectorul construcțiilor poate fi foarte riscant și există multe riscuri posibile la care sunt expuși muncitorii împreună cu operatorii de vehicule.

Conducerea autovehiculelor pe un șantier implică un set unic de riscuri, care, din păcate, se pot întâmpla frecvent dacă nu acordați atenție sau nu acționați conform politicii de sănătate și securitate în muncă.

Unele accidente pot fi chiar fatale. Specialiștii RSGE vă oferă informații despre unele dintre riscurile tipice cu care vă puteți confrunta când vă aflați pe un șantier de construcții.

Căderile din vehicul, unul dintre pericole

Vehicul în mișcare pe șantier

Vehicul în mișcare pe șantier

  • Operatorii de vehicule pot cădea de pe acesta, sau oricine încearcă să călătorească pe el poate cădea. Este unul dintre cele mai frecvente accidente care s-ar putea întâmpla pe un vehicul în timpul construcției.

Organismul poate suferi daune semnificative din cauza șocului căderii, dar riscați și să fiți lovit de mașină în timp ce aceasta încă merge.

Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv poziționarea necorespunzătoare a ocupanților vehiculului, viteză excesivă și multe altele.

  • Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, asigurați-vă că respectați procedurile de siguranță corecte și evitați neglijența.

Răsturnări sau coliziuni provocate de operatorii de vehicule

  • Pe lângă coliziuni și răsturnări, vehiculele se pot confrunta și cu alte pericole. Aceste accidente sunt printre cele mai frecvente, iar cauze sunt conducerea neglijentă sau neatentă.

Camioanele folosite pe șantierele de construcții sunt mult mai puternice decât majoritatea vehiculelor, astfel încât pot răni operatorii de vehicule mult mai grav decât într-un alt tip de accident.

  • Asigurați-vă că toți operatorii de vehicule sunt instruiți și au experiență în utilizarea acestora. De asemenea, asigurați-vă că aceștia sunt familiarizați cu normele și procedurile de siguranță de pe șantier.

Prinderea accidentală a muncitorilor între vehicule și alte obiecte

  • Când o mașină lovește un lucrător, acesta este prins între vehiculul în mișcare și alte obiecte din apropiere. Acest lucru poate duce la strivirea fatală a lucrătorului, ceea ce este extrem de riscant.

Dacă operatorii de vehicule sunt încă în mașini și nu sunt atenți sau nu pot vedea un muncitor, este posibil ca lucrătorul să fie prins între vehicul și un alt obstacol.

Dar, poate apărea și atunci când un șofer iese din mașină și o lasă în funcțiune, neasigurată, determinând-o să continue mișcarea și să lovească pe cineva.

  • Asigurați-vă că vehiculele sunt echipate cu dispozitive de siguranță, cum ar fi oglinzi laterale, faruri, semnalizatoare acustice și vizuale și sisteme de frânare.

Accidentele neprevăzute în urma coliziunilor

Comunicarea între operatorii de vehicule

Comunicarea între operatorii de vehicule

  • Se spune că un vehicul care dă înapoi și lovește pe cineva ar fi provocat un accident neprevăzut. De obicei, acest lucru se întâmplă când persoana lucrează, merge sau stă involuntar în spatele mașinii.

Coliziunile neprevăzute se pot produce din mai multe motive, inclusiv neatenția șoferului și incapacitatea de a vedea în mod adecvat în spatele lor.

  • Încurajați comunicarea între operatorii de vehicule și ceilalți angajați de pe șantier pentru a preveni coliziunile și alte incidente.

Scurgeri de marfă din vehicule

  • Nu în ultimul rând, scurgerile de marfă din vehiculele în mișcare pe un șantier pot fi periculoase. Când ceva cade din vehicul, înseamnă o scurgere de marfă.

Mărfurile ar putea fi echipamente sau articole legate de construcții, cum ar fi fierul sau grinzile. Una dintre posibilele cauze ale scurgerii ar putea fi faptul că aceste lucruri nu sunt securizate corespunzător.

Îmbunătățiți siguranța muncii instruind operatorii de vehicule

Multe dintre numeroasele tipuri de accidente de vehicule care au loc pe șantierele de construcții pot fi cauzate de conducerea neglijentă în timpul conducerii unui vehicul pentru muncă.

Aceste atenționări și sfaturi din partea experților RSGE ar trebui să ajute la îmbunătățirea siguranței pentru operatorii de vehicule pe șantierele de construcții și la prevenirea accidentelor grave.

Participați la instruirile de siguranță organizate de inspectorii RSGE pentru securitatea și sănătatea dumneavoastră!