august 30, 2022
Insolație și epuizare termică. Boli provocate de căldură.
Insolație și epuizare termică sunt două pericole cunoscute care cauzează sau care pot cauza decesul sau rănirea gravă a angajaților.
Se așteaptă ca angajatorii să ofere un loc de muncă ce acoperă riscurile asociate cu vremea caldă, care pot duce la accidente de muncă.
Insolație și epuizare termică, pericole ce trebuie evitate
Datorită evaluărilor riscurilor efectuate în diferite întreprinderi, specialiștii RSGE au găsit modalități de prevenire a cazurilor de insolație și epuizare termică pe care companiile le pot utiliza pentru a-și consolida programul de siguranță și sănătate.
O parte dintre aceste măsuri includ următoarele:
- Managerii și angajații trebuie să fie instruiți cu privire la riscurile care ar putea provoca rău de căldură, precum și cum să identifice semnele și să trateze epuizarea termică.
- Accesul lucrătorilor la multă apă rece în locuri care sunt atât accesibile, cât și vizibile. Dacă este fezabil, apa ar trebui să fie inodoră și plăcută la gust.
- Muncitorii trebuie să fie încurajați să consume adesea cantități modeste de apă, pentru a se menține hidratați atunci când lucrează la temperaturi moderate.
- Pentru a restabili sarea și electroliții pierduți prin transpirație, lucrătorii trebuie să consume mese și gustări regulate. Băuturile pentru sport sunt rareori esențiale și nu sunt niciodată un înlocuitor complet al apei.
- Echipamentul de lucru trebuie adaptat condițiilor de căldură excesivă, respectând prevederile legislației SSM.
Sfaturi pentru evitarea bolilor provocate de căldură
Pentru evitarea bolilor provocate de căldură, RSGE îndeamnă managerii companiilor să verifice angajații pentru a se asigura că primesc suficientă apă și folosesc umbră atunci când este necesar, precum și pentru a căuta orice semne de insolație și epuizare termică.
Membrii personalului trebuie să fie conștienți de pericolele hidratării excesive. Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă prevede ca în condiții de temperatură extremă, angajatorii să încerce să reducă cerințele fizice ale locurilor de muncă.
Soluția găsită de RSGE este alternarea ciclurilor de muncă/odihnă, dacă tipurile de sarcini nu pot fi evitate, pentru creșterea timpului de odihnă, prevenind apariția cazurilor de insolație și epuizare termică.
Planificarea pauzelor regulate de apă și momentele de relaxare în zonele de recuperare răcoroase sau umbrite este o altă măsură de siguranță regăsită în legislația SSM. Pierderea toleranței la căldură nu va apărea după utilizarea aerului condiționat.
Măsuri preventive pentru siguranța muncitorilor
Singura modalitate de a reduce șansele de a contracta boli potențial fatale induse de căldură este luarea de măsuri preventive de securitate și sănătate în muncă pentru evitarea apariției de insolație și epuizare termică.
Angajatorii sunt obligați să ia toate măsurile de precauție rezonabile pentru a asigura siguranța angajaților, inclusiv programarea schimbărilor de ture, urmărirea indicelui de căldură și acordarea de pauze mai frecvente pentru consumul de apă.
Deshidratarea, scăderea nivelului de electroliți, condițiile calde, umede și alți factori contribuie frecvent la apariția de boli cauzate de căldură, respectiv insolație și epuizare termică. Corpul devine în curând supraîncălzit dacă nu se poate răci prin transpirație.
Dacă problema medicală nu este tratată imediat, există o șansă mai mare de a suferi probleme pe termen lung sau chiar de a muri atunci când temperatura centrală a corpului este depășită, la fel ca și situația în timpul epuizării termice.
Simptome și semne ale bolilor de căldură
Există afecțiuni distincte legate de căldură care ar putea afecta angajații. Trebuie remarcat faptul că bolile nu au o ordine după care să se manifeste atunci când organismul este expus la prea multă căldură.
Acest lucru se întâmplă deoarece corpul fiecărei persoane răspunde la căldură într-un mod unic. Cât timp s-a supraîncălzit un muncitor și cât de repede poate fi răcorit determină dacă va supraviețui sau nu unuia dintre cele mai severe tipuri de boală de căldură.
Epuizarea prin căldură este diferită de insolație, dar dacă nu sunt urmați pașii corespunzători pentru a gestiona primele semne și simptome, atunci primele semne pot evolua către cele din urmă. Persoanele care se confruntă cu epuizare termică pot prezenta următoarele semne:
-nesiguranță sau leșin;
-transpirație excesivă;
-piele palidă, umedă sau rece;
-greață sau diaree;
-bătăi rapide sau slabe ale inimii;
-spasme musculare dureroase.
Veți observa că fiecare dintre aceste cazuri include transpirație. De exemplu, deoarece evaporarea nu este la fel de rapidă, nu ne putem răcori atunci când este multă umiditate și nu există ventilație de aer. Dacă cineva este deshidratat, nu va transpira suficient.
Atenție sporită persoanelor care sunt predispuse la epuizare de căldură
Epuizarea de căldură se poate întâmpla oricui într-un mediu fierbinte. Cu toate acestea, medicii din medicina muncii din cadrul RSGE au constatat că anumite grupuri de oameni sunt mai vulnerabile decât altele la bolile provocate de insolație și epuizare termică.
Deoarece fiecare organism reacționează diferit la căldură, anumite semne de avertizare pot să nu se manifeste până când nu este prea târziu. În consecință, există prea puține avertismente înainte ca angajații și civilii să cedeze la insolație și epuizare termică.
Persoanele vulnerabile la epuizarea de căldură trebuie atent monitorizate. Pot apărea cazuri în care victima să nu își dea seama că ceva nu este în regulă, iar epuizarea de căldură să apară rapid.
Dacă veți înțelege cum apar insolația și epuizarea termică, atunci puteți presta activitățile în aer liber și veți putea observa semnele de insolație și epuizare termică înainte ca acestea să progreseze la simptomele mai periculoase ale bolilor provocare de căldură.
Dacă doriți să aflați informații și despre cum epuizarea termică poate afecta lucrătorii în spații interioare calde, slab ventilate, accesați pagina de contact a RSGE!