februarie 5, 2022

3 intrebari frecvente legate de o evaluare de riscuri SSM

Evaluare de riscuri SSM
In calitate de angajator, sunteti obligat sa pregatiti o evaluare de riscuri SSM pentru a analiza situatia de risc a angajatilor dumneavoastra.

Rezultatul acestei evaluari de riscuri SSM este baza pentru toate masurile de sanatate si securitate in munca pe care trebuie sa le implementati pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru angajatii dumneavoastra.

Echipa RSGE va ajuta sa determinati evaluarea riscurilor pentru fiecare functie din cadrul societatii.

Sanatatea si siguranta angajatilor dumneavoastra este o prioritate de top la locul de munca. Ceea ce multi nici macar nu stiu este faptul ca baza unui management eficient al sanatatii companiei este asa-numita evaluare de riscuri SSM.

Aceasta este o analiza directionata a potentialelor pericole ce pot aparea la locul de munca.

Pentru a putea lua masuri de protectie eficiente, este, prin urmare, important sa puteti numi riscurile. Expertii RSGE va pot ajuta asupra tuturor aspectelor despre care trebuie sa stiti in legatura cu evaluare de riscuri SSM.

Care sunt factorii de risc la locul de munca?

Pericolele la locul de munca variaza in functie de industria in care lucrati. Cu toate acestea, exista un ghid general pentru factorii de risc existenti. In timpul evaluarii riscului, se acorda o atentie deosebita urmatoarelor criterii:

  • proiectarea locului de munca;
  • substante periculoase;
  • echipamente precum masini si unelte;
  • procesele de lucru;
  • instructiuni de lucru;
  • stres mental.

Evaluare de riscuri SSM si factorii de stres psihologic la locul de muncaevaluare de riscuri SSM

In timp ce factorii de risc care afecteaza sanatatea fizica a angajatilor dvs. au facut parte din evaluarea riscului, lucrurile stau putin diferit cand vine vorba de factorii de stres psihologic.

Acestea au fost luate in considerare in evaluare de riscuri SSM abia din 2013. Este important ca scopul sa nu fie analizarea sanatatii mintale a angajatilor. Mai degraba, conditiile de munca sunt examinate pentru a determina daca pot duce la stres psihologic.

Pe de o parte, este important sa va uitati la modul in care isi desfasoara sarcinile de lucru, angajatii dvs. Ar trebui sa va intrebati daca volumul de munca este adecvat si daca angajatii dvs. ar putea fi coplesiti.

Organizarea muncii si a relatiilor interpersonale pot duce, de asemenea, la stres. La urma urmei, mediul de lucru trebuie, de asemenea, conceput astfel incat angajatii tai sa se simta confortabil.

Exista o cerinta de documentare pentru evaluarile de risc?

Pentru o implementare cu succes a masurilor de protectie, nu este doar importanta inregistrarea etapelor de evaluare de riscuri SSM in scris, ci si obligatorie. Aceasta obligatie este consacrata in Legea privind sanatatea si securitatea in munca L 319/2006.

Documentatia evaluarii riscurilor serveste la compararea starii actuale cu cea tinta si astfel, pentru a putea verifica eficacitatea masurilor de protectie.

Documentatia joaca un rol important in imbunatatirea continua a managementului sanatatii companiei. Pentru mai multe detalii, echipa RSGE va sta la dispozitie.

Este suficient sa se creeze o singura data o evaluare de riscuri SSM?

Este important sa verificati in permanenta masurile de sanatate si securitate in munca. Prin urmare, nu este corect sa spunem ca pregatirea unica a unei evaluari a riscurilor este suficienta.

La urma urmei, circumstantele din compania dvs. se pot schimba. In urmatoarele cazuri este absolut necesar sa reevaluati riscurile la locul de munca:

  • Cand apar modificari in procedurile sau procesele de lucru;
  • Cand sunt folosite instrumente de lucru sau materiale noi;
  • In cazul in care reglementarile sau legile sunt modificate;
  • Daca a avut loc un accident de munca sau apare o boala profesionala.

Noi va putem sprijini in supravegherea securitatii muncii in munca si ne-ar face placere sa va ajutam sa asigurati securitatea si sanatatea muncii in compania dumneavoastra.

De asemenea, va putem sprijini personal cu evaluarea riscurilor. Echipa RSGE va sta la dispozitie pentru mai multe detalii.