februarie 11, 2022

Cresteti siguranta la locul de munca – 6 avantaje buletine PRAM

Buletine PRAM
Legislatia obliga testarea dispozitivelor electrice utilizate in companii prin buletine PRAM. Inspectiile regulate (1 data/an) sunt obligatorii pentru toate companiile. In cazul in care verificarea nu este efectuata, incalcarea va fi pedepsita conform legii cu o amenda: Lipsa de conformitate a buletinului PRAM poate aduce o amendă de la 5000 lei până la 10.000 lei, conform art. 39 (9.f) din Legea 319/2006.

Testarea sistemelor electrice si a echipamentelor electrice prin buletine PRAM

Testarea si obtinerea de buletine PRAM pentru sistemele si echipamentele electrice este testarea recunoscuta, prescrisa si conforma cu standardele echipamentelor electrice. Se verifica daca dispozitivele si sistemele actionate electric sunt in stare de functionare corespunzatoare.

Dispozitivele trebuie verificate inainte de a fi utilizate pentru prima data, ulterior, la intervale regulate, prevazute de lege (1 data/an). Testele initiale si testele periodice ulterioare includ o inspectie vizuala, si o masurare a dispozitivului. Inspectia vizuala dezvaluie defecte de siguranta recunoscute extern ale dispozitivului si punctelor de conectare, iar in acest caz nu se acorda buletinul PRAM.

Se masoara rezistenta conductorului de protectie, rezistenta de izolatie, curentul de conductie echivalent, conductorul de protectie si curentul diferential. In cele din urma, se testeaza daca dispozitivul isi indeplineste functia in mod corespunzator. Examenul este promovat numai daca toate examenele partiale au succes.

Avantaje buletine PRAM

PRAMCompaniile care folosesc dispozitive mobile sunt obligate sa efectueze testul in conformitate cu regulamentele impuse. In plus, proprietarul trebuie sa dovedeasca asiguratorului si asociatiei profesionale in caz de avarie ca sistemele si dispozitivele electrice sunt in perfecta stare. O documentatie atasata testului este necesara. O documentatie de verificare a testului conform regulamentului protejeaza proprietarul de raspundere in cazul avariilor cauzate de unul sau mai multe dintre dispozitivele sale electrice.

Daca deteriorarea este cauzata de un dispozitiv care nu a fost testat corespunzator, persoanele responsabile vor fi trase la raspundere. Asigurarea de protectie impotriva incendiilor exclude raspunderea in cazul in care sediul dumneavoastra comercial sau zonele individuale ale acesteia sunt distruse de un incendiu care se poate dovedi ca a fost cauzat de un dispozitiv electric netestat.
Daca testul este efectuat in mod regulat, acest lucru nu numai ca economiseste amenzi, dar si dovada scrisa a unui test conform regulamentului va scuteste de raspundere.

Experienta in domeniu a echipei RSGE arata ca dispozitivele testate, cu buletin PRAM valabil previn adesea deteriorarea. Aici sunt incluse si accidentele angajatilor la manipularea masinilor care nu functioneaza corespunzator. Instalatiile si echipamentele care sunt bine ingrijite si intretinute pe termen lung sunt mai putin predispuse la reparatii majore. Acest lucru evita timpul de nefunctionare. De asemenea, ajuta la cresterea motivatiei angajatilor, daca munca poate fi efectuata pe masini care functioneaza fara probleme.

Nu o puteti vedea, auzi sau mirosi – de aceea multi subestimeaza pericolele lucrului cu curentul electric. Instalarea necorespunzatoare a dispozitivelor actionate electric sau dispozitivele defecte pot provoca daune considerabile: inceput de incendiu sau chiar electrocutare. Toate acestea vor duce la probleme cu asigurarea, in cel mai inofensiv caz. In cel mai rau caz, oamenii pot fi in pericol. Accidentele electrice apar adesea in cazul sistemelor electrice de joasa tensiune la 230 sau 400 V, asa cum este utilizat in gospodarii, comert si industrie. O priza standard are deja o tensiune de 230 volti.

Factorul decisiv pentru un accident electric este faptul ca corpul uman este inclus intr-un circuit electric. In functie de puterea curentului care curge prin corp, milisecunde pana la secunde sunt suficiente pentru a provoca rani grave sau chiar deces. Oamenii percep curentii de peste 0,5 pana la 2 mA ca pe niste furnicaturi. La aproximativ 20 mA, muschii se crampeaza si nu mai este posibila eliberarea independenta a sursei de alimentare. Peste aproximativ 50 mA, poate aparea fibrilatia ventriculara. Atunci exista un pericol major pentru viata angajatilor.

Testarea regulata a dispozitivelor electrice stationare si mobile in conformitate cu regulamentul de siguranta in exploatare, pentru obtinerea de buletine PRAM, este o conditie prealabila esentiala pentru securitatea muncii. Testarea trebuie facuta de catre electricieni atestati ANRE.

Alegeti sa efectuati buletinele PRAM prin echipa RSGE.

Click aici pentru mai multe detalii!