februarie 11, 2022

3 sarcini de aparare in prevenirea si stingerea incendiilor

Prevenirea si stingerea incendiilor
Protectia preventiva impotriva incendiilor ar trebui sa previna declansarea acestora. De asemenea, prevenirea si stingerea incendiilor ajuta la minimizarea daunelor pe care un potential incendiu le-ar putea provoca. Din acest motiv, trebuie sa faceti distinctia intre protectia defensiva impotriva incendiilor si cea defensiva.

Ce este prevenirea si stingerea incendiilor?

Protectia preventiva impotriva incendiilor include toate masurile de siguranta, ce ar trebui luate in considerare in primul rand. Acestea sunt masuri care impiedica atat izbucnirea, cat si raspandirea unui incendiu pentru a limita pe cat posibil efectele devastatoare ale acestuia.

Se face o distinctie intre masurile structurale, tehnice si organizatorice. Cu cat este mai mare nivelul de protectie preventiva impotriva incendiilor in toate aceste 3 zone dintr-o companie, cu atat este mai putin probabil sa fii nevoit sa experimentezi un incendiu si necesitatea de a fi ajutat de catre o echipa de pompieri.

Care este diferenta dintre protectia defensiva impotriva incendiilor si cea preventiva?

Pentru a surprinde diferitele abordari ale prevenirii incendiilor intr-un mod ceva mai structurat, protectia preventiva impotriva incendiilor se diferentiaza de protectia defensiva impotriva incendiilor. In calitate de ofiter de securitate si protectie impotriva incendiilor, trebuie sa va ocupati de ambele aspecte.

In timp ce protectia preventiva impotriva incendiilor se ocupa de masuri preventive care sunt menite sa previna un incendiu, protectia defensiva impotriva incendiilor se concentreaza pe stingerea incendiilor.

Pe scurt, protectia defensiva impotriva incendiilor intervine atunci cand are loc un incendiu, deci este sarcina centrala a pompierilor. Cu toate acestea, protectia defensiva impotriva incendiilor include si pregatirea angajatilor pentru a putea stinge un incendiu incipient.

Protectie preventiva impotriva incendiilor- prevenirea si stingerea incendiilor

Protectia preventiva impotriva incendiilor are ca scop 3 masuri principale de prevenire a incendiilor. Pe de o parte, include protectia structurala a incendiului, care se ocupa de clasele de protectie rezistente la foc, a materialelor de constructii. Pe de alta parte, protectia tehnica are scopul de a detecta incendiile din timp si de a le stinge rapid.

Protectie structurala impotriva incendiilor:

PSI• Preveniti incendiile prin masuri structurale, intarzieti raspandirea unui incendiu;
• Utilizati materiale si componente de constructie neinflamabile.

Protectie tehnica impotriva incendiilor:

• Detectarea precoce, alarmarea si stingerea automata a incendiilor;
• Instalare sisteme de alarmare incendiu, alarme de incendiu, sirene portabile, sisteme de stingere.

Protectie organizationala impotriva incendiilor:
• Ghidati oamenii rapid si in siguranta in afara pericolului cauzat de incendiu;
• Marcarea rutei de evacuare, instructiuni, exercitii de evacuare.

3 sarcini de aparare in prevenirea si stingerea incendiilor

Protectia preventiva impotriva incendiilor specifica 3 domenii importante de responsabilitate pentru dumneavoastra ca ofiter de protectie impotriva incendiilor:
• pentru a determina pericolele incendiului;
• dotati locul de munca cu stingatoare pentru incendiu;
• marcati rutele de evacuare si iesirile de urgenta.

Evaluarea riscurilor ca baza a protectiei preventive impotriva incendiilor

Creati o evaluare a riscurilor unui incendiu in compania dumneavoastra. Nu uitati ca unele locuri de munca au cerinte speciale pentru protectia impotriva incendiilor. Aceasta se refera la:

• Depozitarea substantelor periculoase, in special a substantelor inflamabile sau explozive;
• Sisteme electrice;
• Santiere de constructii;
• Lucrari de catre firme externe;
• Incendii metalice (magneziu, aluminiu, potasiu, sodiu, litiu)

Importanta protectiei pentru prevenirea si stingerea incendiilor

Desi protectia preventiva la incendiu reduce riscul de producere a unui incendiu, in ciuda tuturor eforturilor de prevenire, un incendiu poate izbucni in orice firma, fie ca este cauzat de fulgere, defectiuni electrice sau oameni ce incendieaza sediul firmei.

Echipa RSGE recomanda ca pana la sosirea serviciilor de urgenta la compania dumneavoastra, angajatii dumneavoastra pot, in unele cazuri, sa ia deja masuri de aparare sau stingere, pentru a preveni raspandirea flacarilor si pentru a minimiza pagubele.

Pregatirea colegilor pentru aceasta cu instructiuni si exercitii de siguranta al incendiului, face parte din siguranta organizationala.

Click aici pentru mai multe detalii!