martie 10, 2022

Servicii RSVTI Stivuitor – 5 documente necesare autorizatiei ISCIR

RSVTI stivuitor
Stivuitorul este un utilaj folosit pentru manipularea obiectelor de o dimensiune sau masa ridicata, aflate pe un palet, astfel facilitand procesul de organizare al unui depozit. Desi nu se compara in dimensiuni cu o macara turn, utilajele de tip stivuitor necesita si ele la randul lor detinerea autorizatiilor ISCIR stivuitor si prezenta unui operator RSVTI stivuitor.

  • Motostivuitor: La fel ca o masina, necesita combustibil pentru a putea functiona.
  • Electrostivuitor: Functioneaza pe baza de energie electrica si nu necesita combustibili fosili.

Reprezinta ajutorul ideal pentru transferul rapid al marfurilor in conditii de spatiu restrans, in special la incarcarea si descarcarea autocamioanelor si este un utilaj nelipsit intr-un depozit de materiale

Servicii RSVTI stivuitor – Obtinerea autorizatiei ISCIR stivuitor

Pentru a obtine autorizatia de functionare a stivuitorului, beneficiarul trebuie sa faca o cerere in scris catre ISCIR in acest scop.

Documentele depuse la ISCIR pentru autorizarea unui stivuitor vor necesita urmatoarele documente:

  • Cerere autorizare stivuitor;
  • Documentatia tehnica a aparatului de ridicare furnizata de producator sau de reprezentantul sau autorizat (incluzand in principal: caracteristici tehnice, instructiuni de utilizare/exploatare, service si intretinere; rapoarte de testare; descriere succinta a posturilor de lucru care pot fi ocupate de operator. Avertismente, contraindicatii legate de modul de utilizare a aparatelor de ridicare, caracteristicile dispozitivului de prindere, instructiuni privind transportul, ridicarea, manipularea sau depozitarea incarcaturilor pe paleti; instructiuni pentru operatiuni de reglare si intretinere);
  • Declaratie de conformitate tip CE al utilajului;
  • Un raport tehnic intocmit de catre o persoana juridica autorizata sa efectueze verificari tehnice, pentru aparate de ridicare care au fost in functiune si au o durata de viata care depaseste durata de viata determinata de producator. Functioneaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 2.139/2004;
  • O declaratie a proprietarului/utilizatorului care face referire la ultimul loc de functionare al masinii de ridicat (daca este cazul).

Beneficiarul este obligat sa aibe un angajat RSVTI stivuitor, persoana fizica sau firma de servicii autorizata de IT ISCIR, sa desfasoare activitati de monitorizare, identificare, inregistrare a facilitatii.

Reparatiile si intretinerea stivuitoarelor vor fi efectuate de o firma autorizata de ISCIR sa efectueze aceste operatiuni. Exploatarea stivuitorului va fi efectuata de personal autorizat separat de operatori cu autorizatie valabila de sofer stivuitor si va fi supus unui program de instruire si va fi testat anual si o data la 4 ani de catre RSVTI pentru prelungirea autorizatiei de la profesionisti formatori.

Tipul meu de afacere are nevoie de un stivuitor?

In calitate de proprietar de afaceri, trebuie sa stii daca intampini probleme la mutarea materialelor de mare volum. Daca detii o afacere mare cu un atelier sau un depozit, un stivuitor este o necesitate. Stivuitoarele simplifica sarcina de lucru:

  • Daca paletii trebuie mutati, este aproape imposibil fara utilizarea unui stivuitor;
  • Pot fi manevrate in spatii inguste, inaccesibile vehiculelor mai mari;
  • Stivuitoarele sunt un fel mai eficient de a manipula articole voluminoase decat utilizarea fortei de munca.

Industrii in care sunt folosite stivuitoarele

Un stivuitor poate fi folosit pe santiere, cu ajutorul caruia pot fi transportate materiale de constructii. Paletii din caramida, materialele de constructie, grinzile de otel etc., pot fi descarcate cu un stivuitor. Retine ca motostivuitoarele utilizate in constructie trebuie sa fie stivuitoare pentru locuri accidentate, acestea avand roti mari pentru a le ajuta sa se deplaseze pe diferite feluri de soluri, crescandu-le astfel rapiditatea de deplasare.

Cel mai obisnuit loc pentru a gasi un stivuitor este intr-un depozit. Sunt folosite in principiu cu scopul de a incarcarca si descarca camioanele si de a transporta marfurile. Stivuitoarele pot fi, de asemenea, folosite pentru a aranja paleti in rafturile de depozitare.

Un alt loc unde un stivuitor poate fi la indemana este in zona de reciclare. Motostivuitoarele sunt des utilizate in operatiunile de reciclare pentru a descarca camioanele sau pubele de reciclare si a le livra la cosurile de sortare.

Echipa RSGE te ajuta cu servicii de tip RSVTI stivuitor pentru a putea obtine autorizatie ISCIR stivuitor pentru utilajele de tip stivuitor.