mai 16, 2022

8 procese de care se va ocupa echipa RSGE pentru managementul deseurilor – Raportari SIM

raportări sim
Companiile care produc ambalaje, echipamente electrice sau baterii, printre altele, sunt obligate sa numeasca un gestionar de deseuri dintre angajatii lor sau sa apeleze la o echipa externa care ofera si servicii de raportari SIM.

Acest lucru inseamna ca aceste companii au responsabilitatea de a recicla si de a gestiona deseurile.

Legea care stabileste persoanele desemnate pentru gestionarea deseurilor stipuleaza ca aceste persoane trebuie sa efectueze colectarea selectiva a deseurilor. In plus, exista cerinte specifice pentru selectarea si depozitarea acestui tip de deseuri in municipiile din Romania.

Noile norme de gestionare a deseurilor propuse ar impune producatorilor si proprietarilor de deseuri sa colecteze separat cel putin hartia, sticla, metalul si plasticul.

Operatorii economici (intreprinderile) vor fi obligati sa reduca cantitatea de deseuri pe care o produc si sa recicleze deseurile provenite din activitatile lor.

Este important de stiut ca toate entitatile juridice sunt obligate sa isi gestioneze deseurile – chiar daca nu detin o autorizatie de mediu.

Printre obligatiile companiilor din domeniul gestionarii deseurilor, este important sa mentionam:

  • Fiecare tip de deseu generat de propria activitate trebuie clasificat. In temeiul Regulamentului 2014/955 al Comisiei din 18 decembrie 2014 de modificare a Deciziei 2000/532 a Uniunii Europene privind o lista de deseuri in temeiul Directivei 2008/98. a Parlamentului European si a Consiliului, se vor stabili clasificari si numere de cod ale deseurilor;
  • Colectarea separata a deseurilor generate. 
  • Respectarea ierarhica a deseurilor
    • Prevenirea,
    • pregatirea pentru a le reutiliza 
    • reciclare
    • alte operatiuni de valorificare a deseurilor
    • eliminare.
  • Caracterizarea tuturor deseurilor de tip periculoase generate in urma propriei activitati. Desemnarea unei persoane responsabile de urmarirea si asigurarea indeplinirii obligatiilor de gestionare.

Sa tina o evidenta cronologica a gestionarii deseurilor pentru fiecare tip de deseu (cantitatea, natura si originea deseurilor, destinatia, frecventa colectarii, mijloacele de transport si metoda de tratare, precum si operatiunea de valorificare sau de eliminare);

  • Gestionarea deseurilor reglementate de o legislatie speciala poate include gestionarea uleiurilor uzate, a bateriilor si acumulatorilor uzati, a deseurilor de echipamente electrice si electronice, a deseurilor periculoase, a anvelopelor uzate etc;
  • Sa prezinte registrele de gestionare a deseurilor autoritatilor de control competente, la cererea acestora;
  • Predarea tuturor deseurilor companiilor de reciclare autorizate drept colectori;
  • Respectarea legislatiei privind transportul deseurilor pe teritoriul Romaniei reprezinta o parte importanta;
  • Se realizeze buletinele de analiza necesare care au rolul de a caracteriza deseurile periculoase. Buletinele de analiza trebuie trimire autoritatilor autorizate pentru protectia mediului;
  • Sa trimita datele de gestiune a deseurilor catre autoritatea teritoriala de protectia mediului, sa realizeze raportari SIM.

De ce sa apelezi la RSGE pentru servicii de protectia mediului si raportari SIM?

Cand alegi sa lucrezi cu echipa RSGE vei avea parte de toate avantajele de a lucra cu o firma competenta. Va disparea nevoia de a face toate aceste lucruri singur.

Pe langa faptul ca firma ta va economisi bani, vei face economie la cea mai importanta resursa din lume, timpul. Totodata este indicat sa lasi in grija specialistilor sarcinile ce tin de raportari sim si vei avea doar de castigat. Iti vom oferi ajutor prin:

  1. Identificarea necesitatilor pentru conformarea companiei tale la prevederile legale de mediu, urmată de raportari sim;
  2. Asistenta in identificarea deseurilor generate conform codului deseurilor (HG 856/2002);
  3. Mentinerea evidentelor lunare cu gestiunea deseurilor;
  4. Intocmirea si transmiterea de raportari lunare / anuale catre autoritatea competenta de protectia a mediului;
  5. Raportari sim (aplicatia electronica Sistemul Integrat de Mediu);
  6. Consultanta pentru intocmirea formularelor pentru transportul deseurilor;
  7. Asigurarea relatiei permanente cu autoritatile de protectia mediului;
  8. Intocmirea lunara a Declaratiei privind obligatiile pentru Fondul de Mediu.

Apeland la noi vei descoperi un partener de nadejde, cu o experienta vasta si o etica de munca potrivita. Pentru a afla mai multe detalii despre protectia mediului sau alte servicii precum raportari sim, SSM-SU, PSI sau RSVTI, nu ezita sa ne contactezi!