august 31, 2022

Pericolele în spațiu închis. Riscurile asociate.

Pericolele în spațiu închis pot fi reduse pentru oricine trebuie să intre în aceste locații atunci când este instruit conform măsurilor de siguranță în spațiul închis. Este esențial pentru organizațiile care au astfel de spații la locul de muncă să înțeleagă riscurile asociate spațiilor înguste.

Pericolele în spațiu închis și riscurile asociate

Chiar dacă lucrătorilor nu li se cere frecvent să meargă în aceste zone ca parte a profesiilor lor, ei trebuie totuși să fie familiarizați cu reglementările SSM, respectiv Legea nr. 319/2006, și cum să se mențină atât pe ei înșiși, cât și pe ceilalți în siguranță față de pericolele în spațiu închis.

Inspectorii RSGE scot în evidență faptul că, datorită dimensiunii lor, lipsei unor puncte de intrare și de plecare adecvate și a mediului potențial periculos, încăperile închise nu sunt destinate locuirii umane frecvente.

O locație restrânsă prezintă adesea șansa ca cineva să rămână blocat sau să se confrunte cu o serie de riscuri suplimentare pentru sănătate și securitate, cum ar fi o deficiență de oxigen sau un risc de asfixiere.

Locații clasificate ca spații închise

riscuri asociate

Echipa RSGE vă pune la dispoziție următoarea listă de locații tipice care sunt clasificate ca atare și care vă poate ajuta să înțelegeți mai bine numeroasele caracteristici ale spațiilor limitate și riscurile asociate:

 • Rezervoare, vase și containere de depozitare. Deoarece există o singură intrare și o singură ieșire în timpul procedurilor de curățare, acestea pot fi considerate pericole în spațiu închis.
 • Silozuri. Silozurile sunt enorme, dar uneori sunt trecute cu vederea atunci când vorbim despre locuri limitate. Nu există mult spațiu, nu există multe căi de ieșire și poți fi îngropat sau prins în interiorul lor.
 • Seifuri. Indiferent dacă este un seif bancar sau un seif de depozitare, acestea sunt adesea suficient de mari pentru ca oamenii să se plimbe prin ele, dar sunt încă destul de mici pentru a lucra în ele timp îndelungat.
 • Un alt exemplu frecvent neglijat sunt gropile. O persoană care cade într-o gaură ar putea avea mult spațiu de mișcare. Cu toate acestea, ele sunt încă constrânse într-o singură locație.
 • Căminele și tunelurile sunt ambele zone relativ mici, cu un singur acces și o singură ieșire, în plus față de potențialul pentru un mediu periculos reprezentat de pericolele în spațiu închis.
 • Clădirile mari conțin conducte care pot găzdui oameni și pot fi necesare pentru curățare sau alte sarcini de întreținere. Acestea sunt destul de asemănătoare cu conductele de scurgere, cu excepția faptului că transportă lichid sau gaz.

Riscurile asociate într-un spațiu limitat

În fiecare an, milioane de oameni își îndeplinesc sarcinile legate de locurile de muncă în locuri înguste. Multe accidente de muncă au fost înregistrate în rândul salvatorilor care lucrau pentru a salva victimele blocate de pericolele în spațiu închis.

Angajații care intră în conducte uriașe ar trebui să fie conștienți că riscă să li se întrerupă alimentarea cu aer și iluminarea, prin urmare, specialiștii RSGE le recomandă echiparea cu un aparat respirator și o lanternă.

Pentru a preveni problemele create de pericolele în spațiu închis, intrarea într-un spațiu restricționat trebuie făcută foarte deliberat. Exemple suplimentare de riscuri asociate pentru sănătate și siguranță în zonele restricționate includ următoarele:

 • Lipsa de oxigen. Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, oamenii se pot simți amețiți sau în stare de leșin, ceea ce ar putea provoca răni sau chiar moarte.
 • Lipsa ventilației. Deoarece în locurile închise există frecvent ventilație insuficientă, este simplu să se acumuleze gaze. Gazul care este difuzat de obicei pasiv în mediu, chiar și în volume mici, poate fi fatal.

Pericolele în spațiu închis, generate de explozii

Cele mai multe zone limitate de pericolele în spațiu închis au doar un singur punct de acces și ieșire. Lucrătorii se pot bloca dacă acest lucru este obstrucționat sau inaccesibil în orice alt mod. În acest caz pot apărea pericolele în spațiu închis:

 • Explozii sau incendii. Fumul se poate acumula rapid, iar incendiile pot face regiunea instabilă.
 • Sufocare. În tuneluri sau alte spații comparabile, tavanul se poate prăbuși și poate sufoca muncitorii. În alte circumstanțe, o persoană poate fi înghițită și sugrumată de obiecte precum cerealele în silozuri.
 • Stabilitate. Rafturile pentru produse pot deveni instabile în multe spații de depozitare înghesuite. Dacă muncitorii încep să cadă, nu vor avea unde să fugă de pericolele în spațiu închis.

Echipamentele de protecție și instruirea angajaților

Lucrul la echipamentele electrice este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu pot evita pericolele în spațiu închis. Angajații pot fi expuși pericolelor de tip arc electric dacă nu există mult spațiu.

Riscurile pentru securitate și sănătate menționate mai sus pot apărea oricui în orice moment, iar angajatorii și angajații trebuie să fie conștienți de pericolele în spațiu închis.

Pentru a menține lucrătorii în siguranță, aceștia ar putea avea nevoie de căști dure, mănuși de protecție, îmbrăcăminte rezistentă la șocuri, măști de protecție, ochelari de protecție, protecție pentru auz și multe altele.

Primul pas pentru a rămâne în siguranță într-un spațiu îngust, la fel ca în aproape toate inițiativele de siguranță la locul de muncă, este să primiți instruirea potrivită. Fiecare persoană care lucrează în spații închise sau în apropierea acestora trebuie să urmeze un curs de formare.

Oferiți siguranță angajaților prin dotarea lor cu echipamente de siguranță și prin urmarea programelor de instruire organizate de RSGE!