octombrie 26, 2022

Munca în condiții de temperaturi extreme

Munca în condiții de temperaturi extreme înseamnă activități prestate atunci când temperaturile exterioare depășesc 37 de grade Celsius și care sunt legate de condiții de umiditate ridicată, cum ar fi un nivel de temperatură-umiditate de peste 80 de unități.

Munca în condiții de temperaturi extreme, verificată de Inspecția Muncii

Angajatorii au o mulțime de obligații pentru a-și proteja lucrătorii în perioadele de căldură excesivă, iar Comitetul de Securitate și Sănătate în Muncă și Inspecția Muncii verifică dacă aceste obligații sunt respectate.

În OUG nr.99/2000 sunt stabilite și clarificate responsabilitățile companiilor față de forța de muncă în perioadele de vreme nefavorabilă.

Potrivit actului normativ menționat, angajatorii trebuie să ia măsurile minime de precauție pentru a îmbunătăți condițiile pentru munca în condiții de temperaturi extreme:

-reducerea intensității și a ritmului în activitățile fizice;

-asigurarea ventilației la locurile de muncă;

-alternarea perioadelor de efort fizic cu pauze;

-programarea perioadelor de lucru și a perioadelor de odihnă în zonele umbrite.

Măsuri de conformitate impuse angajatorilor

temperaturi extreme

Pentru fiecare tură trebuie să se acorde doi până la patru litri de apă minerală, echipament de protecție personalizat și dușuri pentru a menține sănătatea lucrătorilor care efectuează munca în condiții de temperaturi extreme.

Dacă temperaturile excesive persistă cel puțin două zile consecutive și obligațiile anterioare nu pot fi îndeplinite, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri pentru sănătatea angajaților în conformitate cu cerințele reprezentanților inspecției muncii:

-reducerea programului zilnic de lucru și împărțirea zilei de lucru în două perioade;

-oprirea colectivă a muncii, excluzând activitățile care trebuie să continue;

-asigurarea de medicamente și echipamente concepute special pentru asistență de urgență;

-asigurarea de săruri de hidratare orală, apă minerală și ceaiuri calde, pentru a acorda primul ajutor angajaților care au manifestări clinice cauzate de temperaturi extreme.

În mod alternativ, dacă există posibilitatea recuperării timpului de pauză, pentru a reduce durata zilelor de lucru sau pentru a opri activitatea colectivă în perioada următoare de plată, salariile vor fi menținute.

Dacă nu există această posibilitate, pentru a reduce durata zilei de lucru sau pentru a opri munca în condiții de temperaturi extreme, salariile vor fi plătite în continuare proporțional cu timpul care a fost efectiv lucrat.

Tipuri de alerte emise din cauza temperaturilor extreme

Despre temperaturile maxime extreme, experții RSGE spun că sunt fenomene meteorologice care stau în centrul atențiilor/avertizărilor meteorologice și sunt emise pentru munca în condiții de temperaturi extreme.

În funcție de potențialele repercusiuni ale temperaturilor extrem de ridicate sau extrem de scăzute, avertizările sau alertele meteo sunt emise după cum urmează:

  • Alertele de cod galben, atunci când:

-activitatea persoanelor care lucrează în aer liber este influențată din cauza valorilor extreme ale temperaturii;

-pacienții cu diferite tulburări ale stării de sănătate pe durată lungă de timp pot prezenta o deteriorare a sănătății lor.

  • Alertele de cod portocaliu, atunci când:

-vârstnicii, persoanele cu dizabilități, cei aflați în tratament medicamentos de lungă durată sau persoanele bolnave care locuiesc singure pot fi puse în pericol de valorile temperaturilor extreme;

-cei care lucrează în aer liber se pot confrunta cu pericole, indiferent de perioada anului;

-din cauza întreruperilor de energie electrică;

-riscul de incendiu atunci când temperaturile maxime sunt foarte ridicate, etc.

  • Alertele de cod roșu, atunci când:

-chiar și cei cu o stare bună de sănătate pot fi afectați de munca în condiții de temperaturi extreme;

-temperaturile ridicate pot pune în pericol viața celor cu anumite tulburări de sănătate sau a celor care locuiesc singuri;

-lucrătorii în aer liber sunt obligați să întrerupă activitățile;

-pot exista efecte negative semnificative asupra traficului feroviar și rutier;

-transportul fluvial și maritim poate fi afectat negativ de temperaturile extreme.

Prevenirea bolilor cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme

Pentru prevenirea bolilor cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, echipa RSGE vă îndeamnă să respectați următoarele măsuri:

-angajatorul trebuie să solicite controale medicale la angajarea lucrătorilor și să efectueze monitorizarea medicală de rutină în scopul identificării oricăror semne de avertizare timpurie pentru munca în condiții de temperaturi extreme;

-acordarea primului ajutor persoanelor accidentate și transportarea acestora la cea mai apropiată unitate medicală.

Angajații cu boli cronice care efectuează munca în condiții de temperaturi extreme pot solicita să fie transferați într-o altă funcție sau să li se reducă programul de lucru.

Angajatorii sunt liberi să adopte orice măsuri de precauție pentru siguranța lucrătorilor expuși la temperaturi extreme, cu excepția celor specificate în legislația de urgență.

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție a angajaților

Deși aceste sugestii se adresează instituțiilor publice, autorităților sau populației în general, întreprinderile private pot beneficia în continuare de ele, în special în situația în care li se cere să protejeze securitatea și sănătatea angajaților lor.

În plus, există o serie de responsabilități pentru angajatori care sunt stabilite în mod expres pentru perioadele de temperaturi excesive.

Nerespectarea legislației care reglementează măsurile de protecție pentru munca în condiții de temperaturi extreme se pedepsește cu amendă de până la 2.500 lei.

Pentru mai multe detalii referitoare la munca în condiții de temperaturi extreme, contactați specialiștii RSGE în pagina de contact!