noiembrie 18, 2022

Microplasticele aeropurtate pun în pericol mediul înconjurător

Microplasticele aeropurtate sunt mici fragmente de plastic prezente acum peste tot, inclusiv în mări adânci, în deșerturi îndepărtate și în cei mai înalți munți.

De asemenea, sunt prezente în apa de băut, alimente și sarea de masă. Materialele plastice și microplasticele aeropurtate sunt omniprezente în zonele urbane, prin urmare descoperirea lor în zone îndepărtate ale lumii este foarte neliniştitoare.

Microplasticele aeropurtate se dispersează chiar și în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii

Această nouă explicație pentru prezența pe scară largă a acestor particule explică faptul că aceste fragmente minuscule de plastic, dintre care multe sunt alcătuite din fibre mai mici de 5 mm lățime, sunt suficient de ușoare pentru a fi purtate de vânt.

Microplasticele aeropurtate au fost descoperite în soluri prelevate din nisip.

Având în vedere lipsa oricăror artefacte din plastic semnificative în aceste locații, particulele au fost probabil răspândite de vânt în deșert, punând în pericol mediul înconjurător.

Majoritatea acestor particule erau microfibre artificiale, care sunt folosite pentru a face îmbrăcăminte. Pentru a căuta microplasticele aeropurtate, cercetătorii au examinat mostre de zăpadă.

Au avut succes, iar atmosfera arctică contaminată a fost verificată.

Studii suplimentare pentru înțelegerea efectelor expunerii la microplastic

ambalaje din plastic

În ciuda faptului că au existat puține cercetări despre microplasticele aeropurtate până în prezent, studii ca acestea arată în mod repetat că transportul atmosferic al particulelor de plastic este un factor semnificativ în prevalența globală a plasticului.

Se crede că până la 33,76 de tone de fibre microplastice din aer sunt produse anual la scară globală. Și, pe măsură ce producția de plastic crește, această cantitate va crește și ea. Acest lucru nu este bun pentru starea ecosistemului nostru.

Cu toate acestea, este necesar un studiu suplimentar pentru a determina nivelul precis de expunere umană la microplasticele aeropurtate și efectele pe care aceste particule le au asupra corpului nostru.

Pentru a înțelege efectele expunerii la microplastic în aer asupra sănătății plantelor, animalelor și umane, experții RSGE propun efectuarea imediată de studii suplimentare.

Efectele create de microplasticele aeropurtate nu sunt pe deplin înțelese

Există încă o mulțime de întrebări cu privire la efectele reale ale microplasticelor. Cert este că până și ploaia și zăpada conțin astăzi un amestec de microplastice, substanțe chimice și alte particule artificiale și naturale.

Chiar dacă nivelul raportat de microplastice în aer pare a fi relativ scăzut, nu putem prevedea toate potențialele riscuri ecologice și de sănătate asociate cu expunerea prelungită la microplasticele aeropurtate.

În mod special, atunci când microplasticele aeropurtate sunt combinate cu alți poluanți din aer, precum azotul și sulful, oxizi care sunt deja prezenți în mediu, cauzează boli.

Studiile privind efectele acumulării de microplastice aeropurtate în țesuturile animale, cum ar fi modul în care afectează răspunsurile imune și inflamația, pot avea repercusiuni asupra modului în care corpul uman reacționează la plasticul care îl invadează.

Plasticul devine din ce în ce mai important în viața omului modern

Părea că lumea plasticului nu se va sfârși niciodată, deoarece putea fi turnat în orice formă și era ieftin de produs, făcându-l un material minune timp de decenii.

Din păcate, există unele lucruri care sunt pur și simplu prea bune pentru a fi adevărate, iar realitatea unei civilizații dependente de plastic iese cu o claritate alarmantă.

Deteriorarea estetică a ambalajelor din plastic asupra frumuseții naturale a lumii și impactul asupra vieții sălbatice nu poate fi ignorată, dar aceste pericole pentru mediu ar putea fi doar vârful vizibil al aisbergului.

Posibilitatea ca microplasticele aeropurtate să intre în lanțul alimentar și în apa potabilă a făcut obiectul unor cercetări ample în ultimii ani, dar pericolele pentru sănătate legate de respirația microplasticelor sunt mai puțin bine înțelese.

Multe companii trec la ambalaje fără plastic

În ultimii ani, s-au luat măsuri semnificative pentru reducerea deșeurilor de plastic. S-a înregistrat o scădere semnificativă a utilizării acestora ca urmare a taxei pentru pungi de unică folosință și a interzicerii paielor de plastic de unică folosință.

Conform surselor din RSGE, 92% din microplasticele aeropurtate studiate provin din deteriorarea îmbrăcămintei, mobilierului și covoarelor, doar 8% provenind din alte surse, cum ar fi distrugerea gunoiului, pungile de plastic sau spumă de polistiren.

Deși cercetările anterioare asupra persoanelor care lucrează în industrii cu expunere semnificativă la praful de plastic au arătat corelații cu inflamația căilor respiratorii și chiar cu fibroza pulmonară, pericolul pentru sănătate este încă necunoscut.

Astfel de studii ar putea indica un risc pentru publicul larg, dar sunt necesare mai multe investigații pentru a determina sfera acestei probleme potențiale.

Mai multe detalii despre microplasticele aeropurtate puteți obține luând legătura cu un consultant în materie de protecția mediului din cadrul RSGE!