februarie 10, 2022

6 citerii pe care se bazeaza HACCP

HACCP
HACCP a atins un standard foarte inalt in Romania si Uniunea Europeana. Cu toate acestea, si tocmai din aceasta cauza, siguranta si calitatea alimentelor raman provocari permanente pentru industria alimentara, dar si pentru stiinta, legiuitori, monitorizarea alimentelor si fiecare consumator individual.

Industria alimentara poarta pe buna dreptate responsabilitatea principala in temeiul legislatiei alimentare pentru siguranta si in special inofensiunea alimentelor pe care le produce si le comercializeaza, deoarece este „cel mai aproape” de produse si are cel mai bun acces pentru a controla procesele de productie si comercializare.

Prin urmare, automonitorizarea efectiva formeaza baza pentru masuri de precautie cuprinzatoare in protectia consumatorilor. Echipa RSGE va aduce la cunostiinta cateva dintre cele mai importante criterii pe care se bazeaza un plan HACCP.

1) HACCP- Administrarea de calitate

Printr-o varietate de masuri de asigurare a calitatii, industria alimentara isi implementeaza propria responsabilitate in practica zilnica de afaceri.

Procedand astfel, sistemele existente de asigurare a calitatii sunt modificate din cauza cerintelor legale in continua crestere, adoptarii standardelor internationale, precum si specificatiile interne ale companiei, verificate si ajustate in mod constant.

Numarul de teste pe alimente pentru reziduuri, substante nedorite si contaminare microbiologica de catre industria alimentara ca parte a automonitorizarii companiei este semnificativ mai mare decat numarul de teste oficiale.

2) HACCP- Monitorizarea alimentelor

alimenteProductia de alimente se misca intr-un cadru legal ingust. Siguranta alimentelor este garantata zilnic prin controale extinse de calitate si siguranta de catre producatori, precum si controale oficiale suplimentare de monitorizare.

Producatorii de alimente poarta responsabilitatea principala pentru productia si tratarea alimentelor. Acestia verifica siguranta si comercializarea alimentelor in cadrul controalelor interne extinse si se asigura ca legile alimentare sunt respectate.

3) HACCP- Igiena alimentara

Asigurarea igienei alimentelor este un aspect important al sigurantei alimentelor. Probleme de siguranta alimentara discutate frecvent, cum ar problema salmonella, sunt legate de masuri de igiena sau deficiente de igiena din lantul alimentar.

Este datoria si responsabilitatea legala a tuturor celor care manipuleaza alimente comerciale sa asigure siguranta alimentelor in sfera lor de influenta.

Aceasta inseamna ca in toate etapele productiei si prelucrarii alimentelor, industriale sau artizanale, in comertul alimentar si in unitatile de alimentatie publica – pana la cel mai mic chiosc – operatorii sunt responsabili pentru a se asigura ca munca este ireprosabila din punct de vedere igienic cu ajutorului unui plan haccp HoReCa.

4) HACCP- Reziduuri

Reziduurile sunt substante care sunt utilizate in mod constient si intentionat pentru producerea de alimente vegetale sau animale. Acestea includ, de exemplu, pesticidele sau medicamentele veterinare.

Ingredientele active si agentii corespunzatori trebuie aprobate inainte de a putea fi utilizate, ceea ce inseamna ca aplicarea respectiva la plante sau animale trebuie sa fie permisa. Daca aceste substante sau produsele lor de transformare nu sunt complet descompuse dupa utilizare si dupa o perioada de asteptare prescrisa, pot forma reziduuri in alimente.

Reziduurile din aplicatiile aprobate sunt permise in alimente in anumite limite. Nivelurile maxime de reziduuri sunt stabilite astfel incat agentii sa fie utilizati in conformitate cu bunele practici profesionale, iar reziduurile sa fie sigure pentru consumatori.

5) HACCP- Substante nedorite

Substantele care intra accidental intr-un aliment sunt numite contaminanti. Exista diferite tipuri de contaminanti:
• Contaminantii de mediu sunt transportati in alimente din mediu;
• Micotoxinele si toxinele din plante sunt toxine naturale care pot contamina alimentele;
• Asa-numitii contaminanti de proces se formeaza doar intr-un produs alimentar prin tratament si procesare;
• In cele din urma, contaminantii pot patrunde si in alimente prin procesul de fabricatie.

6) HACCP- Coronavirus SARS-CoV-2 si alimentele

Raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si a bolii pe care aceasta o provoaca, COVID-19, provoaca o mare incertitudine in randul populatiei, inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea si manipularea alimentelor.

Este necesara respectarea normelor si masurilor de prevenire COVID- 19 pentru a asigura in continare servicii de inalta calitate.
In prezent, nu exista blocaje semnificative de livrare, iar angajatii din industria alimentara au lucrat fix in toate punctele lantului valoric de la inceputul lunii martie pentru a se asigura ca aprovizionarea cu alimente continua sa functioneze.

Productie, logistica, vanzari – totul a fost crescut la maxim.

Click aici pentru mai multe detalii!