septembrie 5, 2023

Extinctoarele de incendiu, un aspect fundamental al securității la locul de muncă și în mediile cotidiene

Extinctoarele de incendiu reprezintă dispozitive de stingere a incendiilor concepute pentru a maximiza șansele de supraviețuire în situații de urgență și pentru a minimiza daunele materiale.

Importanța lor nu poate fi subestimată, deoarece pot face diferența între viață și moarte, și pot preveni extinderea incendiilor, protejând astfel mediul de lucru și comunitatea.

Extinctoarele de incendiu, prima linie de apărare împotriva incendiilor

Extinctoarele de incendiu reprezintă prima linie de apărare împotriva incendiilor și au rolul esențial de a limita și de a stinge focul în faza incipientă.

Ele sunt proiectate să combată diferite tipuri de incendii, inclusiv cele cauzate de materiale inflamabile, lichide inflamabile, gaz, și electricitate.

Atunci când un incendiu izbucnește la locul de muncă sau în alte medii, timpul este esențial.

Disponibilitatea unui extinctor funcțional și a persoanelor instruite pentru a-l folosi poate face diferența dintre o situație de urgență gestionabilă și una care poate provoca distrugeri catastrofale.

Specialiștii RSGE explică modul în care extinctoarele pot salva vieți în situații de urgență și cum pot fi instruiți lucrătorii pentru a ști să folosească echipamentele PSI (prevenire și stingere incendii).

Extinctoare omologate

Extinctoare omologate

Modul în care extinctoarele pot salva vieți în situații de urgență

 1. Sting incendiile în faza incipientă. Cele mai multe incendii pot fi stinse încă din stadii incipiente, când flăcările sunt mici și localizate.

Extinctoarele de incendiu permit lucrătorilor să acționeze rapid și eficient pentru a stinge flăcările înainte ca acestea să se extindă și să devină incontrolabile.

 1. Reduc riscul de rănire. Incendiile pot cauza răniri grave sau chiar deces. Folosirea corectă a unui extinctor poate reduce semnificativ riscul de rănire a lucrătorilor și a altor persoane aflate în apropiere.
 2. Protejează bunurile materiale. Incendiile pot provoca daune semnificative bunurilor materiale, inclusiv echipamente costisitoare, documente importante și infrastructură.

Un extinctor folosit la timp poate limita daunele materiale și reduce costurile de înlocuire sau reparație.

Instruirea lucrătorilor pentru a folosi echipamentele de prevenire și stingere a incendiilor

Instruirea lucrătorilor pentru a folosi echipamentele PSI este esențială pentru asigurarea eficacității acestor dispozitive și pentru garantarea securității la locul de muncă.

Iată câteva aspecte-cheie ale instruirii lucrătorilor pentru a știi să utilizeze extinctoarele de incendiu:

 • Lucrătorii ar trebui să fie conștienți de potențialele pericole de incendiu din mediul lor de lucru și să înțeleagă importanța pregătirii pentru aceste situații de urgență.
 • Este crucial ca lucrătorii să știe să identifice tipul de incendiu cu care se confruntă. 7

Extinctoarele sunt proiectate pentru a stinge diferite tipuri de incendii, iar utilizarea greșită a unui extinctor poate agrava situația.

 • Lucrătorii ar trebui să fie conștienți de importanța mentenanței regulate a extinctoarelor și de necesitatea verificărilor periodice pentru a se asigura că acestea sunt funcționale.

Demonstrații practice și simulări periodice sunt incluse în programele de instruire

Instruire utilizare extinctor

Instruire utilizare extinctor

 • Instruirea angajaților trebuie să includă demonstrații practice despre cum să se utilizeze corect un extinctor. Aceasta implică pași importanți, precum:

-scoaterea siguranței;

-menținerea unei distanțe sigure;

-țintirea la bază a flăcărilor.

 • Organizarea exercițiilor și a simulărilor periodice de stingere a incendiilor poate ajuta lucrătorii să-și exerseze abilitățile și să se familiarizeze cu utilizarea reală a extinctoarelor.
 • Instruirea trebuie să includă și cunoașterea procedurilor de evacuare și a punctelor de adunare în caz de incendiu, astfel încât lucrătorii să știe cum să reacționeze în situații de urgență.
 • Date fiind schimbările în echipamentul de stingere a incendiilor și în procedurile de securitate, instruirea trebuie actualizată periodic pentru a ține pasul cu cele mai recente dezvoltări.

Extinctoarele de incendiu și instruirea angajaților asigură companiile în situații de urgență

Conform inspectorilor RSGE:

 • Extinctoarele de incendiu reprezintă un instrument vital în lupta împotriva incendiilor la locul de muncă și în alte medii.
 • Instruirea adecvată a lucrătorilor pentru a ști cum să folosească aceste dispozitive poate salva vieți și poate reduce semnificativ daunele materiale.

O abordare comprehensivă care combină conștientizarea la riscuri, instruirea practică și mentenanța regulată a extinctoarelor este esențială pentru:

-asigurarea securității;

-pregătirea adecvată a personalului pentru situații de urgență.

Alegeți externalizarea serviciilor de prevenire și stingere incendii către inspectorii RSGE pentru siguranța angajaților și a companiei dumneavoastră!