iunie 2, 2023

Etichetarea substanțelor periculoase reduce pericolul pentru mediu și pentru angajați

Etichetarea substanțelor periculoase și înțelegerea pictogramelor de pericol sunt cruciale dacă doriți să vă protejați angajații de riscurile imediate sau pe termen lung pentru sănătate și mediu.

Lucrătorii care manipulează aceste substanțe pot rămâne în siguranță, iar angajatorii pot minimiza riscurile mai rapid, punând în aplicare procedurile și controalele potrivite.

Etichetarea substanțelor periculoase după standarde internaționale

Materialele periculoase pot pune în pericol mediul și angajații unei companii și pot varia de la compuși otrăvitori la substanțe inflamabile. Drept urmare, s-a introdus etichetarea substanțelor periculoase.

Un standard internațional numit GHS sau Sistemul global armonizat de clasificare și etichetare a substanțelor chimice este utilizat pentru a clasifica pericolele și a marca substanțele care ar trebui evitate.

GHS stipulează că eticheta unui produs chimic trebuie să afișeze pictograme de pericol cu ajutorul cărora utilizatorii să poată înțelege complet pericolele pe care le aduc anumite substanțe periculoase.

Pentru etichetarea substanțelor periculoase se folosesc pictograme standardizate pentru a transmite informații esențiale cu privire la pericolele asociate unei substanțe.

Există nouă pictograme principale recunoscute la nivel mondial care sunt folosite pentru a reprezenta posibilele riscuri. Specialiștii RSGE vi le prezintă pe cele mai cunoscute dintre ele:

Audit SSM, PSI

Audit SSM, PSI

1.Pictograma pentru explozibili (Exploziv)

Simbolul reprezintă o bombă în formă de cerc, indicând pericolul de explozie sau dezintegrare violentă. Siguranța angajaților poate fi serios periclitată de articolele chimice cu potențial exploziv.

Sunteți responsabil să vă asigurați că membrii personalului primesc pregătirea adecvată, astfel încât să fie conștienți de cum să manipuleze un articol, deoarece această pictogramă înfățișează o bombă care detonează.

2.Pictograma pentru gaze sub presiune (Gaz sub presiune)

Simbolul arată un cilindru comprimat, indicând că substanța este un gaz sub presiune, cum ar fi amoniacul, și poate prezenta pericole în manipulare sau depozitare.

O butelie de gaz este un exemplu tipic ce poate fi găsit în organizații. Asigurați-vă că acești cilindri sunt inspectați în mod regulat pentru a preveni o eventuală scurgere pentru a vă proteja personalul.

3.Pictograma pentru inflamabile (Inflamabil)

Simbolul reprezintă o flacără, semnalând că substanța chimică este inflamabilă sau combustibilă și prezintă pericol de incendiu sau explozie.

Echipele de muncitori ar putea fi grav rănite de substanțele care pot lua foc sau se pot aprinde, așa că personalul trebuie să fie instruit despre cum să le gestioneze.

Pictograma pentru toxice

Pictograma pentru toxice

4.Pictograma pentru toxice (Toxic)

Simbolul arată un schelet, avertizând asupra faptului că substanța este toxică și poate provoca daune serioase sănătății sau chiar moarte.

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu emblema craniului și a oaselor încrucișate, care este folosită pentru a desemna substanțe care sunt periculoase dacă sunt înghițite, respirate sau absorbite.

Oferiți personalului instruirea necesară cu privire la acești compuși, astfel încât să fie informați și să poată acționa în siguranță.

5.Pictograma pentru pericole variate (Pericol variat)

Această pictogramă este utilizată în mod obișnuit în domeniul siguranței și în diverse industrii pentru a transmite un mesaj clar și rapid privind un anumit pericol sau avertisment.

Simbolul constă într-un semn de exclamare înconjurat de un cerc. Anumiți compuși pot fi otrăvitori și pot irita și pielea, ochii, sistemul respirator și alte sisteme ale corpului, prezentând riscuri pentru sănătate.

Oamenii sunt expuși unui pericol considerabil din cauza riscurilor pentru sănătate, așa că oferiți-le EIP esențial și instruire cu privire la modul de utilizare a acestor articole.

Etichetarea substanțelor periculoase oferă informații despre pericole

Este important să menționăm că acestea sunt doar pictogramele principale și există și alte simboluri sau indicii suplimentare utilizate în etichetarea substanțelor periculoase.

Etichetarea substanțelor periculoase și înțelegerea pictogramelor de pericol sunt necesare pentru a oferi informații mai specifice despre pericolele și precauțiile necesare.

Dacă un angajat lucrează cu materiale periculoase, este datoria dumneavoastră ca angajator să vă asigurați că toți sunt instruiți și învățați cum să recunoască fiecare dintre pictograme.

Contactați RSGE pentru a vă ajuta să gestionați substanțele periculoase și să proiectați medii de lucru mai sigure pentru angajații dumneavoastră!