aprilie 15, 2022
4 informatii generale despre echipamentele de protectie la locul de munca
In Romania, in medie, de trei ori mai multi angajati mor din cauza accidentelor de munca decat in majoritatea tarilor UE. Cele mai multe decese au avut loc pe santiere unde 80% dintre muncitori nu au primit sau nu purtau deloc echipamentele de protectie!
Totodata, din cauza acestor accidente, economia romaneasca este estimata sa piarda in jur de 11 milioane de euro pe an, fara sa includa facturile medicale sau amenzile din cauza intarzierilor cauzate de imposibilitatea de a munci a angajatilor.
In Romania, peste 4.500 de accidente de munca au avut loc intre 2016 si 2018, victimele nepurtand echipamentele de protectie in majoritatea cazurilor, potrivit Eurostat.
Dar pentru a inrautati lucrurile, la noi, multe accidente de munca din cauza lipsei de echipamente de protectie nici macar nu sunt semnalate! Prin urmare, numarul real de accidente de munca din Romania trebuie sa fie mult mai mare decat cel cunoscut prin cercetari si statistici.
De aceea, tara noastra se afla in fruntea listei tarilor cu cele mai multe accidente de munca, unele mortale. Prin urmare, echipa RSGE doreste sa traga un semnal de alarma asupra importantei utilizarii echipamentelor de protectie a muncii!
1. Cum sunt definite echipamentele de protectie?
Echipamentele de protectie individuala: orice echipament conceput pentru a fi purtat sau manipulat de un lucrator pentru a-l proteja de unul sau mai multe riscuri care ii pot pune in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice suplimente sau atasamente.
2. Echipamentele de protectie salveaza vieti
Fiecare angajat sau lucrator care poarta echipament de protectie ar trebui sa fie constient de faptul ca echipamentul nu elimina complet pericolul. Daca echipamentele de protectie se defecteaza/se uzeaza, nu este purtat sau este utilizat necorespunzator, angajatii sunt expusi riscului si pot suferi vatamari sau imbolnaviri profesionale.
Angajatii trebuie sa fie instruiti de catre managerii la locul de munca, lucratorii desemnati SSM sau serviciile de prevenire si protectie pentru a-i informa cu privire la utilizarea si performanta echipamentelor, iar angajatii trebuie sa demonstreze ca au inteles instruirea.
Instructiunile legate de inaltime pentru instalatiile electrice, mastile de gaz, castile pentru urechi trebuie efectuate de personal calificat precum echipa RSGE. Documentele specifice sau dovezile de instructiuni vor fi pastrate la locul de munca.
3. Obligatiile angajatorului privind echipamentele de protectie
Managerii de la locul de munca trebuie sa furnizeze fiecarui angajat dovada pregatirii privind imbracarea si utilizarea echipamentului de protectie (de exemplu: fisa de instruire generala introductiva sau P.V. de formare).
Dovada pregatirii (fie un dosar de instruire, fie un P.V. de formare) trebuie sa includa numele trainerului, numele angajatului instruit si informatiile furnizate in timpul instruirii. Aceste formulare trebuie gasite la locul de munca si trebuie furnizate la cerere inspectoratului regional de munca sau autoritatii de control.
Instruirea in utilizarea echipamentului de protectie de catre un manager la locul de munca sau un specialist in securitate si sanatate in munca este recomandata cel putin lunar.
Angajatii trebuie sa fie recalificati imediat atunci cand exista dovezi ca angajatii nu inteleg sau nu stiu sa foloseasca in mod corespunzator si in siguranta echipamentul de protectie. Recalificarea este necesara si la schimbarea locului de munca sau a tipului de echipament de protectie folosit.
4. Unde gasesc echipamente de protectie?
Echipa RSGE iti recomanda sa apelezi la SSMESCU pentru cele mai optime echipamente de protectie. Fie ca este vorba de truse de prim-ajutor, veste reflectorizante, seturi de semnalistica, pichet sau extinctoare, Aici vei gasi o gama larga de produse ce iti vor satisface nevoile cand vine vorba de protectia si siguranta angajatilor.
Echipa RSGE iti sta la dispozitie pentru toate detaliile necesare legat de echipamente de protectie, servicii de tip RSVTI, SSM sau PSI. Cu un simplu click poti intra in legatura directa cu noi.