februarie 8, 2022

Autorizatii de mediu – 5 aspecte importante ale poluarii mediului

Autorizatii de mediu
In cazul discutiilor noastre legate de autorizatii de mediu cu potentialii clienti, primim adesea intrebari despre provocarile pe care le prezinta. Echipa RSGE va prezinta cateva clarificari in legatura cu acest subiect, mai exact un subiect bazat pe probleme de mediu.

Necesitatea unor autorizatii de mediu

• Deoarece puteti desfasura activitati economice daunatoare mediului, este important sa va intelegeti responsabilitatile.

Prin urmare, scopul unei autorizatii de mediu este de a determina impactul activitatilor dumneavoastra asupra incercarii de protectie a mediului, propunand totodata solutii pentru protejarea mediului.

• Pentru ca sub controlul autoritatilor te-ai putea confrunta cu sanctiuni de pana la 60.000 de lei.

Cauzele si consecintele problemelor asupra mediului

Problemele asupra mediului au multe cauze. Productia industriala provoaca daune mediului prin poluarea apei, a solului si a aerului. Materiile prime si energia sunt consumate in timpul productiei si se produc deseuri.

Exista de asemenea, unele fabrici ce pot dovedi prin cadrul unei autorizatii de mediu, faptul ca aceasta nu polueaza. Produsele industriale sunt transportate la consumatori.

Produsele consuma energie pentru a putea functiona (frigidere sau masini) si, prin urmare, sunt adesea cauza unei poluari suplimentare a mediului.

La sfarsitul duratei de viata a acestora, unele deseuri ajung sa fie partial sau in totalitate reciclate. Agricultura moderna consuma suprafete uriase, foloseste substante chimice si otraveste solul si apa.

Persoanele fizice, de asemenea sunt responsabile sau solidar raspunzatoare pentru protectia mediului.

Toata lumea foloseste energie, consuma produse etc. Trebuie avut in vedere faptul ca locuitorii tarilor extrem de industrializate provoaca mult mai multa distrugere a mediului decat locuitorii asa-numitelor tari „in curs de dezvoltare” .

poluare mediu

Lumea in care traim este plina de murdarie: deseuri de plastic aruncate in mare, metale gasite sub soluri si in apa potabila, reziduuri de pesticide in alimente si poluare adusa de praful gasit prin aer.

Consecintele sunt diverse si de amploare. Poluarea este responsabila pentru moartea a aproximativ noua milioane de oameni pe an in intreaga lume.

Care sunt consecintele poluarii mediului?

Actiunile daunatoare mediului perturba sau distrug ecosistemele si, in cele din urma, ii determina pe oameni sa-si distruga propriile mijloace de existenta.

Efectele globale sunt, de exemplu, schimbarile climatice, distrugerea stratului de ozon, distrugerea padurilor tropicale sau poluarea oceanelor lumii.

Problema speciala in protejarea acestor bunuri de mediu este ca sunt daune aduse bunurilor pe care unii sau multi oameni le folosesc, dar pe care nimeni nu doreste sa le protejeze.

Consecintele nationale si regionale ale distrugerii mediului sunt disparitia speciilor de animale si plante, poluarea solului, eroziunea solului, cresterea problemelor legate de deseuri, peisajele supradezvoltate, poluarea apei dulci, cresterea nivelului de poluanti in aer, zgomotul si alimentele nesanatoase.

Ne-am poluat mereu mediul?

Practic da. Inca din epoca de piatra, semineele au provocat prima, desi mica, poluare a mediului cu particule de funingine si cenusa. Mai tarziu, agricultura si cresterea animalelor au fost responsabile de poluarea apei si a solului cu amoniac.

La acea vreme, insa, daunele mediului erau inca limitate, iar natura era de obicei capabila sa se regenereze de indata ce oamenii au plecat mai departe. Abia odata cu industrializarea si exodul rural catre orase in secolul al XIX-lea a aparut ceea ce cunoastem astazi a fi, „poluarea mediului”.

Tipuri de poluare

Poluarea mediului nostru are multe fete si afecteaza aproape toate domeniile vietii. Pentru o mai buna intelegere, este de obicei impartita in sase categorii principale, in functie de locul in care apare sau in functie de cauza acesteia:

• poluarea oceanelor;
• contaminarea apei dulci/apei potabile;
• contaminarea solului;
• poluarea chimica;
• gunoiul.

Poluarea include orice fel de poluare a planetei noastre, fie ca este vorba de poluanti, gaze de esapament, ape uzate, gunoi sau chiar radiatii nucleare. In unele cazuri, poluarea fonica si luminoasa sunt incluse si ele si in poluarea mediului.

Pentru mai multe detalii click aici!