februarie 8, 2022

5 documente importante pentru autorizatii gospodarire ape

Autorizatii gospodarire ape
Cand vine vorba de autorizatii gospodarire ape, acestea reprezinta un act juridic tehnic emis de Autoritatea Nationala „Apele Romane”, Consiliul Apelor sau Sistemul de Gospodarire a Apelor, prin care se reglementeaza punerea in functiune sau dezvoltarea unor obiecte noi sau existente, infiintate pe apa, sau care poate polua, astfel fiind un impediment in protectia mediului.

Apa este considerata „aurul secolului XXI”. Este atat un activ economic, cat si baza oricarei vieti. Aceasta devine din ce in ce mai importanta.

Desi dreptul la apa potabila sigura si curata si la canalizare este un drept al omului din anul 2010, aproximativ 2,2 miliarde de oameni inca nu au acces la o sursa de apa potabila sigura. Pana in anul 2025, trei miliarde de oameni ar putea trai in tari cu deficit grav de apa.

In timp ce la nivel mondial este disponibila din ce in ce mai putina apa curata, consumul este in continua crestere. Lumea se asteapta la o crestere de aproximativ un procent pe an.

Pe langa schimbarile climatice, cauzele deficitului in crestere sunt cresterea populatiei, cresterea economica si schimbarea comportamentului consumatorilor, acestia utilizand din ce in ce mai multa apa.

Avand in vedere aceste probleme, este esential sa se imbunatateasca utilizarea acestei materii prime cheie, astfel incat sa fie suficient pentru ecosisteme, pentru nevoile de baza ale tuturor oamenilor, pentru agricultura si pentru uz industrial, dar si pentru protectia mediului.

Accentul se pune in primul rand pe diverse probleme de reglementare, proprietate si utilizare, pentru a reconcilia nevoile si interesele private si cele ale societatii.

5 Documente tehnice importante obtinerii pentru autorizatii gospodarire ape

Echipa RSGE va ofera ajutor in a obtine actelor necesare pentru autorizatii gospodarire ape emis de Autoritatea Nationala „Apele Romane”:

gospodarire ape

• cerere de autorizare gospodarire a apei;

• raportul tehnic cuprinde: descrierea generala si specifica a obiectivelor, capacitatea de a genera dimensiunea constructiei si parametrii functionali, rezumatul calculelor si anexele grafice (plan zonal, plan de situatie, plan retea de apa/canal) etc.;

• proceduri de intretinere si operare;

• plan de prevenire a poluarii prin accidente;

• alte planuri si documente, in functie de disponibilitate.

Managementul resurselor de apa este o disciplina tehnica care se concentreaza pe interactiunea dintre oameni si apa naturala. Acesta implica studiul tuturor lucrarilor, masurilor si activitatilor necesare:

• satisface nevoile de apa ale activitatilor umane;

• prevenirea, combaterea si eliminarea efectelor practicilor nocive ale apei, inclusiv masuri de alerta post-aparitie, raspuns si recuperare;

• protejarea resurselor de apa pentru generatiile viitoare;

• eliminarea efectelor adverse ale activitatilor umane asupra apei;

• mentine functia naturala a apei.

Managementul apei este o ramura a tehnologiei care studiaza un set de eforturi si masuri pentru satisfacerea nevoilor de apa cantitative si calitative pentru diferite utilizari, combaterea comportamentelor daunatoare ale apei si protejarea calitatii apei.

Managementul apei se refera la lucrarile si masurile mentionate referitoare la toate formele de apa din natura si poate distinge in principal doua parti importante ale managementului apei: managementul apelor de suprafata si managementul apelor subterane.

Managementul apei si protectia mediului- Autorizatii gospodarire ape

• Managementul cantitativ al apei, inclusiv managementul apei ca ramura principala, pentru a satisface cererea de apa cuantificata de utilizare si  pentru a combate efectele nocive direct sau indirect datorate excesului de apa cuantificat;

• Managementul calitatii apei, incluzand in principal: managementul apei pentru a indeplini cerintele de calitate a apei si  pentru a preveni si combate efectele daunatoare din cauza diferitelor caracteristici de calitate ale apei sau pentru a mentine caracteristicile de calitate existente, aceasta ramura include comunicarea calitatii apei.

Cele doua subdomenii ale gospodaririi apei difera doar prin efectele de gospodarire a apei analizate, lucrarile si masurile care le compun obiectele fiind aceleasi.

De exemplu, gestionarea apei de suprafata uzate poate avea scopul de a utiliza cumulative sau derivate pentru a satisface cererea cantitativa de apa de utilizare, gestionarea corpurilor de apa mari – folosind aceleasi lucrari pentru a atenua valurile de criza si gestionarea calitatii apei, dar si pentru protectia mediului.

Pentru a afla cum poti obtine o autorizatie de gospodarire a apelor de la Autoritatea Nationala „Apele Romane”, nu ezita sa ne contactezi.

Click aici pentru mai multe detalii!