februarie 5, 2022

10 Riscuri ce le poti evita folosind un instrument pentru masuratori zgomot

Masuratori zgomot
Unul dintre efectele cheie ale unei masuratori zgomot este bunastarea la locul de munca. Efectul neplacut al zgomotului ambiental se numeste poluarea fonica si este un element ce nu trebuie neglijat cand vine vorba de protectia mediului.

Zgomotul afecteaza negativ comunicarea, odihna si relaxarea. Munca concentrata si bunastarea psihologica sunt, de asemenea, influentate negativ de zgomot. Aceste deficiente contribuie in mod semnificativ la poluarea fonica.

Poluarea fonica este cel mai important indicator pentru a decide care expunere la zgomot trebuie considerata semnificativa sau nerezonabila. O masuratoare zgomot poate lua masurile adecvate pentru prevenirea zgomotului si protectia muncii.

Importanta unei masuratori zgomot

Termenul „zgomot”, contine o componenta subiectiva, sunetul devine zgomot atunci cand este perceput ca enervant sau deranjant. Zgomotul este un sunet nedorit. Pe langa aceste lucruri, studiile arata ca zgomotul are efecte nebenefice asupra sanatatii.

Expunerea la zgomot puternic poate afecta direct auzul si poate duce chiar la pierderea acestuia conform normelor de SSM. Pierderea ireversibila a auzului poate aparea dupa expunerea pe termen lung la zgomot cu niveluri medii de presiune sonora de peste 80 db.

Trauma acustica acuta poate fi declansata de un zgomot prea mare, cum ar fi o impuscatura și este nevoie de masuratori zgomot. Deteriorarea auzului rezultata creste odata cu cresterea nivelului de presiune sonora, cu abruptul pulsului de presiune sonora si cu durata evenimentului sonor.

Echipa RSGE recomanda consultarea unui program de management al zgomotului, pentru o mai buna sanatate si a unei mai bune dipozitii psihice prin aplicarea solutiei de masuratori zgomot.

Zgomotul strident atrage atentia angajatorilor

zgomot puternic

Pe langa efectele zgomotului asupra sanatatii, exista si efecte sociale si economice. Expunerea acuta la zgomot duce la dificultati de comunicare, vocea trebuie ridicata, inteligibilitatea scade si, daca este necesar, comunicarea este oprita cu totul.

In cazul pierderii auzului indusa de zgomot, sunt de asteptat consecinte grave din cauza dificultatilor de comunicare, care se pot reflecta in accidente grave la locul de munca. Pentru mai multe detalii despre masuratori zgomot vizitati site-ul Ohsas Experts

Efectele zgomotului asupra sanatatii

Din cauza zgomotului, poate aparea stresul si in cel mai rau caz, va creste riscul de imbolnavire. Nivelurile ridicate de zgomot duc la deteriorarea permanenta a auzului.

Dar chiar si nivelurile mai scazute, cum ar fi cele din traficul rutier, feroviar sau aerian, pot afecta bunastarea mentala si fizica, deoarece acestea induc un zgomot nedorit si nesanatos. Zgomotul este omniprezent in viata de zi cu zi si poate provoca daune legate de auz.

Pierderea auzului indusa de zgomot este inca o problema comuna in locurile de munca industriale, dar in ultimele decenii expunerea la zgomotul social este din ce in ce mai raspandita, in special de muzica tare redata in castile de pe dispozitivele mobile.

Pe de alta parte, exista tot mai multe dovezi ale efectelor asupra sanatatii cauzate de zgomotul ambiental.

Studiile observationale si experimentale au aratat ca expunerea la zgomot provoaca enervare, tulburarea somnului, favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare, a diabetului si afecteaza performanta cognitiva a scolarilor.

10 Riscurile ce pot fi evitate prin masuratori zgomot:

• afectarea auzului;
• poluare fonica;
• tulburari de somn induse de zgomot ;
• tensiune arteriala crescuta;
• boli cardiovasculare;
• diabet tip 2;
• tulburare de concentrare;
• afectarea performantei;
• comunicare dificila;
• izolare sociala.

Zgomotul este un poluant al carui impact asupra sanatatii a fost mult timp neglijat. Evolutia ne-a programat organismul in asa fel incat sa perceapa zgomotele precum un indiciu al posibilelor surse de pericol.

Prin urmare, zgomotul poate fi descris precum un factor de stres care pune corpul in alerta, de aceea sunt eficiente solutiile ce implica masuratori zgomot.

Ca urmare, este activat sistemul nervos autonom, care reactioneaza la zgomot prin eliberarea hormonilor de stres precum adrenalina si cortizolul, cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si alte procese fiziologice.

Aceste reactii de stres apar adesea la inceputul bolilor cronice, in special celor ce afecteaza sistemul cardiovascular si metabolismul.

Toate aceste riscuri pot fi evitate cu prin intermediul tehnicilor de masuratori zgomot Poluarea fonica nu trebuie neglijata, pentru mai multe detalii, luati legatura cu echipa RSGE.