iunie 2, 2023

Riscurile asociate cu vibrațiile și zgomotul la locul de muncă, semne și rezultate

Vibrațiile și zgomotul la locul de muncă sunt riscuri ce pot fi gestionate eficient și reduse la minimum de către angajatori.

În Uniunea Europeană, directiva relevantă este Directiva 2002/44/CE privind controlul vibrațiilor la locul de muncă și a fost stabilită pentru a proteja angajații de riscurile pentru sănătate asociate cu vibrațiile.

Vibrațiile și zgomotul la locul de muncă sunt riscuri pentru sănătate

Vibrațiile și zgomotul la locul de muncă sunt pericole care pot fi gestionate și controlate corespunzător. Specialiștii RSGE vă spun care sunt semnele și rezultatele pentru aceste riscuri:

  • Vibrațiile mână-braț pot produce șocuri utilizatorului

Dintre riscurile date de vibrațiile și zgomotul la locul de muncă, utilizarea și operarea regulată a uneltelor și echipamentelor electrice portabile provoacă vibrații mână-braț (HAVS).

Exemple de astfel de echipamente sunt: spărgătoare de beton, șlefuitoare, tăietoare cu discuri, burghie cu ciocan, ferăstrău cu lanț, mașini de tuns gard viu și mașini de tuns iarba etc.

Nervii, vasele de sânge și articulațiile și încheieturii mâinii și brațului sunt expuse pericolului de vătămare. Expunerea la vibrații poate fi evitată și gestionată, dar dacă se întâmplă, răul este ireversibil.

Șocuri și șocuri mari, precum și alți factori precum postura și ridicarea greutăților, pot provoca riscuri pentru sănătate, inclusiv dureri de spate.

Vibrațiile întregului corp sunt transmise prin scaunul sau picioarele angajaților care conduc mașini mobile sau vehicule de lucru (tractoare, stivuitoare, camioane) pe suprafețe accidentate și neuniforme în mod continuu.

Mănuși protecție de calitate superioară

Mănuși protecție de calitate superioară

  • Nivelurile ridicate de zgomot au potențialul de a fi dăunătoare

Dintre pericolele date de vibrațiile și zgomotul la locul de muncă, nivelurile ridicate de zgomot au potențialul de a fi dăunătoare și, în special, au capacitatea de:

-a afecta permanent auzul;

-a duce la pierderea ireversibilă a auzului.

Persoanele care utilizează echipamente zgomotoase sunt direct afectate de zgomotul excesiv la locul de muncă și au surditate, țiuit de urechi care poate întrerupe în mod negativ somnul sau alte tulburări ale urechii.

La efectuarea travaliului care include zgomote bruște, foarte puternice sau explozive, poate rezulta o deficiență permanentă a auzului.

De exemplu, de la arme de foc sau dispozitive care folosesc cartușe. Expunerea prelungită la zgomot duce la pierderea progresivă a auzului.

Tehnici de prevenire pentru vibrațiile și zgomotul la locul de muncă

Angajatorii trebuie să ia în considerare dacă există tehnici sau echipamente alternative care pot fi utilizate pentru a reduce sau elimina expunerea la vibrațiile și zgomotul de la locurile de muncă.

Acestea specifică o limită superioară pentru expunere, precum și un prag peste care angajatorii trebuie să ia măsuri organizatorice și tehnice pentru a reduce expunerea.

Legea privind controlul zgomotului la locul de muncă a fost creată pentru a cere companiilor să gestioneze riscurile asociate cu zgomotul și să garanteze că nu suferă de deficiențe de auz.

Vibrațiile mână-braț produc șocuri

Vibrațiile mână-braț produc șocuri

Cum reducem vibrațiile și zgomotul dat de echipamentele de lucru?

  • Măsurați zgomotul și nivelurile sale de decibeli într-un efort de a-l regla și de a-l reduce dacă eliminarea totală a zgomotului puternic nu este posibilă.
  • Costul implementării măsurilor de reducere a zgomotului ulterior poate fi evitat de către angajator prin achiziționarea de echipamente mai puțin puternice.
  • Amortizoarele de zgomot pot fi instalate pe evacuarea aerului, iar materialele de construcție absorbante (cum ar fi lemn mineral sau spumă cu celule deschise) pot reduce sunetul reflectat.
  • Crearea unei politici de angajare și cumpărare care să elimine vibrațiile și zgomotul la locurile de muncă ar putea fi obiectivul cel mai rentabil al angajatorului.

Sfaturile specialiștilor pentru reducerea zgomotului și a vibrațiilor la locurile de muncă

  • Sfaturile specialiștilor RSGE pentru reducerea zgomotului sunt:

-sursele de zgomot ar putea fi amplasate departe de angajați;

-ar putea fi instalate bariere și ecrane pentru a preveni sau filtra fluxul direct al sunetului;

-locul de muncă ar putea fi modificat pentru a schimba și varia calea prin care zgomotul circulă și afectează persoanele expuse.

  • Este important să acordați atenție simptomelor chiar și aparent nesemnificative, precum pierderea momentană a auzului după părăsirea unui mediu zgomotos. Utilizați dopuri de urechi și căști de protecție!

Solicitați sfatul unui specialist în domeniul securității și sănătății ocupaționale sau adresați-vă autorității naționale competente pentru mai multe informații despre vibrațiile și zgomotul din mediile de lucru.

Inspectorii RSGE vă stau la dispoziție pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru a reduce la minimum vibrațiile și zgomotul la locul de muncă!