mai 13, 2022

3 Responsabilitati cheie ale unui specialist SSM. De ce sa alegi o firma externa?

Specialist SSM
Un specialist in sanatate si securitate in munca, cunoscuti si ca specialist SSM sau inspector in sanatate si securitate in munca, ajuta la prevenirea daunelor aduse lucratorilor, proprietatii, mediului si publicului larg. De exemplu, ei pot proiecta spatii de lucru sigure, pot inspecta masinile sau pot testa calitatea aerului. Pe langa faptul ca fac locul de munca mai sigur, specialistii urmaresc sa mareasca productivitatea lucratorilor prin reducerea absenteismului si a timpului de nefunctionare a echipamentelor – si sa economiseasca bani prin scaderea platilor de compensare in caz de accident a lucratorilor si prin prevenirea amenzilor. 

Specialistii in sanatate si securitate in munca analizeaza mediile de lucru si elaboreaza programe pentru a controla, elimina si preveni bolile sau ranile. Ei cauta pericole chimice, fizice, radiologice si biologice. De asemenea, lucreaza pentru a face mai multe echipamente ergonomice – concepute pentru a promova pozitionarea corecta a corpului, pentru a creste confortul lucratorului si pentru a reduce oboseala. Specialistii pot efectua inspectii si pot informa conducerea unei organizatii cu privire la zonele care nu respecta regulile de sanatate si securitate, unde nu se folosesc echipamente de protectie sau  incalca politicile angajatorilor.

Responsabilitati cheie ale unui specialist SSM

  1. Se asigura ca managementul este constient de normele de SSM necesare locului de munca specific. Majoritatea liderilor si a personalului cheie din companii fie nu sunt constienti de reglementarile privind sanatatea si securitatea la locul de munca, fie sunt prea ocupati cu rolurile lor respective incat ajung sa le treaca cu vederea. Unul dintre rolurile importante ale unui specialist SSM este de a educa pe cei de la locul de munca cu privire la toate legile relevante privind sanatatea si securitatea. Cu educatie si o mai buna constientizare, se pot produce schimbari pozitive si pot fi prevenite accidentele la locul de munca;
  2. Un alt rol important al unui specialist SSM este de a identifica posibilele probleme de sanatate si siguranta la locul de munca. Aceasta implica o inspectie amanuntita a locurilor de munca pentru a identifica potentiale probleme de siguranta. Chiar si o unitate care pare perfect sigura penatru ochiul neinstruit poate ascunde probleme care pot cauza rani sau imbolnaviri. De la lipsa de constientizare a iesirilor de urgenta pana la pardoseli care sunt prea alunecoase, un specialist SSM poate identifica deficientele in facilitati, echipamente si informatii in speranta de a le rezolva;
  3. Dincolo de identificarea problemelor, un specialist SSM ofera, de asemenea, solutii cu privire la modul in care aceste probleme de sanatate si siguranta pot fi potential rezolvate. Ei sunt special instruiti in furnizarea de solutii pentru imbunatatirea sanatatii si securitatii, nu doar la locurile de munca, ci si in alte facilitati. Solutiile pe care le pot oferi pot fi la fel de simple precum imbunatatirea accesului si a disponibilitatii iesirilor de siguranta pentru a reconstrui zonele potential periculoase din zonele de lucru. Un specialist SSM expert poate stabili un plan pentru imbunatatirea profilului general de siguranta al unui loc de munca.

Motive pentru a apela la o firma SSM

Echipa RSGE este formata din experti in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, care va pot ajuta sa identificati si sa abordati problemele potentiale de la locul de munca. Acestia va pot oferi, de asemenea, sfaturi despre cum sa va imbunatatiti cultura de siguranta si cum sa preveniti producerea accidentelor. Echipa RSGE poate colabora cu dvs. pentru a elabora un plan de siguranta care sa abordeze preocuparile si pericolele specifice de la locul de munca. De asemenea, va poate ajuta sa va instruiti personalul pentru a fi mai sigur in viitor.

Pentru oferte de pret si alte detalii legate de servicii ssm, servicii de protectia muncii sau protectia mediului oferite de o echipa cu o experienta vasta in acest domeniu nu ezitati sa ne contactati.