ianuarie 5, 2023
Șofatul noaptea și problemele cauzate de orbirea nocturnă
Șofatul noaptea poate avea drept consecință orbirea nocturnă situațională care poate apărea atunci când ești orbit momentan de o lumină puternică, cum ar fi farurile unei mașini care se apropie din sens opus.
Potrivit studiilor, pupilele se contractă și se adaptează la intensitatea bruscă a luminii atunci când ești orbit brusc de o lumină puternică.
Apoi, când lumina se estompează, pupilele se dilată pentru a se reajusta la nivelul inferior de lumină de intrare.
Șofatul noaptea are drept consecință orbirea nocturnă
Vederea pe timp de noapte este îngreunată în timp ce ochii sunt supuși modificărilor apărute la șofatul noaptea.
Ne pierdem mult din sensibilitatea la contrast (capacitatea de a distinge elementele de fundal) și din viziunea periferică (capacitatea de a diferenția obiectele la limitele câmpului nostru vizual) atunci când nu există suficientă lumină.
Sfaturi pentru siguranța la volan
Specialiștii RSGE vă oferă următoarele sfaturi pentru a vă ajuta să conduceți în siguranță noaptea, evitând orbirea nocturnă:
- Conduceți în zona de vizibilitate oferită de farurile autoturismului propriu, nu ceea ce credeți că este vizibil dincolo de acestea. Farurile pe timp de noapte ne permit să vedem doar o porțiune mică de drum în fața noastră.
- Pentru a reduce orbirea farurilor din spate, comutați oglinda retrovizoare la setarea pentru șofatul noaptea.
- Pentru a preveni orbirea nocturnă, fixați privirea spre partea dreaptă a drumului.
- Păstrați farurile și parbrizul impecabile atât în interior, cât și în exterior.
- Alternați între privirea la drum și oglinzile laterale și din spate ale mașinii.
- Pentru a vă îmbunătăți vederea periferică, întoarceți-vă capul dintr-o parte în alta.
- Când este posibil, utilizați faza lungă.
Utilizarea telefonului la șofatul noaptea
Potrivit inspectorilor RSGE, o bază de date cu statistici a scos în evidență un număr mare de accidentări la locul de muncă ce au fost cauzate de evenimente care implică transport și șofatul noaptea.
O explicație pentru aceste incidente? Lucrătorii care sunt distrași la volan.
Există trei tipuri de distragere a atenției la volan: vizuale, manuale și cognitive. O singură acțiune poate fi folosită pentru toate trei: utilizarea unui telefon în timpul conducerii.
Sfaturi de siguranță pentru utilizarea telefonului la volan
Când folosiți un telefon mobil în timp ce conduceți, riscul de accident este de patru ori mai mare. Pentru ca șofatul noaptea să fie cât mai ușor, urmați următoarele sfaturi de siguranță:
- Pentru a evita tentația, opriți telefonul în timp ce conduceți sau depozitați-l în portbagajul mașinii.
- O altă recomandare este să lăsați un mesaj de mesagerie vocală prin care îi informați pe apelanți că sunteți la volan și îi veți contacta înapoi când ajungeți la destinație. Alternativ, gândiți-vă să vă puneți telefonul în modul „Nu deranja”.
- Chiar și cu tehnologia hands-free și de recunoaștere a vorbirii, evitați să efectuați sau să răspundeți la apeluri mobile. Dacă apare o urgență, ieșiți de pe șosea și găsiți un loc de parcare sigur.
- Evitați să trimiteți sau să citiți e-mailuri sau mesaje text.
- Șofatul noaptea înseamnă și programarea indicațiilor de orientare în sistemul de navigație. Pentru ca GPS-ul să vă ofere indicații pas cu pas, activați opțiunea de indicații audio.
Șofatul noaptea, pe timp de ploaie
Inspectorii RSGE avertizează că ploaia poate diminua sau vă poate împiedica vederea asupra drumului.
Conducerea pe ploaie necesită o precauție suplimentară atunci când este combinată cu o tracțiune slabă a anvelopelor pe drumuri alunecoase.
Sfaturile pentru această situație recomandă să călătoriți în condiții de vreme severă doar atunci când este absolut esențial și să vă acordați întotdeauna timp suplimentar pentru a ajunge la destinație în siguranță.
În plus, atunci când plouă, asigurați-vă că vă uscați tălpile pantofilor înainte de a intra în mașină, deoarece acestea ar putea aluneca de pe pedale în timp ce conduceți.
Sugestiile suplimentare pentru șofatul noaptea în condiții de ploaie
- Pentru a vedea și a fi văzut trebuie să aprindeți farurile.
- Nu încercați niciodată să traversați porțiuni de apă în mișcare sau drumuri inundate; în schimb, fiți conștienți și feriți-vă de ele.
- Reduceți viteza. Condițiile normale de drum și vreme (nu condițiile ploioase) sunt folosite pentru a determina limitele de viteză.
- Dacă este necesar, dezghețați geamurile atât înainte, cât și în timpul conducerii.
- Șofatul noaptea înseamnă și utilizarea ștergătoarelor. Ele trebuie folosite pe ploaie sau zăpadă.
- Păstrați o distanță de siguranță față de alte mașini și oferiți-le mai mult spațiu pe drumurile alunecoase.
- Pentru a reduce șansele de hidroplanare, opriți regulatorul de viteză de croazieră.
- Nu în ultimul rând, ieșiți de pe șosea într-un loc sigur dacă plouă abundent și aveți probleme în a vedea drumul sau alte mașini care circulă, pericolul de orbire nocturnă fiind mult mai mare în aceste condiții.
Toate aceste sfaturi, dar și alte recomandări pentru conducerea în siguranță a autovehiculelor, le puteți găsi accesând pagina de contact a RSGE!