iulie 8, 2023

Riscurile în spații închise sunt prevenite acum cu cele mai recente tehnologii și inovații

Riscurile în spații închise pot fi acum prevenite prin adoptarea celor mai recente tehnologii, inovații și tehnici eficiente de acces restricționat pentru a crește siguranța și eficiența locului de muncă.

Vom analiza câteva dintre aceste descoperiri sau tehnologii în această postare și vom vedea ce impact vor avea asupra companiilor și a angajaților din sectorul construcțiilor.

Riscurile în spații închise sunt create de ventilația sau evacuarea restricționate

Spațiile închise prezintă riscuri grave pentru lucrătorii care intră în ele, deoarece au acces, ventilație sau evacuare restricționate.

Potrivit Occupational Safety and Health Administration (OSHA), peste 60% dintre decesele în spații închise implică salvatorii care încearcă să elibereze lucrătorii prinși.

Specialiștii RSGE prezintă câteva metode moderne de a gestiona riscurile în spații închise cauzate de gazele toxice, lipsa oxigenului, incendii, explozii, inundații sau colapsul lucrătorilor.

Evaluarea riscurilor de SSM

Evaluarea riscurilor de SSM

Senzori inteligenți pentru monitorizarea atmosferei

Monitorizarea atmosferei din interiorul zonei de lucru și avertizarea lucrătorilor cu privire la orice schimbări sau pericole este una dintre cele mai importante părți ale siguranței în spațiul închis.

Senzorii inteligenți pot măsura și transmite fără fir sau prin cablu o varietate de factori, cum ar fi temperatura, umiditatea, presiunea, nivelul gazului, calitatea aerului sau mișcarea.

Avantajele utilizării senzorilor inteligenți pentru a reduce riscurile în spații închise sunt:

  • Dispozitivele pot fi poziționate în spațiul restrâns în puncte cheie sau atașate de îmbrăcămintea, căștile sau uneltele angajaților.
  • Au capacitatea de a transmite date în timp real către un dispozitiv mobil sau o unitate centrală de control pentru analiză și prezentare.
  • Dacă detectează cantități periculoase de gaze, oxigen sau alte elemente, senzorii inteligenți pot activa și alarme, lumini sau sisteme de ventilație.
  • Senzorii inteligenți pot ajuta angajații și managerii în identificarea posibilelor riscuri și evitarea acestora, precum și în îmbunătățirea mediului de lucru și a rezultatelor.

Utilizarea tehnologiei purtabile

Utilizarea tehnologiei purtabile care poate oferi lucrătorilor informații, comunicare sau ajutor este o altă opțiune de îmbunătățire a eficienței și siguranței în spațiile restrânse.

Gadgeturile purtabile care detectează riscurile în spații închise includ lucruri precum ceasurile inteligente, ochelarii, mănușile și vestele care pot fi purtate pe corp.

Acestea pot îndeplini o varietate de sarcini, inclusiv:

-afișarea de direcții, hărți sau filme;

-înregistrarea datelor sau a fotografiilor;

-interacționarea cu colegii sau superiorii;

-oferă feedback sau direcție.

Tehnologia purtabilă poate ajuta angajații să devină mai calificați, productivi sau de înaltă calitate, reducând în același timp greșelile, accidentele sau rănile. De exemplu:

  • Imaginile holografice sau filmele pot fi proiectate cu ajutorul ochelarilor inteligenți pentru a ajuta lucrătorii să vizualizeze o sarcină, să acceseze instrucțiuni sau tutoriale sau să supravegheze zona.
  • Lucrătorii care poartă mănuși inteligente pot primi feedback sau alerte haptic folosindu-le pentru a detecta presiunea, temperatura sau vibrația obiectelor pe care le ating evitând riscurile în spațiile închise.
  • Vestele inteligente pot supraveghea semnele vitale, locația și postura lucrătorilor și îi pot anunța pe aceștia sau pe alții cu privire la orice probleme sau crize de sănătate.

Roboți și drone pot fi folosite pentru sarcini prea riscante

Siguranța în spații restrânse

Siguranța în spații restrânse

Angajarea de drone și roboți care pot îndeplini sarcini prea riscante, provocatoare sau laborioase pentru oameni este o a treia tehnologie care poate crește siguranța și eficacitatea în spațiul închis.

Roboții și dronele sunt dispozitive mecanice cu capacitatea de a zbura, de a se târâ sau de a înota în zone mici și de a efectua o varietate de sarcini, inclusiv inspecție, curățare, întreținere, reparare sau salvare.

Pot fi controlate de la distanță sau pot rula singure folosind senzori sau inteligența artificială și ar putea avea instrumente, camere, lumini, lasere sau alte echipamente pentru a-și îndeplini sarcinile.

  • Dronele pot zbura în locuri înguste sau înalte și pot face fotografii sau videoclipuri care ar putea ajuta personalul să evalueze starea sau calibrul spațiului.
  • Roboții pot intra în rezervoare sau țevi și pot folosi perii, răzuitoare sau aparate de sudură pentru a le curăța sau repara.
  • Roboții și dronele pot ajuta lucrătorii să economisească timp, bani sau resurse, reducând în același timp expunerea la riscurile în spații închise.

Realități augmentate și virtuale pentru riscurile în spațiile închise

Realitatea virtuală și realitatea augmentată, care pot genera simulări realiste și interactive ale mediului și ale sarcinii la îndemână, sunt tehnologii care pot îmbunătăți siguranța și eficacitatea în spațiul închis.

Cu ajutorul căștilor, ochelarilor de protecție sau ecranelor, utilizatorii de realitate virtuală și de realitate augmentată pot experimenta imagini și sunete realiste, tridimensionale.

În timp ce realitatea augmentată adaugă caracteristici digitale mediului fizic, realitatea virtuală poate recrea complet un mediu care se poate potrivi cu cel real pentru a minimiza riscurile în spații închise.

Ele pot fi utilizate pentru instruire, planificare, testare sau depanare, printre altele. De exemplu:

  • Utilizarea realității virtuale poate oferi angajaților o oportunitate fără riscuri și precisă de a-și perfecționa abilitățile, de a învăța noi tehnici sau de a-și testa echipamentul înainte de a intra într-un loc limitat.
  • În timp ce desfășurați activitatea în spațiul mic, realitatea augmentată le poate oferi angajaților mai multe detalii, indicații sau feedback.

Pe lângă sporirea expertizei, încrederii și creativității, realitatea virtuală și realitatea augmentată îi pot ajuta pe angajați să evite greșelile, întârzierile și să își ducă activitatea la bun sfârșit.

Doriți să aflați și alte noutăți în domeniul tehnologiei? Accesați chiar acum site-ul RSGE: https://rsge.ro/contact/