iulie 6, 2023

Hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă sunt acte ce constituie contravenție și se sancționează prin lege

Hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă este forma de comportament abuziv care are loc în cadrul unei organizații, unde o persoană este supusă la acțiuni negative repetate și intenționate de către colegi.

Proprietarii și managerii ar trebui să ia în serios comportamentul angajaților și cultura de siguranță la locul de muncă, deoarece acestea pot avea efecte grave asupra unei organizații.

Hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă are impact negativ asupra angajaților

Hărțuirea sau mobbing-ul poate avea impact negativ asupra bunăstării emoționale și psihologice a angajaților și asupra performanței și satisfacției lor la locul de muncă.

Hărțuirea între colegi la locul de muncă poate lua mai multe forme, inclusiv:

  • Hărțuire verbală: insulte, porecle, remarci ofensatoare sau umilitoare, glume jignitoare sau atacuri verbale repetate.
  • Hărțuire socială sau emoțională: ostracizare, excludere deliberată din grupuri sau activități sociale, propagarea de zvonuri sau știri false despre persoana respectivă.
  • Hărțuire fizică: atingeri neplăcute, împingeri, loviri sau alte forme de violență fizică.
  • Hărțuire sexuală: comentarii cu conotații sexuale, avansuri nedorite, gesturi sau contacte fizice de natură sexuală.

Specialiștii RSGE menționează că hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă între colegi nu este o problemă minoră sau ceva ce ar trebui ignorat.

Încălcarea normelor și standardelor în privința securității emoționale și fizice poate fi dăunătoare, ilegală și poate avea consecințe grave pentru persoanele afectate.

Evaluarea riscurilor de SSM

Evaluarea riscurilor de SSM

Politicile clare împotriva hărțuirii oferă un mediu de lucru sigur

Dacă cineva se confruntă cu hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă, ar trebui să raporteze imediat situația către departamentul HR sau către persoana responsabilă de aceste probleme în organizație.

Organizațiile ar trebui să aibă politici clare împotriva hărțuirii și să ofere un mediu de lucru sigur și respectuos pentru toți angajații. Uneori, atmosfera și regulile locului de muncă pot favoriza acest comportament.

De exemplu, dacă directorii generali și managerii răspândesc mesajul că maltratarea lucrătorilor este acceptabilă, ar apărea o cultură ostilă între cei mai tenace lucrători și cei mai slabi.

Performanța și comportamentul angajaților trebuie evaluate permanent

În timp ce rivalitatea sănătoasă poate fi avantajoasă pentru o companie, un mediu care este prea competitiv ar putea duce la mobbing-ul de muncitori, altfel buni angajați.

Companiile care nu evaluează în mod obișnuit performanța sau comportamentul angajaților sunt la fel de susceptibile la hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă.

Atunci când o corporație tolerează un angajat cu care este greu de tratat, când acesta nu se supune regulilor locului de muncă sau nu își termină sarcina, alți angajați pot fi deranjați de această atitudine.

Acest lucru poate duce la aglomerarea angajatului neperformant sau nepopular. Din păcate, până când angajații decid să ia lucrurile în propriile mâini, probabil că moralul echipei a scăzut grav.

Preocupări juridice privind hărțuirea sau mobbing-ul

Hărțuirea între colegi

Hărțuirea între colegi

De cele mai multe ori, lucrătorii sunt protejați de mediile de muncă ostile și de discriminarea în muncă prin reglementările legale ale muncii.

Victima are dreptul de a raporta evenimentul autorităților competente și de a cere o anchetă dacă mobbing-ul o vizează din cauza sexului, rasei, originii naționale, religiei, etniei, situației familiale sau handicapului.

Dacă acest comportament este tolerat, compania poate fi pasibilă de amenzi atât civile, cât și penale. Ordonanța nr. 137/2000 interzice hărțuirea sau mobbing-ul pe orice criteriu.

Conform specialiștilor RSGE, constituie contravenție și se pedepsesc cu amenzi următoarele situații:

-lezarea drepturilor sau demnității unui angajat de către un alt angajat se pedepsește cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei;

-dacă angajatorul nu ia măsuri de combatere a hărțuirii între colegi, amenzile pot fi cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei;

-situațiile în care un angajator încurajează hărțuirea sau mobbing-ul între colegi la locul de muncă sau îndeamnă angajații la astfel de acte aduc amenzi între 50.000 și 200.000 de lei.

Doar în magazinul SSMescu găsiți echipamente de protecție de calitate superioară pentru angajații dumneavoastră!

Consultanții în managementul afacerilor evaluează situațiile de mobbing

Contractarea unei firme de consultanță în managementul afacerilor poate fi avantajoasă pentru proprietarii de afaceri care au preocupări cu privire la normele și cultura la locul de muncă.

Consultanții pot evalua hărțuirea sau mobbing-ul la locul de muncă și pot contribui la schimbare pentru a îmbunătăți moralul și a promova relații pozitive între membrii personalului.

Solicitați oferta de servicii a experților RSGE pentru a duce la îndeplinire măsurile dispuse de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și pentru a scăpa de amenzile usturătoare!