mai 2, 2023

Cauzele riscurilor electrice și posibilele măsuri de management

Cauzele riscurilor electrice pot fi identificate și eliminate pentru a asigura siguranța electrică într-o companie. Pericolele electrice au potențialul de a provoca decese, precum și răniri grave.

Pentru a executa lucrările electrice în siguranță, lucrătorilor le sunt necesare cunoștințe precise, abilități și experiență.

Un individ competent este cel care a obținut pregătirea, cunoștințele și experiența necesare pentru a îndeplini sarcina în siguranță și eficient.

Cauzele riscurilor electrice pot fi extrem de periculoase

Viața modernă depinde de electricitate, care este folosită în aproape toate fațetele vieții noastre de zi cu zi, de aceea vom încerca să aflăm cauzele riscurilor electrice.

Conform inginerilor PRAM ai RSGE, toate riscurile electrice ar putea fi extrem de periculoase dacă nu sunt luate măsurile de siguranță adecvate.

  • Electrocutarea, cel mai frecvent risc electric

Electrocutarea este cel mai frecvent risc electric întâlnit într-o companie și este una dintre cauzele riscurilor electrice. Electricitatea poate provoca arsuri, contracții musculare și chiar stop cardiac.

Poate apărea atunci când o persoană intră în contact direct cu un conductor aflat sub tensiune sau când aceasta intră în contact cu o suprafață sau un obiect sub tensiune.

În funcție de cantitatea de curent și de lungimea descărcării, severitatea șocului electric se poate modifica.

  • Arsurile electrice sunt cauzate de energia electrică
Electricitatea provoacă arsuri

Electricitatea provoacă arsuri

Arsurile electrice pot fi intense și pot provoca leziuni semnificative ale pielii și țesuturilor. Acestea sunt cauzate de energia electrică care circulă prin corp și pot apărea:

– atunci când o persoană intră în contact cu un conductor electric;

-când există o fulgerare sau un arc electric care generează căldură intensă;

-în alte situații.

  • Incendiile electrice se răspândesc rapid

Cauzele riscurilor electrice mai sunt incendiile electrice care se pot declanșa atunci când cablul sau echipamentul electric se supraîncălzesc și dau foc articolelor din apropiere.

Circuitele care sunt supraîncărcate, au cabluri întrerupte sau au echipamente electrice defecte care pot duce la incendii electrice. Incendiile electrice se pot răspândi rapid și sunt adesea dificil de stins.

Cauzele riscurilor electrice fundamentale pentru pericolele electrice

  • Cabluri sau aparate defecte sau rupte sunt dintre cauzele riscurilor electrice. Acest lucru duce frecvent la riscuri electrice.

Cablurile și echipamentele electrice pot fi deteriorate din mai multe cauze, inclusiv uzura normală, expunerea la intemperii sau vătămarea fizică.

  • Conexiuni defecte. Conexiunile slăbite pot duce la arc și supraîncălzire, ceea ce poate pune oamenii în pericol de incendii și șocuri electrice.
  • Utilizarea corpurilor de iluminat inadecvate. Corpurile de iluminat prost realizate, inclusiv ștecherele și prizele, pot face mai probabile accidentele electrice.
  • Sarcina electrică ar putea fi prea mare pentru a fi gestionată de anumite ștechere și prize, ceea ce ar putea duce la supraîncălzire și alte riscuri.
  • Lipsa de împământare/legare și împământare. Pentru siguranța electrică, împământarea și legarea/împământarea sunt esențiale.

Dispozitivele și sistemele electrice se pot activa dacă nu este realizată o împământare adecvată, creând pericole de șoc.

Doar persoanele calificate pot efectua lucrări electrice

Electricieni autorizați

Electricieni autorizați

Manipularea incorectă a echipamentelor electrice poate fi cauzată de manipularea incompetentă și de lipsa de conștientizare a instruirii și este una dintre cauzele riscurilor electrice.

Numai o persoană calificată și cu experiență ar trebui să aibă permisiunea de a efectua lucrări electrice. RSGE are înființat un departament PRAM, cu electricieni specialiști acreditați ANRE.

Asigurarea faptului că numai persoanelor cu cunoștințe și experiență li se permite să efectueze sarcini electrice este cea mai importantă parte a siguranței electrice.

În plus, acești specialiști trebuie să cunoască riscurile electrice și cum să evite cauzele riscurilor electrice.

A vă asigura că angajații au cunoștințe și sunt instruiți este datoria angajatorului

Cauzele riscurilor electrice pot duce la accidentele și rănile care pot rezulta din manipularea necorespunzătoare a echipamentelor electrice și din lipsa de conștientizare a instruirii.

Programele de instruire și certificare pot fi utilizate de către angajatori pentru a se asigura că angajații au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a efectua lucrări electrice în siguranță.

Instruirea în domeniul siguranței electrice este esențială și pentru angajații care nu sunt instruiți în domeniul electric, care ar putea opera în apropierea echipamentelor electrice.

Profitați de serviciile complete pentru Măsurători PRAM, în conformitate cu Legea nr. 319/2006, oferite de inspectorii RSGE prin intermediul paginii de contact!