ianuarie 5, 2023

Camioanele cu cupe, proceduri de siguranță și riscurile apărute la operarea lor  

Camioanele cu cupe au evoluat într-o piesă crucială a mașinilor grele.

Ele sunt utilizate pe scară largă la locurile de muncă atunci când este necesar lucrul de sus, inclusiv în silvicultură, construcții, întreținere a utilităților, etc.

Acest articol vă oferă o privire de ansamblu asupra riscurilor implicate de operarea camioanelor cu cupe.

Specialiștii explică modul în care angajații pot ajuta la atenuarea acestora prin respectarea acestor linii directoare fundamentale de siguranță.

Camioanele cu cupe pot produce accidente

Camioanele cu cupe oferă o platformă care poate ridica muncitorii la înălțimile corespunzătoare.

Deși sunt sigure atunci când sunt utilizate corect, camioanele cu cupe pot produce accidente dacă procedurile de siguranță nu sunt respectate.

În fiecare zi, trebuie efectuată o verificare vizuală completă înainte de a utiliza camioanele cu cupă.

Căutați lovituri, fracturi, scurgeri și alte defecte în locații critice folosind o listă de verificare pentru a evita periclitarea valorii camionului.

Proceduri de siguranță sunt și verificările de presiune a anvelopelor pentru camioanele cu cupe. Verificați dacă nu există rupturi, umflături și benzi de rulare deteriorate.

Verificați trenul de rulare al camionului și echipamentul brațului pentru scurgeri de lichid și alte probleme. Asigurați-vă că sistemele hidraulice și sudurile sunt în stare bună.

Verificați dacă nu există piese slăbite sau lipsă și că luminile funcționează corect. Dacă observați orice anomalie în timpul inspecției zilnice, anunțați-vă imediat supervizorul.

Sfaturi de siguranță înainte de utilizarea camioanelor cu cupe

platformă care poate ridica muncitorii

platformă care poate ridica muncitorii

Inspecția zilnică este obligatorie în cazul în care hotărâți să utilizați camioanele cu cupă în acea zi, după ce echipamentul însuși a trecut inspecția.

De aceea, inspectorii RSGE spun că este important să respectați procedurile de siguranță:

  • Căutați orice piedică pe sol care ar putea interfera cu stabilitatea, cum ar fi denivelări, gropi, pante și gunoi. Așezați întotdeauna camionul pe o suprafață solidă.
  • Înainte de a parca camioanele cu cupe pentru funcționare, căutați eventualele impedimente, cum ar fi liniile electrice.
  • Nu uitați niciodată să aplicați frânele de urgență.
  • Ca un avertisment că aici lucrează camioanele cu cupe, plasați conuri în jurul șantierului.
  • Înainte de a utiliza brațul, luați în considerare distanța minimă de funcționare față de liniile electrice.

Precauții suplimentare pentru evitarea căderilor

În șantierele de construcții în aer liber, accidentele de cădere sunt o îngrijorare obișnuită, prin urmare, este de la sine înțeles că orice echipament care utilizează un lift aerian trebuie tratat cu precauție suplimentară. Astfel:

1. Menținerea a cel puțin trei puncte de contact, două picioare și o mână sau două mâini și un picior, în timp ce se intră sau se iese din cupă este crucială.

2. Treptele exterioare nu trebuie să fie ude pentru a face un lucrător să alunece în condiții de ploaie sau zăpadă.

3. Nu puneți niciodată ceva ca un taburet în interiorul cupei pentru a ajunge la zone înalte sau să vă urcați pe marginea acestuia pentru a vă crește înălțimea.

4. Purtați echipament de siguranță, cum ar fi un ham sau o centură de reținere cu un șnur prins pe braț sau pe cupă.

Riscuri de securitate în operarea camioanelor cu cupă

echipament care utilizează un lift aerian

echipament care utilizează un lift aerian

Specialiștii RSGE amintesc că este important:

-să examinați în mod obișnuit starea echipamentului personal de protecție împotriva căderii;

-să nu-l mai utilizați dacă a fost deja folosit în timpul unui eveniment de cădere fără a-l inspecta mai întâi cu atenție;

-să verificați echipamentul pentru a vă asigura că nu a fost distrus.

Un alt risc de securitate cu mașinile mari care transportă componente aeriene este răsturnarea.

Datorită inspecțiilor efectuate, puteți elimina posibilitatea ca lucrătorii să sufere răni grave sau echipamentele să fie afectate.

Sfaturi de siguranță privind riscul de electrocutare

Tratarea liniilor de electricitate și a altor conductori ca fiind electrificate chiar și atunci când acestea sunt oprite este o tehnică inteligentă pentru a preveni riscul de electrocutare.

Chiar dacă cupa camionului este izolată, contactul cu un circuit electric sub tensiune poate încă amenința persoana din interior.

Lucrătorul nu poate fi protejat de platforme aeriene izolate dacă există contact fază-fază sau fază-sol.

Când sunt utilizate conform instrucțiunilor producătorilor, camioanele cu cupă oferă o platformă de lucru sigură și solidă într-o gamă largă de circumstanțe.

Este important să rețineți că manualul de utilizare al fiecărui producător pentru modelul și tipul specific de camion este inclus în fiecare camion cu cupă.

Camioanele cu cupe nu ar trebui operate fără manualul de utilizare! Camioanele cu cupă sunt un dispozitiv excelent folosit în multe sectoare pentru a accesa locuri greu accesibile.

Mai multe informații despre aceste mașini și procedurile de siguranță pentru utilizarea lor puteți afla prin contactul cu specialiștii RSGE!