octombrie 26, 2022

Brown-out. Semnele epuizării la angajați.

Brown-out este un termen nou apărut după ce burn-out și bore-out sunt termenii care au fost utilizați anterior în contextul psihologiei corporative. Recunoașteți semnele epuizării la angajați pentru a putea schimba cursul evenimentelor!

Brown-out, care este, în esență, faza anterioară epuizării, este caracterizată prin suprasolicitare, demotivare și dezangajare în rândul angajaților afectați.

Brown-out, un frate mai mic al burn-out

Termenul burn-out sau „căderea de energie” se referea inițial la o întrerupere temporară a curentului electric cauzată de o scădere a tensiunii în rețeaua electrică.

Când este aplicat într-un cadru profesional, termenul descrie lucrătorii care lucrează ore în plus în timp ce manifestă mai puțin entuziasm real în munca lor, ceea ce are ca rezultat dezangajarea, nemulțumirea și letargia.

Epuizarea este o boală semnificativ mai frecventă, având în același timp mult mai multe simptome minore.

Similar cu burn-out-ul, starea de brown-out afectează frecvent relațiile personale de acasă, unde oamenii pot deveni distanți și neinteresați. Vestea bună este că în mod obișnuit căderea nu este prea severă și poate fi inversată.

Doar dacă acționați suficient de repede!

Fiți atenți la semnele de întrerupere!

epuizare fizica

Chiar dacă fac multe ore suplimentare, se pare că angajaților nu le mai pasă de munca lor. De aceea, trebuie să fiți atenți la semnele de brown-out:

  • Participă tot mai puțin posibil la întâlniri, dau dovadă de puțină inițiativă și discreditează frecvent ideile altora.
  • Găsesc orice justificare pentru a evita raportarea la serviciu. Angajații se luptă să nu renunțe la slujbă și își petrec week-end-urile și vacanțele cu telefonul în mână.
  • Încep să se simtă rău din punct de vedere fizic, mănâncă mâncare nedorită și le lipsește somnul.
  • Devin frecvent obscuri sau iritabili.

Dacă observați oricare dintre aceste semne la un membru al personalului dumneavoastră, puteți fie să aranjați o întâlnire individuală pentru a determina adevărata cauză, fie să solicitați asistența profesioniștilor RSGE cu cunoștințe și înaltă calificare.

În timp, absenteismul poate fi evitat prin ajustarea simptomelor și îmbunătățirea analizei și diagnosticului de brown-out. Atunci când numeroasele semne de stres brown-out și depresie devin mai evidente, puteți interveni.

Patru simptome utilizate pentru diagnosticarea epuizării

Un prim indiciu de avertizare este atunci când comportamentul unui angajat se schimbă. Experții RSGE enumeră cele patru simptome care pot fi utilizate pentru a diagnostica epuizarea, spre deosebire de cele trei simptome conexe anterioare.

  • Epuizarea la nivel fizic și psihic

Angajatul se simte adesea foarte obosit și epuizat. El experimentează atât epuizarea fizică, cât și emoțională. Un indiciu este atunci când un lucrător, care era foarte implicat în întâlniri, începe să vorbească mai puțin și să se amestece mai mult.

  • Probleme cu memoria și concentrarea

Un brown-out afectează, de asemenea, funcția cognitivă, ceea ce face dificilă concentrarea persoanei. Ea începe să rateze termenele limită și să facă erori acolo unde anterior nu ar fi făcut-o.

  • Momente de emoție

În timp ce majoritatea lucrătorilor sunt capabili să-și regleze emoțiile atunci când primesc critici sau comentarii, victimele epuizării se luptă frecvent cu acest lucru.

Din cauza nivelului de toleranță scăzut, ei pot erupe frecvent de furie sau pot avea accese de plâns. O persoană care este epuizată reacționează frecvent foarte puternic la mici eșecuri.

  • Disociere mentală și fizică

Muncitorul începe să se lupte cu povara activității sale din ce în ce mai mult. Acest individ se poate desprinde din punct de vedere psihologic (și ocazional fizic) de toate problemele legate de muncă pentru a se proteja.

Acest lucru se observă mai ales în întâlniri și discursuri, unde zelul lor inițial cedează treptat dezinteresului. Acesta este un indiciu flagrant că se întâmplă altceva.

Trei semne suplimentare de epuizare

Atât definiția brown-out-ului, cât și chestionarul de diagnostic există de mai bine de 30 de ani. Cercetătorii au identificat trei simptome secundare în plus față de cele primare ale epuizării pentru a descrie mai bine boala și pentru a pune un diagnostic mai precis.

Cele patru simptome primare pot fi ocazional însoțite de plângeri de stres psihosomatic sau plângeri de stres mental, cum ar fi probleme de somn sau episoade de panică (durere fizică cu o cauză psihologică, cum ar fi durerile de cap tensionale).

Un bolnav de epuizare are și o atitudine tristă. Performanța insuficientă și oboseala duc la stări depresive și sentimente de vinovăție. Ca urmare, în cazurile de brown-out, diagnosticul de depresie poate fi ocazional incorect.

Distincția principală este că depresia este o stare de dispoziție, în timp ce epuizarea este o tulburare energetică.

Menținerea angajaților la distanță de brown-out

Analiza riscurilor psihosociale este primul pas în prevenirea brown-out-ului. Pentru a ajuta la identificarea factorilor de risc cheie și a zonelor de îmbunătățire în cadrul organizației, tuturor angajaților li se va cere să participe la un sondaj.

Angajatorii vor putea recunoaște simptomele de avertizare ale epuizării și pot adopta acțiuni preventive punând în practică conceptele de prim ajutor pentru sănătate mintală:

-construirea unei bariere puternice împotriva epuizării, oferind tuturor angajaților un mediu de lucru fantastic;

-o experiență împlinitoare la locul de muncă și o pregătire adecvată.

Pentru a gestiona eficient aceste dificultăți, managerii și supraveghetorii vor trebui să dezvolte abilitățile esențiale de conștientizare a stresului și să încurajeze comunicarea deschisă.

Ei trebuie să vorbească cu angajații care prezintă schimbări de comportament și să se întrebe dacă există cauze clare. Aceștia ar putea fi capabili să vină împreună cu o soluție care să abordeze sentimentul angajatului de energie scăzută.

Solicitați ajutorul experților RSGE pentru a reduce semnificativ riscul de brown-out în rândul angajaților!